JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bransjerådet setter bergverk på dagsorden

Bransjerådet for bergvergverk har vært i Alta og på Stjernøya. Programmet var så interessant at de klarte å få med seg to stortingspolitikere i to hele dager.
En spennende næring: Bergverk er en næring der det foregår mye spennende. Da bransjerådet inviterte med seg gjester til samling, var de ikke vonde å få med seg. Bakerst fra venstre: Trond Erik Thorvaldsen (Arbeidsmandsforbundet), Arve Hammarøy (bransjerådet) og Sindre Kvil (LO).  I midten fra venstre: Per Romsbotn (bransjerådet), Henning Bråten (bransjerådet) og Øystein Pedersen (bransjerådet). Foran fra venstre: Odd Omland (stortingspolitiker fra Arbeiderpartiet), Monica Nielsen (Ordfører Alta fra Arbeiderpartiet), Anita Paula Johansen (forbundssekretær), Else-May Botten (stortingspolitiker fra Arbeiderpartiet) og Øystein Rushfeldt (daglig leder i gruveselskapet Nussir).

En spennende næring: Bergverk er en næring der det foregår mye spennende. Da bransjerådet inviterte med seg gjester til samling, var de ikke vonde å få med seg. Bakerst fra venstre: Trond Erik Thorvaldsen (Arbeidsmandsforbundet), Arve Hammarøy (bransjerådet) og Sindre Kvil (LO). I midten fra venstre: Per Romsbotn (bransjerådet), Henning Bråten (bransjerådet) og Øystein Pedersen (bransjerådet). Foran fra venstre: Odd Omland (stortingspolitiker fra Arbeiderpartiet), Monica Nielsen (Ordfører Alta fra Arbeiderpartiet), Anita Paula Johansen (forbundssekretær), Else-May Botten (stortingspolitiker fra Arbeiderpartiet) og Øystein Rushfeldt (daglig leder i gruveselskapet Nussir).

Ane Børrud

ane.borrud@lomedia.no

Forskning på hvilke effekter gruvedrift har på samfunnet, gruvedrift i Kvalsund og omvisning på Sibelco Nordic på Stjernøya sto på agendaen da bransjerådet for bergverk møttes i Alta i midten av juni.

– Å møte bransjerådet er helt perfekt. Der er det tillitsvalgte fra bedrifter over hele landet. De har erfaring og kunnskap fra forskjellige områder i bransjen, svarer stortingspolitiker Else-May Botten på hvorfor hun og kollegaen Odd Omland prioriterte å være med bransjerådet for bergverk til Alta.

– Dessuten er ikke Stjernøya en plass man bare dumper innom. Jeg tenkte det var superinteressant å bli med dit, høre hva de jobber med og hvilke muligheter de har framover.

Både hun og Omland har jobbet tatt med bransjerådet i hele stortingsperioden.

– Dette er et viktig fagligpolitisk samarbeid som er helt perfekt. På den måten får vi en god dialog om saker som er viktig for næringa. Dessuten er det lettere å ha kontakt i ettertid når man blir bedre kjent på en sånn tur, mener Arbeiderparti-politikeren.

Lite kunnskap

Samfunnsforsker Vigdis Nygård fortalte forsamlingen at mens gruvedrift har store effekter på lokalsamfunn, er det liten kunnskap om hvordan slike effekter kan måles, dokumenteres, formidles og brukes. Og at mangel på kunnskap kan føre til usikkerhet og motstand mot gruvedrift.

Selv har hun forsket mye på gruvedrift i Nord. I en studie der hun har sammenlignet fire gruver i Norge (Stjernøya), Sverige (Gällivare), Finland (Sodankyla) og Norge (Stjernøya), fant hun at den norske gruva gir stabile og langsiktige arbeidsplasser, skatteinntekter til kommunen og at samarbeider med samene om reindrift på øya er bra. Men utfordringen er rekruttering. Snittalder på de ansatte er økende, turnusarbeid og lang reisetid med båt til jobben er lite familievennlig og arbeidsplassen er lite synlig i lokalmiljøet.

Kobbergruve i Kvalsund om fire år?

Øystein Rushfeldt, daglig leder i Nussir - gruveselskapet som vil starte opp en kobbergruve i Kvalsund - holdt innledning om fremdriften til prosjektet. Han åpnet med å understreke at uten kobber kunne vi ikke hatt noe som helst som vi trenger i et moderne samfunn. Etterspørselen øker, mens antall gruver som går tomme for kobber øker.

– Gruvedrift i Kvalsund vil bli kjempestort i Finnmark og Kvalsund. Det kan bli arbeidsplasser til rundt 200 personer, pluss alt det fører med seg av andre arbeidsplasser som barnehager og butikker, slo han fast.

Men gruva er enda ikke helt i mål. Utslippstillatelsen er på plass, mens driftskonsesjonen avgjøres i disse dager. Rushfeldt har klokketro på at gruvedriften vil komme i gang i 2019 eller 2020.

Nefelinsyenitt på Stjernøya

Den andre dagen av bransjerådets samling, var det besøk hos Sibelco Nordic Stjernøya som sto på programmet. Arbeidsplassen til drøye 100 ansatte er spesiell, i den forstand at den ligger på en øy en drøy times båttur fra Alta. Bedriften står for båten, og avgangstiden er nøye koordinert med skifttidene på øya.

I tillegg er bedriftens bygninger omkranset av høye fjell.

– Skulle vi ha bygd i dag, hadde vi ikke fått lov til å ligge her vi ligger i dag på grunn av skredfare, forteller verkssjef Cato Lund.

På vinterstid utløses kontrollerte snøskred for å unngå at skredene kommer bardust på gruvearbeiderne. Bedriften får heller ikke lov til å utvide bygningsmassen på grunn av skredfaren. Og når det har vært gruvedrift i over 50 år på øya, sier det seg selv at ikke alle bygningene er optimalt tilpasset dagens drift.

Det er både underjordisk gruvedrift og dagbrudd på den 700 meter høye fjellet Nabbaren. For å komme opp dit er det en 7 kilometer lang bilvei inne i fjellet. Mineralet som tas ut er Nefelinsyenitt, en bergart som brukes til glass, keramikk, maling og plastindustri. En lignende kvalitet på syenitten som den på Stjernøya finnes bare i Canada.

Mens bedriften har over 50 år bak seg, har den planer for enda lengre tidsrom foran seg.

– Det er om lag reserver for 80 års drift. Vi har en nøye plan for de neste 5 årene, så en litt mindre nøye plan for de neste 20 årene, og også en plan for de neste 80 årene, forteller Lund.

Forsyning av nefelinsyenitt til verdensmarkedet skulle dermed være i orden en god stund framover.

Travel hverdag

Siv Nilsen har vært kokke på Stjernøya i snart tre år. Hun kan fortelle om en travel hverdag.

ANE BØRRUD (tekst og foto)

Da Siv Nilsen begynte som kokke på Stjernøya, fulgte hun på en måte i farens fotspor. Han jobbet mange år på Stjernøya. Men det var litt tilfeldig at hun havnet her. Da den gamle jobben hennes varslet om fremtidige nedskjæringer, tenkte hun at det var bedre å skaffe seg en ny jobb, enn å vente på å bli sagt opp. Da havnet hun på kjøkkenet på Stjernøya.

Siv er bas på kjøkkenet, det vil si sjefen. Det er to på kjøkkenet på dagtid, pluss en messeansatt som også hjelper litt til på kjøkkenet. Det er 30 rom på messa, og i snitt er det 4-500 kostdøgn i måneden.

– Da jeg begynte her var det veldig gammeldags drevet. Før sprang vi fram og tilbake på kjøkkenet med mat på tallerken og serverte. Nå har vi fått moderne vannbad, maten holder seg varm og folk forsyner seg selv. Det var viktig å få inn litt modernisering, forteller hun.

Hun trives godt på øya blant gruvearbeiderne. Men en ting er hun ikke så glad i:

– Uvær! Reisetiden til jobben gjør meg ikke noe. Jeg går på båten på Toft, og det er bare rundt 20 minutter hit. Å kjøre båt er helt fint. Bare det ikke er uvær. Det liker jeg ikke!

Siv forteller om er travel og variert arbeidshverdag, og at hun trives selv om kokkeyrket er slitsomt.

– Det er ikke en kjedelig dag her ute, avslutter hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse