JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap-leder Jonar Gahr Støre:

Norsk arbeidsmarked er et norsk ansvar

– Å tro at alt blir i orden i arbeidslivet hvis vi sier opp EØS-avtalen er en feilslutning. Oppryddingen må skje i partssamarbeidet blant de seriøse aktørene, sa Jonas Gahr Støre på Veidekkes tillitsvalgtskonferanse.
Panel: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre (fra venstre), adm. direktør for Byggenæringens Landsforening (BNL) Jon Sandnes, leder i Arbeidsmandsforbundet Erna Hagensen og nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad.

Panel: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre (fra venstre), adm. direktør for Byggenæringens Landsforening (BNL) Jon Sandnes, leder i Arbeidsmandsforbundet Erna Hagensen og nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad.

Ane Børrud

ane.borrud@gmail.com

Konsernsjefen i Veidekke Arne Giske. Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre. Leder i Arbeidsmandsforbundet Erna Hagensen. Nestleder i Fellesforbundet Steinar Krogstad. Leder i BNL, Jon Sannes. Det var topptungt oppmøte på tillitsvalgtskonferansen til Veidekke.

Løfte yrkesfag

– Det er litt underlig å møte Veidekke inne, åpnet leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre.

Tema var rammevilkårene for bygge- og anleggsbransjen i Norge. Ifølge partilederen må yrkesfagene løftes kraftig.

– De som underviser i dette må få etterutdanning, sånn at elevene opplever at det de lærer er det som finnes der ute i yrkeslivet. Utstyret på skolene må bli bedre, og det må bli et mye bedre samspill mellom lokalt arbeidsliv og skolen.

– Jeg er på en del videregående skoler der dette fungerer, der det lyser! Men jeg har også vært på skoler det det er skikkelig mørkt, la han til.

Norsk arbeidsmarked er et norsk ansvar

– Å rydde opp i det norske arbeidsmarkedet er en formidabel utfordring, slo Gahr Støre fast.

Og han understreket kraftig at det er et norsk ansvar.

– Å tro at alt blir i orden hvis vi sier opp EØS-avtalen er en feilslutning. Vi må ha norske tilsyn. Oppryddingen må skje i partssamarbeidet blant de seriøse aktørene.

Her begynte Støre å snakke seg varm.

– Hvis vi ikke klarer å snu incentivene, at det bare er den billigste arbeidskraften som blir etterspurt, så er vi ille ut. Vi må gjenvinne politisk kontroll over arbeidslivet!

Han pekte på hvilken viktig rolle det organiserte arbeidslivet har hatt i Norge.

– Trepartssamarbeid. Ordnede lønnsdannelser. Arbeidsmiljøloven. Dette er en av forklaringene på hvorfor Norge er det landet det er! Det bør være et varsku at organisasjonsgraden er på vei ned mot 50 prosent!

Og så kom de poengene som perler på en snor.

– Fradrag for fagforeningskontingenten må økes!

– Løsarbeiderkontraktene skal avskaffes!

– Bemanningsbransjen må reguleres langt sterkere!

– Vi må ha kollektiv søksmålsrett!

– Vi skal fjerne generell adgang til midlertidige ansettelser!

– Vi skal ha strengere krav til lærlinger i offentlig innkjøp!

– Vi vil styrke og bedre koordinerte tilsyn og kontroller.

– Flere tverrfaglige senter mot arbeidslivskriminalitet. Det bør være ett i hvert politidistrikt.

– Reglene for innleie må håndheves på en bedre måte.

– Vi må ta i bruk samfunnets gull – partssamarbeidet. Jeg er like opptatt av at bedriftene melder seg inn i NHO som jeg er av at de ansatte melder seg inn i en fagforening, avrundet Støre.

Fagarbeidere og rekruttering

Etter Jonas Gahr Støre var det Steinar Krogstad, nestleder i Fellesforbundet, sin tur. Ifølge nestelederen er det avgjørende viktig for å snu utviklingen i bygge- og anleggsbransjen at bedriftene har en involverende planleggingskultur. Der fagarbeiderne blir tatt med i planleggingen, og bedriftene bruker all kompetanse som finnes hos de ansatte, ikke bare hos ledelsen.

Leder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen, pekte på viktigheten av at de offentlige innkjøperne stillerkrav i sine anbud, og ikke minst at offentlige innkjøpere som kjøper tjenester av bedrifter som bryter norsk lov skal straffes. Og hun avsluttet sitt innlegg med en hilsen til Gahr Støre:

– Vær du trygg. Den dagen vi vinner valget i september og du blir statsminister, da skal vi minne deg på hvert eneste ord du har stått og sagt her i dag!

Jon Sandnes, leder i BNL, åpnet med en hilsen til bransjen.

– Det vi gjør er jo å bygge rammer rundt mennesker liv. Sykehus. Skoler. Er det ikke flott? Det burde være en strøm av folk som vil jobbe i denne bransjen!

Når det ikke er sånn i dag, pekte han på innkjøpernes ansvar.

– Vi er nødt til å få det offentlige til å etterspørre bedrifter som satser på fagfolk. Over tid er det det som vipper bransjen den rette veien. At bestillerne krever bedrifter med ansatte fagfolk.

Gigantanbud og sosial dumping

Til slutt var det en runde med spørsmål fra salen.

– Follobanen er et gigantoppdrag, der samtlige anbud har gått til utenlandske entreprenører?

– Det er veldig synd. Man må gå etter i sømmene hvordan de anbudene er. Er det realistisk for norske entreprenører å delta i anbudene? Skal vi fire på kvaliteten? Vi må ha en større bevissthet om hvordan man stykker opp anbudene, så det kommer norske entreprenører til gode, svarte Jonas Gahr Støre.

– Hva føler dere når dere leser som fagarbeidere som må fiske sin egen mat og som bor sju, åtte eller ni mann på en dobbeltbrakke?

– Det må være forferdelig å være arbeidstager i en så svak forhandlingsposisjon at du må akseptere silke arbeidsvilkår. Det er både ulovlig – og etisk forkastelig. Risikoen for arbeidsgiver for å bli tatt for slike lovbrudd på bli høyere, så Steinar Krogstad.

– Det aller beste tiltaket er å få disse arbeiderne organisert, men det tør de ikke. Vi må ha mer kontroll, og Arbeidstilsynet må styrkes, sa Erna Hagensen.

– Dette er helt uakseptabelt, men vi vet det skjer mange steder. Vi har en regjering som har revidert en strategi nå. Mye tyder på at virkemidlene fungere litt. Men det er en altfor liten erkjennelse av at dette er et økende problem. Vi må få arbeidslivskriminalitet-enheter i alle politidistrikt, og Oslo og Akershus bør få ytterligere ressurser, sa Jon Sandnes.

Tett og godt samarbeid

Regionstillitsvalgt i Veidekke, Inge Ramsdal, sitter i arbeidsutvalget for de tillitsvalgte i Veidekke, sammen med konserntillitsvalgt Odd A. Olsen, divisjonstillitsvalgt Bjørn Markeng og hovedtillitsvalgt Industri Rolf Madsen. Det er AU som har planlagt samlingen. Av 60 tillitsvalgte på konferansen er 16 fra anlegg, forteller Ramsdal.

– Fordelingen gjøres etter en nøkkel, der antall fagorganiserte i hvert distrikt avgjør hvor mange tillitsvalgte som får dra.

For dette er ikke bare en topp-tung konferanse. Det er de tillitsvalgtes årlige samling, der de velger tillitsvalgte og legger strategier.

– Men hvordan fikk dere på plass et så topptungt panel?

– Vi begynte planleggingen tidlig. Med tanke på at det er valgår i år, tenkte vi raskt på å få en politiker hit. Så traff vi Jonas Gahr Støre på Arendalsuka, og fikk gjort en avtale med ham etter det. Så tok vi kontakt med Arbeidsmandsforbundet, Fellesforbundet og BNL. Og vi lykter 100 prosent, forteller Ramsdal.

Han roser samarbeidet mellom de tillitsvalgte i bygg, som er medlemmer i Fellesforbundet, og anlegg, som er medlemmer i Arbeidsmandsforbundet.

– Vi hadde aldri greid dette hver for oss. I Veidekke har vi et tett og godt samarbeid mellom bygg og anlegg. Det er derfor vi har klart å få til denne konferansen, avslutter han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse