JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det gjelder å leve

Strålende, smilende, full av energi – slik møter Phung Hang (32) verden. Program-lederen, kjent fra tv-ruta,
valgte å ha mot til å leve.
Fargerik på jobb: Phung Hang sitter på kafe og skriver. Det blir for stille hjemme. Mac''en er hennes verktøy når foredragene skal snekres sammen. På jobb: Phung Hang sitter på kafe og skriver. Det blir for stille hjemme. Mac'en er hennes verktøy når foredragene skal snekres sammen.

Fargerik på jobb: Phung Hang sitter på kafe og skriver. Det blir for stille hjemme. Mac''en er hennes verktøy når foredragene skal snekres sammen. På jobb: Phung Hang sitter på kafe og skriver. Det blir for stille hjemme. Mac'en er hennes verktøy når foredragene skal snekres sammen.

Sissel M. Rasmussen

sissel.rasmussen@lomedia.no

Og til å feile, reise seg igjen og gå videre.

— Jeg hadde ikke vært her i dag, om jeg hadde synes synd på meg selv, sier Phung Hang.

Phung er minstejenta, yngst av åtte søsken. Hun som elsket dans og musikk, men var for liten og ikke fikk lov å være med. Foreldrene flyktet fra Vietnamkrigen på 70-tallet og var blant de første båtflyktningene som kom til Norge. Det var hennes familie som ble rammet av Brumunddals rasister i 1991.

Phung var 8 år og ble mobbet og trakassert på skolen. Familiens hus ble barrikadert med høye plankegjerder for å unngå steinkasting, hakekorstagging og sprengte postkasser.

— Men inne i huset var det trygt. Mamma klarte å få oss til å glemme. Vi sang mye, minnes Phung.

Først da 20 ungdommer banket opp faren, reagerte bygdefolket. Andre gangen rasismedømte Arne Myrdal kom, møtte 4 000 mennesker opp og snudde ryggen til. Der startet «Vend rasismen ryggen».

Stolt grensesprenger

— Jeg er stolt av familien min. Og jeg er stolt av folket i Brumunddal som tok vare på oss. Mamma sa: «Gjør deg selv stolt», da jeg reiste til Oslo og ble med i «Cape» etter å ha blitt blant de fem som vant i sangkonkurransen «Popstar».

Phung har alltid tøyd grenser og stadig spurte «øffer det?». Hun stakk av og danset og sang i hemmelighet. At jenter danset og sang offentlig var ikke akseptert i det vietnamesiske miljøet.

MOT-ambassadør

Phung Hang ble engasjert som MOT-ambassadør allerede i 2001.

— Atle Vårvik (i MOT) hadde mot til å satse på meg, sier Phung, som reiste rundt på skoler og møtte barn og unge hvor hun fortalte sin historie.

Der ble grunnlaget lagt for foredragsholderen og programlederen Phung. Lista over program hun har vært med i og ledet er etter hvert lang. Det siste programmet hun ledet var «Kjærlighetshagen» på NRK. Nå satser hun mer på foredragsvirksomhet for skoler og bedrifter.

— Hvor langt skal det gå før vi velger å gripe inn? Det er også viktig for arbeidsmiljøet i en bedrift. Ha mot til å si fra, sier Phung Hang. Hun har erfart det på kroppen.

Annonse
Annonse