JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdomskurs i Arbeidsmandsforbundet:

Engasjerer ungdommen på gammeldags vis

Hode, skulder kne og tå og flipover? Krydret med LOs historie, sosial dumping og styrking av Arbeidsmiljøloven. Det er oppskriften på engasjerte ungdommer!
OPPVARMING: Dagen startes med en klassikeren hode, skulder, kne og tå.

OPPVARMING: Dagen startes med en klassikeren hode, skulder, kne og tå.

Fride Gjedebo Gjertsen

fride.gjedebo.gjertsen@lomedia.no

Hvordan skal Arbeidsmandsforbundet øke engasjementet blant de unge? På god gammeldags måte: Holde kurs.

Første helga i november samlet rundt 30 ungdommer fra Norsk Arbeidsmandforbund seg på Sørmarka konferansehotell.

Det var ikke småtterier på programmet. Forbundssekretær Brede Edvardsen åpnet kurset og ønsker alle velkommen, og LO-sekretær Are Tomsgard snakket om fagligpolitisk samarbeid og LO som samfunnsaktør.

Ungdom gir slagkraft

– Ungdomsarbeid trengs for å bygge en slagkraftig organisasjon. Det er viktig å bygge kunnskap, interesse, innflytelse og nettverk så tidlig som mulig, så man ikke lar engasjementet vente, sier Ulf-Terje Eliassen som kom på podiet etter Tomsgard.

UNGDOM I DISTRIKTET: Ulf-Terje Eliassen fortalte om hva distriktet har å by på.

UNGDOM I DISTRIKTET: Ulf-Terje Eliassen fortalte om hva distriktet har å by på.

Fride Gjedebo Gjertsen

Eliassen har tidligere vært ungdomssekretær i Arbeidsmandsforbundet, og leder nå et prosjekt i Kvalsund kommune som jobber med å øke innbyggertallet. Dette prosjektet brukte han i sin presentasjon, hvor han viste fram mulighetene som ligger i distriktene og viktigheten av å bruke hele landet som arbeidsplass.

– Det er veldig hyggelig å komme tilbake for å se gamle kjente og dele erfaringer om engasjement som går veldig hånd i hånd, samtidig se hvordan ungdomsarbeidet ligger an, sier Eliassen.

Hva er LO?

Lørdagen startet med LOs ungdomsrådgiver Pål Henriksen Spjelkavik. Hans oppgave var å gi ungdommen er ordentlig forklaring på hva LO er.

– Fra nå av må dere alltid ha med en flippover, i tilfelle noen spør hva LO er, sier Spjelkavik til deltakerne - og drar fram sin egen.

HVA ER LO: Pål Henriksen Spjelkavik brukte flippoveren vittig i sin LO forklaring.

HVA ER LO: Pål Henriksen Spjelkavik brukte flippoveren vittig i sin LO forklaring.

Fride Gjedebo Gjertsen

For man trenger ikke fancy digitale løsninger for å nå fram med budskap til de unge. Spjelkavik forklarte hva LO er med strekmann-tegninger, modeller, piler og armbevegelser. Forklaringen starter helt tilbake i 1853 på en fabrikk der arbeiderene hadde lange arbeidsdager og ingen ferie, utenom de bibelske helligdagene. De jobber hardt, helt til en dag hvor de får nyss om arbeidsplasser med bedre vilkår. Da bestemmer de seg for å slutte å jobbe og kreve både betalt ferie og kortere arbeidsdager av sjefen, og med det er de i streik og en fagorganisasjon er blitt opprettet.

Men LO blir ikke til før disse fabrikkarbeiderene får med seg alle andre fabrikkarbeidere i landet som jobber med det samme. På denne måten kan man stoppe hele landsproduksjonen av et produkt, noe som gir større slagkraft. Og når alle disse arbeiderene jobber sammen så har man fått en landsorganisasjon (LO).

Viktige rammeverk

Spjelkavik forklarte også LO sitt fagpolitiske samarbeid med Arbeiderpartiet, som er et punkt hvor medlemmer ofte møter kritikk. LO har en medlemsundersøkelse om hvilke saker som er viktigst for sine medlemmer og som de ønsker å kjempe for. Deretter støtter LO de partiene som fokuserer på disse områdene. På denne måten bidrar LO til å skape et lovverk som bedrer forholdene der medlemmene selv ønsker det. Han forteller det er viktig for alle med en arbeidsmiljølov som setter gode rammer for forhandlinger av tariffavtaler.

– Selv om man er uenig i mye annet partiene står for, så kan man som arbeider ikke være uenig i at det trengs et slik fungerende rammeverk, forteller Spjelkavik under forelesningen.

Paralellverksted

På lørdagen kunne ungdommene velge mellom to verksteder som gikk samtidig.

SOMMERPATRULJEN: Ungdomssekretær Julia Sofie Rosseland Hansen holdt verksted om Los sommerpatrulje på lørdagen.

SOMMERPATRULJEN: Ungdomssekretær Julia Sofie Rosseland Hansen holdt verksted om Los sommerpatrulje på lørdagen.

Fride Gjedebo Gjertsen

Den ene verkstedet var om sommerpatruljen, holdt av ungdomssekretær i LO, Julia Sofie Rosseland.

VEST-SAHARA: Erik Hagen fortalte under parallell verksted om Afrikas siste koloni.

VEST-SAHARA: Erik Hagen fortalte under parallell verksted om Afrikas siste koloni.

Fride Gjedebo Gjertsen

Det andre var om situasjonen i Vest-Sahara, holdt av leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen.

Å være kursdeltager på ungdomskurs er ikke noe slaraffenliv. Etter en god lunsj og en ute-økt, var det LOs organisasjonsrådgiver Onur Safak Johansen som sto på agendaen, men tema mangfold, likeverd og integrering. Og søndagen rakk deltagerne å få med seg mer om arbeidsmiljøloven og tariffavtaler, og sosial dumping.

Anbefaler flere å delta

Linn Christine Knutsen Våla (23) har jobbet for Bramiljø AS som renholder i litt over et og et halvt år, i nærheten av Kongsvinger. Denne helgen deltar hun på Norsk Arbeidsmandsforbund sitt kurs for å holde seg oppdatert.

– Jeg synes det er spennende og gøy å engasjere seg. Man får så mye ut av å være medlem og jeg vil lære å formidle viktigheten av det videre til andre, forteller Linn.

Kurset denne helgen er en slags fortsettelse på ungdomskurset som ble holdt i Ålesund i september, som Linn også deltok på. I dette kurset går de litt dypere inn i temaene. Linn har ikke noe verv i Arbeidsmandsforbundet, men kunne godt tenke seg det.

En annen deltager på kurset var Knut Larsen Bolsø (29) som er vekter for Nokas i Trondheim, hvor han tidligere har vært klubbleder og verneombud. Det er første gang han er på kurs her på Sørmarka, men han har deltatt på andre ungdoms kurs før.

– Det er bra å få en mulighet til å lære mer om forbundet. Det er viktig å stå sammen og lære hva man har krav på så alle kan få en bedre hverdag på jobb. Kursene er veldig kjekke og lærerike, så jeg anbefaler flere å delta, oppfordrer Knut Larsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse