Uløst konflikt om pensjon
Brudd i teater og orkester kan innlede Spekter-oppgjøret
LO Stat og Spekter sleper med seg et uløst problem inn i årets tariffoppgjør i Spekter-området: Framtidig pensjonsordning for ca. 1500 medlemmer i teater- og orkestersektoren.
Spekter og LO Stat kom ingen vei i forhandlingene om pensjon i kultursektoren i mellomoppgjøret i 2015.
Morten Hansen
may.berg@lomedia.no
Partene kom ikke til enighet om ny pensjonsordning i fjorårets mellomoppgjør, og dermed ble hele oppgjøret, inkludert lønnsreguleringen som man egentlig var enige om, stående uløst.
• (20.10.2015:) Fastslåste pensjonsforhandlinger i kultursektoren
Stridens eple
Forhandlingene i fjor strandet på modellvalget. Ansatte ved operaen og landets orkestre og teatre har i dag *ytelsespensjon (se faktaboks), en ordning som etter hvert har bllitt svært kostnadskrevende for arbeidsgiverne.
Spekter har tviholdt på at framtidig pensjonsordning skal være en *innskuddsordning. LO Stat og de sju forbundene som representerer de ansatte, vil ha en såkalt *hybridordning.
Nå har partene besluttet at de skal ta opp tråden før påske for å gjøre et nytt forsøk på å lande en avtale om pensjon før hovedoppgjøret starter 5. april.
Blir det bevegelse, vil det forhandles etter påske og fram til oppgjøret starter.
LO Stat har holdt fast på at en framtidig pensjonsordning må være livsvarig og inneholde en del kollektive elementer som gir kvinner bedre ytelser enn det som ligger i en innskuddsordning.
– Ingen kan si at vi ikke har strukket oss. Vi har strukket oss 80 prosent i forhold til innsparingspotensialet, men Spekter vil ha oss de siste 20 prosentene også, sier Gran.
Forhandlingsleder Eivind Gran, nestleder i LO Stat
Kristian Brustad
Flere mulige scenarier
– Vi skal legge godviljen til for å prøve å finne en løsning, slik at vi ikke kommer i en situasjon der det blir brudd. Jeg vet ikke hvor langt vi klarer å bevege hverandre nå, men vi prøver i hvert fall, sier nestleder i LO Stat Eivind Gran.
Dersom de ikke lykkes i å komme fram til en pensjonsløsning, er det mulig å gjøre unna den økonomiske biten av fjorårets mellomoppgjør først, og utsette uenigheten om pensjon til de avsluttende forhandlingene. Det er et scenario som LO Stat sannsynligvis vil gå for, hvis partene ikke klarer å lande en avtale.
– Et annet scenario er at Spekter allerede innledningsvis fastslår at vi er uenige. Da er vi i brudd i de innledende forhandlingene. Det har vi aldri opplevd før, sier Gran.
Et brudd betyr at oppgjøret ender hos Riksmekleren et par uker senere.
– Ulempen er at vi går i mekling uten å ha prøvd ut forhandlingsrommet. Vi blir nok ikke veldig populære hos mekleren, sier Gran.
Vil skyve på beslutningen
Gran velger å tro at partene kommer fram til en løsning, om ikke annet, så en midlertidig løsning på pensjonsspørsmålet.
– Jeg tror at om det er noe vi kan enes om nå, er det at vi ikke har kommet langt nok. Så får vi finne måter å leve med det på og la være å sette saken på spissen. Hvis virksomhetene har råd til å takke nei til det tilbudet vi har gitt dem, så har de vel råd til å utsette saken en stund til, sier Gran.
Han viser til at det er mange uavklarte spørsmål rundt pensjon, både i privat og offentlig sektor. Han vil blant annet gjerne avvente hva som skjer i de kommende forhandlingene om nye pensjonsordninger i offentlig sektor.
– Feil sted
Gran menere at teater- og orkestersektoren er feil sted å ta de store slagene rundt pensjon.
– Jeg tror at vi er nødt til å kunne lande løsninger som er såpass brede at de lar seg anvende i mer enn denne lille sektoren av Spekter, sier Gran.
Taust fra Spekter
Arbeidsgiverforeningen Spekter vil ikke kommentere noe av det Gran sier.
«Spekter er i kontinuerlig dialog med LO for å løse de utfordringene vi har i dette området. Vi finner det derfor ikke riktig å kommentere på dette nå», skriver Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i en mail.
Tre alternativer
Hybrid: økonomisk risiko deles mellom den ansatte, arbeidsgiver og forsikringsselskap. Livsvarig ytelse.
Ytelse: økonomisk risiko ligger på arbeidsgiver og forsikringsselskap. Livsvarig ytelse.
Innskudd: risiko ligger på den ansatte. Tidsbegrenset (10-15 år).
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.
Flere saker
Tre alternativer
Hybrid: økonomisk risiko deles mellom den ansatte, arbeidsgiver og forsikringsselskap. Livsvarig ytelse.
Ytelse: økonomisk risiko ligger på arbeidsgiver og forsikringsselskap. Livsvarig ytelse.
Innskudd: risiko ligger på den ansatte. Tidsbegrenset (10-15 år).