JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmandsforbundet om statsbudsjettet:

Mangler tiltak mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet

– Vi hadde forventet er mer offensivt budsjett med konkrete tiltak mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping, slår forbundsleder Erna Hagensen fast.
Leder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen.

Leder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen.

Sissel M. Rasmussen

ane.borrud@lomedia.no

#statsbudsjettet2017

– Et lite ambisiøst budsjett, er leder i Arbeidsmandsforbundet sin oppsummering av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017.

Erna Hagensen er bekymret.

– Det er urovekkende både for norsk økonomi og for våre medlemmer at regjeringen stadig bruker mer oljepenger, men at dette ikke gjenspeiles i tiltak mot den økende arbeidsledigheten her til lands, slår hun fast.

Sosial dumping og arbeidslivskriminalitet

Allerede i fjor etterlyste Hagensen flere tiltak fra regjeringens hold i kampen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

– Jeg hadde håpet på mer midler til Arbeidstilsynet sånn generelt sett, og mer midler for å bekjempe arbeidslivskriminaliteten, sa hun da regjeringen la fram statsbudsjett for 2016.

Hun var sterkt bekymret for tendensene hun så, der arbeidslivskriminaliteten spredde seg raskt fra bransje til bransje.

– Vi må ta et ordentlig tak nå for å få bukt med arbeidslivskriminaliteten. Vi vet at mange av bedriftene som driver med dette, også driver med annen type kriminalitet, som menneskehandel, prostitusjon, narkotika og hvitvasking av penger. Derfor er det viktig at vi får muskler bok til å rydde opp i dette, sa hun.

I fjor la regjeringen fram et forslag om å øke innsatsen mot arbeidslivskriminaliteten med 10 millioner kroner.

– Det er for lite, da Hagensen den gang.

I år har ikke Regjeringen fulgt opp innsatsen mot arbeidslivskriminaliteten i det hele tatt. Ingen midler er øremerket dette feltet.

– Behovet har ikke blitt noe mindre det siste året. Tvert imot. Vi har både fått riksrevisjonens rapport og Fafo-rapporten om godkjenningsordningen som bevitner dette. Jeg hadde forventet konkret oppfølging av disse rapportene i statsbudsjettet, slår Hagensen fast

LES OGSÅ: Riksrevisjonen slakter innsats mot arbeidsmiljøkriminalitet

LES OGSÅ: Vil straffe bedrifter som kjøper renhold av ikke godkjente firmaer

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet vil vurdere straff for kjøp av ulovlige renholdstjenester

Arbeidstilsynet burde fått mer

At Arbeidstilsynet som sådan heller ikke har fått noe mer ressurser, faller ikke i god jord hos forbundslederen. Ifølge Unio har Arbeidstilsynet fått et kutt på 0,5 prosent, et såkalt effektiviseringskutt.

– Det er helt klart at Arbeidstilsynet burde fått mer midler. Både til sitt generelle HMS-arbeid, men også til styrking av egen kompetanse, et behov som kommer klart fram i riksrevisjonens rapport, slår hun fast.

Regjeringen gjør ingen endringer i budsjettet for regionale verneombud for renhold, hotell og restaurant. Siden verneombudene på denne ordningen er ansatt i Arbeidstilsynet, får Arbeidstilsynet en bevilgning til driftsutgiftene.

– Det er som forventet, og vi er glade for at Regjeringen ser nytten av å ha regionale verneombud i disse bransjene som er spesielt utsatt for sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, sier Hagensen.

Etterlyser kartlegging av mineralressurser

I den rødgrønne regjeringens siste statsbudsjett (for 2013) lå det 10 millioner kroner til mineralkartlegging i Sør-Norge og 3,5 millioner kroner til en styrking av Direktoratet for mineralforvaltning gjennom flere ansatte. I tillegg ble kartleggingen av mineraler i nord videreført med 25 millioner kroner.

Denne satsingen glimrer nå ifølge forbundslederen med sitt fravær.

– For fire år siden anslo Norges Geologiske Undersøkelser at berggrunnen i Norge, spesielt i den nordligste landsdelen, inneholder metaller og mineraler som er verdt godt over 1.500 milliarder kroner. Det er lite offensivt av regjeringen å ikke ha noen strategi for kartleggingen av disse, mener Hagensen.

Driftshvile i Store Norske sikret

I forslag til statsbudsjettet for 2017 er det satt av 144 millioner kroner til som et egenkapitalinnskudd til Store Norske Spitsbergen kullkompani. Det er penger bedriften måtte få for å kunne opprettholde driftshvilen for kullgruvene i Svea

LES OGSÅ: Kulldriften i Svea går i dvale

– Regjeringen her følger opp vedtaket som lå i særproposisjonen om Svalbard. I denne saken har Arbeidsmandsforbundet blitt lyttet til, og det er vi glade for. Vi har fortsatt tro på videre gruvedrift på Svalbard, understreker forbundslederen.

Positivt med økning på samferdselsbudsjettet

Men alt er ikke håpløst i Regjerningens forslag til statsbudsjett for 2017. Samferdselsdepartementet får en økning på sitt budsjett på nesten 12 prosent – til 66,8 milliarder kroner.

– Det er positivt at samferdselssektoren får økte budsjetter. Nå skal vi delta på høring om samferdselsbudsjettet, og vil komme med konkrete innspill der, avslutter Hagensen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse