JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tysk fagbevegelse svekket etter Merkel-seier

Noen ny politisk kurs etter søndagens valg kan tysk fagbevegelse bare drømme om, mener stortingsrepresentant Sverre Myrli.

NTL-medlem og tidligere ungdomssekretær for LO Akershus, Sverre Myrli, følger det tyske valget i Berlin og er skuffet over valgresultatet.

–Sosialdemokratene SPD har riktignok hatt en liten framgang i forhold til valget i 2009, men 26 prosent er likevel skuffende dårlig. SPD feirer i år sitt 150-årsjubileum og er et slags «alle sosialdemokratiske partiers mor» i Europa. Søndagens resultat er i så måte alt for dårlig, sier han til FriFagbevegelse.no.

Myrli viser til at tysk fagbevegelse stilte fire krav om en politisk kursendring foran valget. Det dreier seg om skikkelige arbeidsplasser, pensjon, Europakrise og en aktiv statlig næringspolitikk. Mulighetene for at det kan skje særlig mye på disse områdene er heller dårlige. Bortsett fra diskusjonen om innføring av en lovbestemt minstelønnssats på 8,50 euro, har landsorganisasjonen DGB i liten grad greid å prege valgkampen med sine hjertesaker.

Ikke et stort, felles prosjekt

–Den viktigste mangelen ved det norske valget var at vi ikke greide å finne et virkelig stort prosjekt, der Arbeiderpartiet og LO står sammen om de grunnleggende spørsmålene. Det kan man selvsagt i enda større grad si om valget her i Tyskland, der båndene mellom SPD og tysk fagbevegelse er mye løsere enn det vi har hjemme, sier Sverre Myrli.

–Men SPD har framgang?

–Ja, de går fram med 2-3 prosent i forhold til et katastrofalt dårlig valg for fire år siden, men 25-26 prosent er jo alt for lite for et bredt folkeparti med regjeringsambisjoner. Jeg tror at dersom SPD skal kunne ha noen forhåpninger om å komme tilbake som en betydelig kraft i tysk politikk, så må de finne fram til en mye sterkere forankring sammen med de brede arbeidstakergruppene, med tysk fagbevegelse.

–Og forbundskansler Merkel er uslåelig?

–Merkel vinner nå sitt tredje valg. Etter åtte år som regjeringssjef går hun til og med fram med rundt åtte prosent. Det er enestående. Sånt skjer jo egentlig ikke, men hun er en stor leder. Det er interessant å merke seg at både Tyskland og Norge har en solid økonomi og en klar forbedring når det gjelder arbeidsledighet. Hos oss blir statsministeren taper, her vinner hun, sier stortingsrepresentant Sverre Myrli

Spennende koalisjonsforhandlinger

Men selv om den sittende forbundskansler Angela Merkel vant en overveldende seier, er juniorpartneren i regjeringen, det liberale partiet FDP, valgets store taper og blir over hodet ikke representert i den nye Forbundsdagen. Det betyr at Merkel må søke seg en ny koalisjonspartner fordi hun med 311 av 630 mandater mangler fem for å ha absolutt flertall.

I realiteten er det to mulige alternativer, nemlig at Merkel danner ny regjering enten med miljøpartiet De Grønne (63 mandater) eller en ny storkoalisjon med SPD (192 mandater). Mange tyske valgobservatører mener at mulighetene for en ny storkoalisjon er sterkest.

Dermed er det duket for at SPD igjen kan flytte inn i regjeringskontorene, men det er mange problemer før man kommer så langt. En meningsmåling på valgdagen viser at 69 prosent av tyskerne ønsker en slik storkoalisjon, men internt i SPD er en slik løsning meget omstridt. Mange frykter at det kan føre til avskalling, ja endog splittelse av SPD. Andre peker på at det blir en gavepakke til det venstresosialistiske partiet Die Linke.

I løpet av valgnatten har det ikke vært mulig å få en kommentar fra ledelsen i landsorganisasjonen DGB til resultatet.

Valgdeltakelse: 73 %.

CDU/CSU: 41,5 (+ 7,7 %)

SPD 25,7 % (+ 2,7 %)

Venstrepartiet Die Linke: 8,6 % (- 3,3 %)

De Grønne: 8,4 % (- 2,3 %)

Annonse
Annonse

CDU/CSU: 41,5 (+ 7,7 %)

SPD 25,7 % (+ 2,7 %)

Venstrepartiet Die Linke: 8,6 % (- 3,3 %)

De Grønne: 8,4 % (- 2,3 %)