JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– God og grundig dom

LO-advokat Håkon Angell er sikker på at siste ord i den årelange verftssaken er sagt.

torgny.hasaas@lomedia.no

simen@lomedia.no

LO-advokaten er trygg på at dommen fra Høyesterett er endelig, og at NHO ikke vil ta saken videre til Efta-domstolen, selv om det i teorien er mulig.

– Høyesteretts dom er så god og grundig at det ikke vil være grunnlag for det. Esa (overvåkingsorganet for EØS-avtalen) kan ta saken hvis de mener norsk regelverk er i strid med EØS-avtalen. Men Esa har i en tidligere uttalelse sagt at det er i tråd med EØS-avtalen, sier Angell.

Vil følge opp lovbrudd

I dommen kommer Høyesterett med en bemerkning angående praksisen med å definere utenlandske arbeidere som «inntatt på stedet». Det har vært flere eksempler på utenlandske bemanningsforetak som har byttet postadresse til produksjonsstedet for å omgå reglene.

– Det er en viktig bemerkning, som sier noe om hvordan verftsindustrien har innrettet seg, og hvordan de må innrette seg framover. Høyesterett karakteriserer dette langt på vei som en rettslig omgåelse, sier advokat Håkon Angell, som var LOs advokat i Høyesterett. Sammen med Pål Wennerås hos Regjeringsadvokaten førte han saken for retten.

Ordningen med «lokal ansettelse» er noe også LO vil ta tak i framover. Angell sier det blir ekstra viktig å følge med på hvordan dette praktiseres.

– I organiserte bedrifter vil vi umiddelbart reise tvistesak for brudd på overenskomsten hvis vi oppdager at dette skjer. I de uorganiserte bedriftene er det Arbeidstilsynets ansvar å pålegge arbeidsgiver å betale arbeidstakerne det de har rett på.

Ville fått konsekvenser for norsk arbeidsliv

LOs advokat sier de er fornøyd på alle punkter med dommen.

Han mener dommen er helt avgjørende for å bevare det norske arbeidslivet slik vi kjenner det.

Ifølge Angell kunne hele den norske modellen blitt satt på spill hvis arbeidsgiverne i vertsindustrien hadde sluppet å betale reise, kost og losji og utenbystillegg til sine utsendte arbeidere.

– Konsekvensene hadde blitt veldig store. Allmenngjøringsordningen kunne blitt irrelevant i den forstand at LO aldri kunne fremmet allmengjøringskrav uten at det ville institusjonalisert sosial dumping, sier Angell.

– Dessuten ville krisen i Europa ført til at rekruttering av utenlandsk arbeidskraft hadde økt, og det hadde destabilisert det norske arbeidsmarkedet. Det ville blitt todelt, hevder Angell.

Fornøyd arbeidsminister

Også arbeidsminister Anniken Huitfeld er veldig fornøyd med dagens rettsavgjørelse. Statsråden regner med at arbeidsgiverne gir seg nå, at de respekterer dommen i Høyesterett.

– Men det er det utfallet jeg har regnet med, sier Huitfeldt til LO-Aktuelt.

– Dette viser at allmenngjøringsinstituttet i Norge står støtt, sier hun.

– Må ikke tie ihjel EØS-debatten

Leder i Nei til EU, Heming Olausen, ser på dommen som en seier for fagbevegelsen og vanlige folk, særlig arbeidsinnvandrere som får anstendige lønnsvilkår.

– Så hovedsida er bra, men det er viktig at ingen bruker denne dommen til å tie i hjel EØS-debatten. Det ville vært veldig uheldig. EØS-avtalen er som en trykkoker. Konfliktene står i kø uansett virkningene av dommen i allmenngjøringssaken.

Heller ikke faglig leder i SV og tidligere leder for utredningen «Alternativ til EØS», Jan Olav Andersen, er overrasket.

– Hvis noe overrasker meg så er det at Norsk Industri har valgt å kjøre EØS-saken selv etter at de har tapt i flere rettsinstanser.

Andersen er usikker på om det finnes noen omkampmuligheter i EØS-systemet.

– Hvis det er det, så håper jeg inderlig at NHO og Norsk Industri innser nederlaget og ikke prøver på en ny runde med Efta-domstolen, sier Andersen.

Warning
Annonse
Annonse