LO Stat krever størst mulig sentrale tillegg for å sikre likelønn
LO Stat sendte i dag sitt tredje krav til staten. De viker ikke på kravet om at mesteparten av lønnstillegget skal gis sentralt.
NYE KRAV: Med tre dager igjen til fristen, sendte LO Stats forhandlingsutvalg inn sine siste krav til staten onsdag.
Tri Nguyen Dinh
anders@lomedia.no
Staten begynte årets tarifforhandlinger med å kreve at alle lønnstillegg skulle fordeles lokalt ute på arbeidsstedene, mens det tredje kravet åpnet for å gi noe av lønnstilleggene sentralt.
LO Stat står steilt i mot dette, og krever at mesteparten av tilleggene skal gis som generelle tillegg på lønnstabellene. Begrunnelsen er blant annet at dette gir best uttelling på likelønnsspørsmål og sikrer en helhetlig lønnsutvikling.
Generelt tillegg
Forhandlingene har frist til midnatt lørdag 30. april med å bli enige. Klarer de ikke det, blir det mekling i mai.
I sitt siste krav skriver LO Stat at «størstedelen av de disponible midlene gis som et generelt tillegg på lønnstabellen». De krever også at det skal gjennomføre snetrale justeringsforhandlinger, noe staten ikke har inne i sitt siste krav.
LO Stat vil heller ikke gå med på å kaste om på forhandlingssystemet i staten i dette oppgjøret. Men de åpner for å diskutere endringer etter oppgjøret, i form av et utvalgsarbeid.
Imidlertid følger det med noen forutsetninger fra LO Stat for å være med:
• Utvalget skal være partssammensatt
• Årets oppgjør må gjennomføres etter dagens hovedtariffavtale, uten store endringer i bestemmelsene om lokale og sentrale forhandlinger.
Utvalg for nytt lønnsystem
Et slikt utvalg må også ha som målsetning å komme fram til endringer partene har tillitt til, og som vil stå seg over tid. LO Stat mener også et nytt system må videreføre muligheten til å ivareta likelønn og gjøre prioriteringer på tvers av virksomheter.
LO Stat er også krystallklare på at forhandlingsretten ikke skal svekkes, og at tjenestetvistloven fortsatt må ligge til grunn.
Til sist fastslår LOs forhandlere at det må være konsensus om et nytt system mellom alle parter, og at det fortsatt skal være fire likelydende hovedtariffavtaler i staten, som det er i dag.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.