Offentlige ansatte økte lønna mest
Ansatte i stat, kommune og Spekter-bedrifter fikk alle høyere lønnsvekst enn ansatte i industrien i fjor. Best ut kom de kommuneansatte.
LØNNSVEKST: LO Stat-leder Tone Rønoldtangen framforhandlet en tillegg på rundt 2,75 prosent for de statsansatte i fjor.
Ole Palmstrøm
morten.hansen@lomedia.no
Da frontfaget i fjor var ferdigforhandlet, lå det i avtalen en lønnsvekst på 2,7 prosent. Både arbeidere og funksjonærer i industrien fikk mindre lønnsvekst enn avtalt, 2,5 prosent, mens kommunene fikk 3,25 prosent – godt over det industrien endte på. I staten, og bedrifter organisert i Spekter, fulgte forhandlerne det frontfaget ble enige om.
– Nå er dette foreløpige tall, men vi endte omtrent på 2,75 prosent, sier Tone Rønoldtangen, LO Stats leder.
Ikke dårlig tariffdisiplin
Tidligere i dag sa Stein Lier-Hansen, leder i Norsk Industri, til VG:
– Det er bra at lønningene samlet ikke øker mer enn 2,8 prosent, men det går ikke an at det er varehandel, finansnæringen og kommunene som er lønnsledende...det er nesten ikke til å tro.
• Se lønnsutviklingen i din bransje
Rønoldtangen er ikke like kategorisk i kritikken.
– Tar jeg ikke feil, var deler av fjorårets tillegg i kommuneoppgjøret avtalt for to år siden, sier Rønoldtangen, som mener det blir feil å skylde på dårlig tariffdisiplin hos de kommuneansatte.
Ingen lønnsfest
Også Rønoldtangen konstaterer at lav kronekurs demper problemene som har kommet i kjølevannet av den lave oljeprisen. Hun tror likevel det ikke er noen grunn til å se for seg store oppgjør i løpet av våren.
• Laveste lønnsvekst siden krigen
– Det går ikke så dårlig som mange har spådd, men noen lønnsfest blir det ikke. Det blir et moderat oppgjør, fastslår LO Stat-lederen.
For alle ansatte i staten, og i Spekter-bedriftene, er overhenget så langt beregnet til om lag en halv prosent. Overhenget forteller hvor stor lønnsveksten fra ett år til det neste vil bli dersom det ikke gis lønnstillegg.
– Det lave overhenget gjør at vi har litt friske penger å rutte med i det kommende oppgjøret, fastslår Rønoldtangen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.