JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo Frp vil ha karensdag

Oslo Frp gikk lørdag inn for å innføre en karensdag for å få ned sykefraværet.

hanne@lomedia.no

Bakgrunnen er at Norge har det høyeste sykefraværet i OECD. En karensdag innebærer at du ikke får sykepenger den første dagen du er borte fra jobb. Men Frp møter motstand både fra LO og fra forskerhold.

Ikke langtidsfravær

Seniorforsker Arnstein Mykletun hos Folkehelseinstituttet mener karensdag kun påvirker det helt korte fraværet, og det er ikke det som er problemet for Norge, mener han.

– Det som driver det norske sykefraværet opp, er de som er sykmeldt i lengre tid. Der har karensdag ingen effekt, sier Mykletun til NRK. Han mener egenandel ved sykmelding er et bedre alternativ til karensdager. Leger bør også fortsette med gradert sykmelding, for det virker i Norge, sier Mykletun.

Uaktuelt for LO

LO-leder Gerd Kristiansen sier til NRK at det er uaktuelt å gå med på innføringen av karensdag.

– Det vil være det samme som å straffe folk for å være syke. Det finnes andre metoder å få ned sykefraværet på, sier hun.

Går på jobb syke

Norske og svenske forskere har undersøkt hva som er hovedårsaken til at arbeidstakere likevel går på jobb når de er syke, såkalt sykenærvær. Det viser seg at man ikke ønsker å legge større byrde på kolleger (43 prosent), man liker arbeidet (37 prosent) og at man føler seg uerstattelig på arbeidsplassen (35 prosent), skriver Dagens Medisin.

– Et sentralt funn er at svenskene i mye større grad praktiserer sykenærvær av økonomiske årsaker. 36 prosent av svenskene oppgir at de ikke har råd til å være hjemme, mot bare seks prosent i Norge, sier forsker Vegard Johansen ved Østlandsforskning til Dagens Medisin.

Mer arbeidsglede hos nordmenn

Som et innlegg i debatten om lavere kompensasjon og karensdager som pågår i Norge, mener Johansen dette illustrerer at det svenske systemet ikke fanger opp alle arbeidstakere på en likeverdig måte.

– Det er interessant å se at enkelte grupper svenske arbeidstakere, de med lav inntekt og lav utdanning, refererer til økonomiske grunner når de har gått på jobben til tross for at de var syke, sier Johansen til Dagens Medisin.

Annonse
Annonse