JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tviholder på generelle tillegg

Alle forsøk på å flytte lønnsoppgjøret i staten ut lokalt vil bli avvist, lover LO Stat og NTL.
TARIFF: LO Stats leder Tone Rønoldtangen slåss for de sentrale tilleggene i staten.

TARIFF: LO Stats leder Tone Rønoldtangen slåss for de sentrale tilleggene i staten.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

anne.siri.rena@loemdia.no

– Den største utfordringen i årets statsoppgjør er at vi har fått en statsråd fra Høyre som øverste sjef for statens arbeidsgiverpolitikk, sa LO Stats leder Tone Rønoldtangen fra talerstolen på LOs representantskapsmøte.

Lederen for den største hovedsammenslutningen i staten, konstaterer at statsråden vil endre lønnssystemet for sine ansatte.

Mens mesteparten av pengene i dag fordeles i sentrale tarifforhandlinger, vil Sanner – i følge Rønoldtangen, sende forhandlingsretten lokalt. Retten til å streike vil han derimot ikke desentralisere.

– Det har til nå vært sterk sentral styring av oppgjørene. Streikeretten ligger sentralt. Dette har medført at lønnsforskjellene er mindre enn i mange andre områder. Og det har medført at staten er blant de beste i klassen når det gjelder likelønn mellom kvinner og menn. Men slik vil ikke statsråd Jan Tore Sanner (H) at det skal fortsette, sier Rønoldtangen.

Likelønn

Hun konstaterer at statsråden og LO Stat er uenige om hvordan lønna skal fordeles.

– Han ønsker seg et nytt lønnssystem, hvor lokale sjefer skal få større makt, og hvor mer av pengene skal fordeles på individnivå. Helst skal alt fordeles lokalt. I fredsplikt. For streikeretten skal ikke følge med ut. Dette vil medføre at de som tjener minst skal få mindre, de som tjener mest skal få mer, advarer Rønoldtangen.

Det er langt unna det Rønoldtangen og LO Stat har som målsetning når de går inn i tariff-forhandlinger.

– Slik vil ikke vi ha det. Vi ønsker å videreføre et vertikalt lønnssystem som ivaretar likelønn og rettferdig fordeling – med godt rom for lokale tilpasninger, sier Rønoldtangen.

Krevende løp

NTL-leder John Leirvaag sa seg fornøyd med resultatet etter et uvanlig langt representantskapsmøte, der mange av innleggene handlet om pensjon. Han sto ikke selv på talerstolen for å kommentere LO-sekretariatets forslag til tariffpolitisk uttalelse, men det gjorde hele 34 andre.

– Dette var det vi klarte å enes om i fellesskap, med det utgangspunktet vi hadde. Vi er mange forbund med ulike interesser, sier Leirvaag etter endt møte.

Han sier det vil bli et krevende løp denne våren, især for Fellesforbundet som nå har fått mandat fra representantskapet til å gå først ut og forhandle om pensjon. Men også for forbundene i offentlig sektor, som har fått signaler fra regjeringshold om at lønnssystemet i større grad vil legges lokalt.

– Vi bør snakke sammen

Leirvaag mener det ville vært langt mer konstruktivt om partene i staten kunne satt seg ned utenom tariffoppgjøret og snakket om hvordan lønnsdannelsen i offentlig sektor skal være. Dialogen blir gjerne mer unyansert når forhandlinger om et tema som dette skjer under selve tariffoppgjøret, mener han.

– I likhet med regjeringa har også vi behov for endringer. Blant annet ønsker vi å se grundig på lønnstabellen i staten, der lønnstrinnene er svært ujevnt fordelt. Dette hadde vi også ønsket å ta opp utenom selve tariffoppgjøret, understreker Leirvaag.

Avtaler som sikrer likelønn

– Kollektive, landsomfattende tariffavtaler er det viktigste vi har, sa Norsk Tjenestemannslags 1. nestleder, Kjersti Barsok, fra talerstolen.

Hun minnet om at regjeringa allerede har svekket den norske modellen og arbeidstakerne, blant annet ved å endre arbeidsmiljøloven. Å vri lønnsdannelsen til å gi mer lokalt ut i virksomhetene, vekk fra sentrale oppgjør, går NTL sterkt ut mot.

– Systemet vi vil ha, med sentrale oppgjør, sikrer likelønn. Det er beviselig at lønnsforskjellene har økt etter lokale oppgjør. Dette er en av de hardeste, men viktigste kampene vi nå skal føre, fortsatte Barsok.

Ministeren vil ha det lokalt

Kommunal- og moderniseringsminister har fått forelagt LO Stat-leder Tone Rønoldtangens uttalelser, og svarer på e-post at han vil at fordeling av lønnspotten skal skje mer lokalt.

– Dagens lønnssystem innebærer for mye sentralstyring og for lite fleksibilitet. Det er ikke hensiktsmessig at vi sitter i Oslo og detaljstyrer lønnsutviklingen for ansatte i barnevernet i Finnmark eller professorer i Bergen. Vi har tillit til at lokale arbeidsgivere og tillitsvalgte kan finne gode løsninger for å fordele lønnspotten slik at de kan rekruttere og beholde gode medarbeidere. Lønnsrammen må fortsatt forhandles sentralt for å sikre en ansvarlig lønnsutvikling som trygger arbeidsplasser i offentlig og privat sektor. Streikeretten skal også ligge fast. Fordelingen av lønnspotten bør i større grad skje lokalt, uttaler Sanner.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse