JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eidsvoll tilbake i 1814

Geir Thomas Risåsen tok sin magistergrad på Eidsvollsbygningen for 25 år siden, og har jobbet med restaureringsprosjektet siden starten i 2006. Nå er han lykkelig og utmattet etter å ha stått på sju dager i uka siden nyttår. Eidsvollbygningen åpnes til helgen.
Konservator og kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen tok sin magistergrad på Eidsvollsbygningen for 25 år siden, og har jobbet med restaureringsprosjektet siden starten i 2006. Nå er han lykkelig og utmattet etter å ha stått på sju dager i uka siden nyttår. Siste hånd på verket var 72 timers arbeid med å henge opp girlandere av kunstig granbar i Rikssalen.

Konservator og kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen tok sin magistergrad på Eidsvollsbygningen for 25 år siden, og har jobbet med restaureringsprosjektet siden starten i 2006. Nå er han lykkelig og utmattet etter å ha stått på sju dager i uka siden nyttår. Siste hånd på verket var 72 timers arbeid med å henge opp girlandere av kunstig granbar i Rikssalen.

Kristian Brustad

may.berg@lomedia.no

Den nyrestaurerte Eidsvollsbygningen står i sentrum når feiringen av 200 årsjubileet for Grunnloven starter på søndag. Det er selvfølgelig ingen tilfeldig valgt dato; 16. februar 1814 var 21 norske stormenn samlet i hovedbygningen på Eidsvoll jernverk, hvor de besluttet å lage grunnlov og gjøre Norge til en selvstendig stat. En del av planen var at danskeprinsen Christian Frederik skulle bli konge for den nye staten, en plan som skulle vise seg å gå skeis.

Nyoppredd himmelseng

Men i Eidsvollsbygningen står nå prinsens himmelseng nyoppredd, i et av rommene som ble stilt til hans disposisjon av Carsten Anker, direktør ved Eidsvoll verk og en av grunnlovsmennene. Hit kom etter hvert alle de valgte utsendingene for å bli godkjent av Christian Frederik som medlemmer av Riksforsamlingen.

Den uferdige ballsalen i andre etasje, et stort avlangt rom, ble omgjort til møtelokale i full fart. To smale trebenker, uten ryggstøtte, på hver side i hele rommet lengde, kledd med rødt tøy. Tømmerveggene var kledd med uhøvlet plank og kalket hvite. Veggene var pyntet med granbar, og barnålene drysset etter hvert over hodene og havnet under de stivede snippene til mennene som benket seg langs veggene i salen.

Her åpnet Riksforsamlingen 11. april 1814, og i ukene som fulgte diskuterte og kranglet de 112 grunnlovsmennene seg fram til enstemmighet. 17. mai ble grunnloven datert, en av de mest liberale i datidens Europa.

Flere restaureringer

Eidsvollsbygningen har vært restaurert tre ganger før, til 50 årsjubileet i 1864, 100 årsjubileet i 1914 og 150 årsjubileet i 1964. Den fjerde restaureringen som nå er fullført, har pågått i tre år, og planlagt i fem år før det. Fagfolkene har møysommelig gravd seg ned i alle tenkelige kilder, og hevder at den versjonen av Eidsvollsbygningen som de nå overleverer det norske folk, er den mest autentiske på 200 år.

Rikssalen har aldri før vært vist fram slik den er i dag, tilbakeført til datidens nødtørftige utsmykning. Flere av de andre rommene har totalt endret utseende når de nå framstår slik de ble brukt under de hektiske ukene og månedene i 1814.

Rekonstruksjon

Et stort, komplekst og kostbart restaureringsarbeid er lagt ned for å gjenskape Carstens Ankers hjem slik det var den gang. Ut fra tapetfragmenter, rester etter maling og et stort skriftlig kildemateriale har man rekonstruert det som direktøren i dag kaller «et københavnerpalé bygd på Romerike». Rommene har møbler og kunst tilsvarende det som er beskrevet i Carsten Ankers korrespondanse, en dokumentasjon som finnes takket være at han senere gikk konkurs.

Den opprinnelige kjelleren ble revet under en senere restaurering. Også den er rekonstruert, med blant annet tjenerrom og kjøkken. Den store grua er gjenoppbygd slik den var i 1814, med bakerovn og det hele. I kjøkkenet ble det tilberedt to måltider daglig til 150 mennesker under ukene Riksforsamlingen var samlet her.

Herskap og tjenere

Fra kjelleren snirkler den smale trappen seg opp gjennom etasjene. Via den kunne tjenerne bevege seg ubemerket gjennom huset. Den brede trappen var forbeholdt herskapet.

Under restaureringen fant man rester av gamle gulv helt tilbake til 1600-tallet. Denne eldste delen av kjelleren er omhyggelig ivaretatt, og her vises blant annet noen av skattene etter familien Aker fram.

Statsbygg fikk i oppdrag å restaurere Eidsvollsbygningen i 2006. Arbeidet er gjort i nært samarbeid med Riksantikvaren og Eidsvoll 1814. Det praktiske arbeidet startet i 2011. Kostnadsrammen på 384 millioner kroner som var satt av Stortinget har Statsbygg overholdt med god margin.

1814 – «mirakelåret i norsk historie»

16. februar 1814

I Eidsvollsbygningen foregår det en stille revolusjon: 21 norske stormenn er innkalt til møte med prins Christian Frederik. De støtter norsk selvstendighet, men overtaler prinsen til ikke å utrope seg til konge, men isteden holde valg til en riksforsamling. Den skal lage grunnlov og velge konge for den nye norske staten. Eneveldets tid er over.

25. februar 1814

25. februar begynner de første politiske valgene i Norge. Etter Christian Frederiks instruks samles folk til ”bededag” i sognekirkene, der de først avlegger ed på å forsvare Norges selvstendighet. Så velger de valgmenn som skal møtes for å utpeke representanter til Riksforsamlingen fra hvert valgdistrikt.

10. april 1814

Alle utsendingene har tatt seg fram til Eidsvoll og blir godkjent av Christian Frederik som medlemmer av Riksforsamlingen. Det er 1. påskedag, og representantene deltar i gudstjeneste i Eidsvoll kirke. Dagen etter, 11. april, holdes det første møtet i Rikssalen i Eidsvollsbygningen.

17. mai 1814

Til tross for bitre konflikter har Riksforsamlingen enstemmig samlet seg om en grunnlov som gjør Norge til en selvstendig stat. Den blir datert 17. mai, og samme dag velger forsamlingen Christian Frederik til norsk konge.

19. mai 1814

Christian Frederik tar imot Riksforsamlingens tilbud om den norske tronen og sverger å regjere i samsvar med landets konstitusjon og lover. Dagen etter, 20. mai, møtes forsamlingen for siste gang for å undertegne protokollen. Før de skilles, danner representantene broderkjede og roper "Enige og troe, indtil Dovre falder!"

26. juli 1814

Carl Johan går til angrep etter at diplomater fra de europeiske stormaktene forgjeves har prøvd å få til en fredelig løsning på konflikten mellom Sverige og den norske opprørsstaten. Krigen begynner til sjøs, og svenske styrker inntar Hvaler. Så følger en landbasert invasjon i Østfold og Eidskog.

14. august 1814

Krigen går dårlig for nordmennene, men freden blir en seier for Grunnloven fra Eidsvoll. Gjennom avtalen i Moss gir kong Christian Frederik avkall på den norske tronen mot at Sverige lover å godkjenne den norske grunnloven og forhandle med et nyvalgt storting om betingelsene for en union.

10. oktober 1814

Etter nye valg åpner Stortinget for første gang i Christiania 8. oktober. 10. oktober møter en gruppe stortingsrepresentanter Christian Frederik på kongsgården på Bygdøy. Christian Frederik frasier seg den norske tronen for seg og sine etterkommere før han går om bord i skipet som skal føre ham hjem til Danmark.

10. oktober 1814

Etter nye valg åpner Stortinget for første gang i Christiania 8. oktober. 10. oktober møter en gruppe stortingsrepresentanter Christian Frederik på kongsgården på Bygdøy. Christian Frederik frasier seg den norske tronen for seg og sine etterkommere før han går om bord i skipet som skal føre ham hjem til Danmark.

4. november 1814

Stortinget har vedtatt de endringene i Grunnloven fra Eidsvoll som er nødvendige for at Norge skal kunne gå inn i en union med Sverige. Nå velger Stortinget enstemmig Carl 13. til norsk konge. Selv om Norge og Sverige skal ha felles konge, går Norge inn i unionen med egen grunnlov og fullt indre selvstyre.

I 1814 ble Grunnloven skrevet og vedtatt i hovedbygningen på Eidsvoll jernverk, og i ettertid er huset blitt kjent som Eidsvollsbygningen. Den gangen var det et privat hjem, og det var Carsten Anker som eide jernverket.

(Gjengitt fra Eidsvoll1814.no)

Annonse
Annonse