JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Få anbefaler «nei» i uravstemninga i staten

Det er ingen i NTLs landsstyre som jubler over resultatet i statsoppgjøret. Men det er få tillitsvalgte som anbefaler «nei» i uravstemninga.
TARIFFDEBATT: NTLs topptillitsvalgte diskuterte torsdag resultatet fra meklinga i statsoppgjøret.

TARIFFDEBATT: NTLs topptillitsvalgte diskuterte torsdag resultatet fra meklinga i statsoppgjøret.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

Med en uke igjen av uravstemninga for NTL-medlemmene, debatterte NTLs landsstyremedlemmer tariffoppgjøret torsdag ettermiddag. Det er ingen jubel over resultatet, men en gjennomgangstone er at «det får passere for i år».

Tidligere har styret i NTL Universitetet i Oslo anbefalt sine medlemmer om å stemme «nei» i uravstemninga, som for NTL-medlemmene har frist 16. juni. LO Stat skal samle inn alle resultatene i løpet av uka etter. Sier medlemmene «nei», blir det streik likevel.

«Nei»

NTL NTNUs styre har også anbefalt sine medlemmer å stemme «nei», og nestleder Iver Johnsen er blant dem som mener resultatet er uakseptabelt.

– Det er alt for stor avstand mellom krav og resultat. Spesielt med tanke på noen prinsipper. Og det er de vi tar fram når det er vanskelig å velge. I prinsippene står det blant anna at «Vi vil motsette oss et system som baserer seg på individuelle tillegg». Og da må vi gjøre det: Motsette oss dette, sa Johnsen.

Det er ingen uenighet i NTL om hva de ønsker seg: nemlig en felles tariffavtale for alle i staten. Og de fleste som var på talerstolen torsdag mener det lureste er å si ja til avtalen nå, og komme i gang med utvalgsarbeidet man avtalte i meklinga. Dette utvalget skal se på et nytt lønnssystem i staten, og være ferdige på nyåret.

Svelger det i år

Leder Torill Nustad ved NTL Norges arktiske universitet har ikke anbefalt sine medlemmer å si ja eller nei, kun oppfordret til å avgi stemma si.

– Jeg skulle ønske at om vi skulle streiket i år, at det skjedde ved at forhandlingsutvalget sa nei i meklinga. Hos oss er det veldig få som har lyst til å streike 1. juli. Skal vi svelge dette i år, for å få til noe med Unio neste år? Det er mulig det er viktig og riktig å gjøre, sier Nustad.

Stein Thorvaldsen i NTL Skatt har anbefalt sine medlemmer å si «ja».

– Det er det minste av to onder. Jeg frykter vi ikke greier å oppnå noe mer med en streik, sier han.

«Ja»

NTLs største landsforening, NTL NAV, anbefaler også «ja».

– Det er ikke en enstemmig anbefaling fra styret, for dette er en vanskelig vurdering. Det er veldig usikkert hva en streik vil føre til, og derfor har ikke jeg ønska å sende medlemmene ut i streik uten å vite hva vi vil oppnå, sier leder Hanne Nordhaug.

Håper mange stemmer

NTL-leder John Leirvaag satt i forhandlingsutvalget som sa «ja» til avtalen i meklinga.

– Vi ga oss aldri på lønnsprofilen profilen eller å beholde taket på rammer og spenn. Vi ønska å få inn likelønnsføringer, men det var ingen hjemme der heller. Men på et tidspunkt sier mekleren at han snart kommer med et forslag, og da «må dere velge om dere vil streike eller ikke». Det er litt av dilemmaet. Du må forklare medlemmene hva som skal være grunnen til å streike, og du du må være sikker på at du har noe å levere. Forhandlingsutvalget vurderte det til at vi ikke hadde nok å hente på å gå ut i konflikt, sa Leirvaag da han skulle oppsummere debatten.

I uravstemninga er han opptatt av at mange nok stemmer:

– Det som er viktig for meg, er høy deltagelse i uravstemninga, sånn at vi får tydelige signaler, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse