JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barbro og Naemy: LOs sommerpatrulje er årets høydepunkt

Naemy Trandum og Barbro Major startet LOs sommerpatrulje i Buskerud med å bli skjelt ut av en daglig leder. Deretter gikk det bare oppover.
Barbra Major (til venstre) og Naemy Trandum møtte stort sett åpne dører og hyggelige sjefer da LOs sommerpatrulje var i Røyken. Porten bak er inn til Avinor, og den åpnet seg da de presenterte besøkets formål.

Barbra Major (til venstre) og Naemy Trandum møtte stort sett åpne dører og hyggelige sjefer da LOs sommerpatrulje var i Røyken. Porten bak er inn til Avinor, og den åpnet seg da de presenterte besøkets formål.

Ane Børrud

ane.borrud@lomedia.no

– Jeg vil først si at det er uhørt av dere å komme slik hit uten å ha gjort en avtale på forhånd.

Sjefen som Naemy Trandum fra Arbeidsmandsforbundet og Barbro Major fra Fellesforbundet møter på et av sine første arbeidsplassbesøk for LOs sommerpatrulje er ikke i godt humør.

Han fortsetter.

– Hadde dere gjort jobben deres og tatt en research av oss, så hadde dere sett at her er alt i orden. Vi er miljøfyrtårn og har trippel A ranking internasjonalt. Det hadde vi ikke hatt om ikke alt var i orden.

Naemy, som fører ordet, er imponerende rolig.

– Det er flott at dere har alt i orden, sier hun.

– Det er jo sånn vi ønsker at alle skal ha det i arbeidslivet!

Hun smiler. Snakker fortsatt rolig.

– Det er et poeng for oss at vi ikke gjør avtaler på forhånd. Da vil bedrifter som ikke har alt i orden ha tid til å instruere sine ansatte og skjule det som ikke er bra.

Hun roser videre bedriften for blant annet å ha trening for de ansatte i arbeidstiden.

– Det er sånn vi ønsker det skal være. Men det er ikke alle unge som har bra forhold i arbeidslivet.

Sjefen mykner. Innrømmer at det er et behov for LOs sommperpatrulje der ute, selv om det ifølge ham ikke er noe å sette fingeren på i hans bedrift. Unnskylder kjeftingen med at han er forkjøla og har mye å gjøre.

Naemy og Barbro smiler, ønsker god sommer, og går ut.

Da de kommer utenfor ser Barbro på Naemy.

– Wow. Den klarte du bra. Jeg hadde aldri klart å holde meg så rolig som det du gjorde.

– Dette kan jeg fra jobben som tillitsvalgt. Jo surere den jeg forhandler med er, jo blidere er jeg. Det går ikke an å være sur hele tiden på noen som er blid. Det er min hersketeknikk. Og han endte jo med å be om unnskyldning, sier hun.

Og legger til.

– Det eneste man kan se på meg, er at jeg blir rød i kinnene. Men jeg har forberedt meg. Jeg har på meg foundation, ler hun.

Tja - hvor skal de gå? Hvor er bedriftene her? Det skal litt reaserc til under en sommerpatrulje. Hva gjorde de i gamledager - før smarttelefonene?

Tja - hvor skal de gå? Hvor er bedriftene her? Det skal litt reaserc til under en sommerpatrulje. Hva gjorde de i gamledager - før smarttelefonene?

Ane Børrud

Kun ungdom over 50

I går gikk startskuddet for LOs sommerpatrulje i Buskerud. Etter morgenmøtet der deltagerne fikk sine områder og makkere utdelt, bar det til Røyken for Naemy og Barbro.

Naemy er på sin tredje dag med sommerpatrulje, mens Barbro er veteran på tredje året. De kjente hverandre ikke fra før, men det er det ingen tegn til. Det viser seg at begge jobber innafor gjerdet på våpenfabrikken på Kongsberg. Naemy er renholder i Ren Pluss, og Barbro jobber i kantine for Eurest. Begge bor i samme område i Kongsberg, og ikke minst er tillitsvalgte.

Naemy er tillitsvalgt i Ren Pluss, leder ungdomsutvalget i NAF avdeling 1 Øst og tiltrer dermed styrtet i avdelingen. Hun er også nestleder i det sentrale ungdomsutvalget i Arbeidsmandsforbundet. Barbro er regiontillitsvalgt i Eurest og sitter i styret i LO Kongsberg. Blant annet.

Fra starten gikk praten. Om uenighetsprotokoller og tillitsvalgtsarbeid. Om erfaringer fra sommerpatruljen – og manglende stedsans. For ingen av dem visste helt veien til dagens område: Røyken. Og når de kom til Røyken var ingen egentlig så kjent. Hvor var bedriftene som skulle besøkes?

De var innom noen steder der det ikke var en ungdom å oppdrive. Så tok de turen innom Eurest hos Avinor. Barbro sin hjemmebane. Selv om det ikke var noen sommervikarer her heller, satt de ansatte pris på besøket. Medlemmene i Fellesforbundet i kantina fikk siste nytt om lokale forhandlinger, mens Naemy fikk snakket med Eva Andreassen fra Toma. Hun og to kollegaer jobber fulltid med renhold på Avinor.

– Har dere noen ungdommer vi kan snakke med? Spør Naemy.

Eva ler.

– Vi er to på 50 pluss, og meg på 60 pluss.

Å bruke sommervikarer på Avinor er ikke så enkelt. For å jobbe der må du nemlig sikkerhetsklareres, og det kan ta tid. Før klareringen er gitt, kan sommeren være over. Derfor er det liten bruke av sommervikarer får Neamy forklart. Et sikkerhetssystemer som hun kjenner godt fra Kongsberg våpenfabrikk.

Rozik Baghdasarian fra Eurest (til venstre) jobber i kantina hos Avinor, mens Eva Andreassen fra Toma er renholder. Selvom ingen av dem var i målgruppa for sommerpatruljen satt de pris på besøket.

Rozik Baghdasarian fra Eurest (til venstre) jobber i kantina hos Avinor, mens Eva Andreassen fra Toma er renholder. Selvom ingen av dem var i målgruppa for sommerpatruljen satt de pris på besøket.

Ane Børrud

Ungdom på 35?

Deretter setter de to tillitsvalgte nesa mot Røyken sentrum. Der er det et senter. Pizzabakeren bestemmer de seg for å vente litt med, og tar turen inn på Spar. Som alltid ber de først om å få snakke med daglig leder, for å presentere seg og sitt ærend. Daglig leder er på ferie, men de får snakke med stedfortredende. Hun er hyggelig og imøtekommende, og lurer på om de kan komme tilbake litt senere siden det er lunsj nå. Ikke noe problem for sommerpatruljen.

Dermed blir det Jafs. Der ser de at det jobber en ung jente bak disken. Det viser seg at sjefen for Jafs også er sjefen for Pizzabakeren. Han er blid og imøtekommende.

– Ungdom? Ja vi har ungdom, men de kommer ikke på jobb før klokka tre.

Naemy og Barbro skjønner at de ikke har samme definisjon av ungdom.

– Vi mener arbeidstagere under 35 år. I LO kaller vi det ungdom, forklarer Barbro smilende.

– Å jaaaaaa, sier sjefen. Jeg trodde dere mente 16-17-åringer!

– Dere kan snakke med Milena her. Hun er her gjennom NAV nå, men skal begynne i fast jobb her. Hun er sjefen, ler han.

De går gjennom spørsmålslisten sammen med Milena. Siden hun ikke har fått sin første lønnsslipp enda, er hun usikker på en del punkter. Lønnen hun er forespeilet viser seg å være langt under tariff. Men som Barbro forklarer: Er det ikke tariffavtale er det ikke lovbrudd å betale under tariff. Det finnes ikke noe minstelønn i Norge.

Etter samtalen takker Barbro og Naemy for seg, gir Milena sommerpatruljens informasjonsbrosjyre og kjærligheter – og en oppfordring: Meld deg inn i Fellesforbundet. Blir dere mange nok, kan dere kreve tariffavtale, og da får dere bedre betingelser enn det loven sier.

– Jeg synes de er veldig fint og viktig at man vet at noen passer på, og at man vet hvor man kan henvende seg for å få hjelp, sier Milena Dalek.

– Jeg synes de er veldig fint og viktig at man vet at noen passer på, og at man vet hvor man kan henvende seg for å få hjelp, sier Milena Dalek.

Ane Børrud

Daglig leder: Fagforeninger er flott

Neste stopp er Nille. Patruljen ber om å få snakke med daglig leder, og Ann Margrete Flodberg hilser strålende. Det er meg! Så flott å få besøk av dere! Det er ikke første gang. I fjor jobbet jeg i en annen Nille-butikk, og da var også sommerpatruljen innom.

- Det er supert med fagforening, sier daglig leder i Nille, Ann Margrete Flodberg.

- Det er supert med fagforening, sier daglig leder i Nille, Ann Margrete Flodberg.

Ane Børrud

De spør om å få snakke med ansatte under 35 år.

– Selvfølgelig! Vær så god! Ja – hvis hun selv vil, da.

Mens Barbro og Naemy snakker med den ansatte, slår Arbeidsmanden av en prat med daglig leder. Med den sinte sjefen frisk i minne, er jo dette helt andre enden av skalaen.

– Jeg synes det er veldig bra det LOs sommerpatrulje gjør. Det er helt topp! Hvis de kan avdekke dårlige arbeidsforhold så er det kjempeflott. Jeg synes det å være fagorganisert er bra. Man vet jo aldri når man får brukt for det, sier sjefen.

Røyken senter er ikke stort. Snart har de tatt hele runden. Siste stopp blir Spar. Nå får de snakke med Martin, som er 24 år og jobber 53 prosent. Spar får full score på skjema. Tariffavtale, 12 prosent feriepenger, arbeidslistene kommer i god tid – og Martin trives.

Han får også informasjonsheftet og kjærlighet før sommerpatruljen vinker farvel.

På Spar var alt i orden. Tariffavtalen er på plass, og Martin trives.

På Spar var alt i orden. Tariffavtalen er på plass, og Martin trives.

Ane Børrud

Årets høydepunkt

Under lunsjen oppsummerer Naemy og Barbro dagen så langt. Etter den sure sjefen gikk det bare oppover.

– De fleste bedriftene har vært hyggelige og positive til at vi kommer på besøk, bortsett fra han sure sjefen, oppsummerer Naemy.

Etter tre dager på sommerpatrulje er konklusjonen:

– Det er veldig morsomt å være med på sommerpatruljen. Det er veldig ålreit å dra rundt å se hvordan det er i andre bransjer. Og så er det veldig sosialt! Man treffer unge fra andre forbund, og vi lærer på tvers av forbundene.

Barbro er jo som sagt en traver. Hun mener LOs sommerpatrulje er et av årets høydepunkter.

– Jeg gleder meg hvert år. Det er kjempesosialt og veldig lærerikt, avslutter hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse