JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Likestillingen går flere skritt tilbake

Krymping av fedrekvoten og legers rett til å nekte å henvise til abort, er klare tilbakeskritt for likestillingen, mener likestillingsombud Sunniva Ørstavik.

anne.grete.lossius@lomedia.no

– Likestillingen i Norge tar flere skritt tilbake med den nye regjeringens politikk, advarer Ørstavik overfor VG.

To av punktene som er blitt kritisert i samarbeidsavtalen mellom Krf, Venstre, Høyre og Frp, er reduseringen av fedrekvoten fra 14 til 10 uker, og fastlegers reservasjonsrett.

Reservasjonsretten innebærer at leger skal få mulighet til å nekte å henvise kvinner til abort.

Svært kritisk til reservasjonsretten

Ørstavik er svært kritisk til legers reservasjonsrett mot aborthenvisning.

– Det betyr at kvinnens rett til å bestemme over egen kropp kan svekkes. Det er bekymringsfullt.

– Jeg minner om at retten til likeverdige tjenester for pasienter består i at alternative tilbud for pasienten må finnes, sier Ørstavik til VG.

Vil ha full åpenhet om nei-leger

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt krever full åpenhet rundt hvilke fastleger som ikke vil henvise til abort.

– Når legene nå får reservasjonsrett, mener jeg vi trenger et system hvor det blir full åpenhet om hvilke leger som har reservert seg, slik at kvinner kan velge andre fastleger, sier Huitfeldt til VG.

Hun utdyper:

– Vi må unngå at unge kvinner føler seg sviktet av sin fastlege i en veldig sårbar livssituasjon.

– Jeg tror mange foreldre vil velge andre fastleger for sine døtre for å unngå at de havner i en slik situasjon hvis de søker abort som 17-åring.

Etisk-moralsk spørsmål

– Jeg synes det er spesielt å gjøre dette om til et spørsmål om bare kvinner og likestilling, for dette er et stort etisk-moralsk spørsmål, sa Erna Solberg på pressekonferansen på Sundvolden hotell i går.

Hun reagerer på at debatten etter hennes mening reduseres til et kvinnespørsmål, og mener henvisning til abort er en problemstilling som angår både kvinne og mann.

– Dette dreier seg om liv og død, og det er et moralsk spørsmål for disse legene, sa Solberg under pressekonferansen.

Redusert fedrekvote

Ørstavik mener også at det vil være et tilbakeslag for likestillingen generelt hvis fedrekvoten reduseres med fire uker, og er bekymret for unntaksordningen den nye regjeringen har foreslått.

Samarbeidsavtalen sier at deler, eller hele fedrekvoten kan overføres med unntakskriterier som: sykdom, fars arbeidsledighet under mors permisjonstid, fars arbeidsopphold i utlandet, selvstendige næringsdrivende og mors arbeidssituasjon, skriver VG.

– Unntakene det åpnes for, betyr en reell fare for å undergrave hele fedrekvoten, sier Ørstavik.

– Jeg oppfordrer regjeringen til å utforme disse unntakene i samarbeid med arbeidslivets organisasjoner, som alle holder fedrekvoten som et viktig likestillingstiltak, sier ombudet.

Warning
Annonse
Annonse