JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eksporterer god lønn og tysk bedriftsdemokrati

BERLIN: Tyske fagforeninger følger med som nisse på lasset når bedrifter etablerer datterselskaper utenlands. De sørger for gode lønninger og bedriftsdemokrati.
Uansett hvor Volkswagen produserer, så skal man lønnsmessig være i det øvre sjikt, fastslår konsernets charter om arbeidsforhold.

Uansett hvor Volkswagen produserer, så skal man lønnsmessig være i det øvre sjikt, fastslår konsernets charter om arbeidsforhold.

Alexander Blinov/colourbox.com

frifagbevegelse@lomedia.no

Tysk fagbevegelse, og spesielt fagforbundet IG Metall (verdens største fagforbund med 2,3 millioner medlemmer) har fått til avtaler med tyske konsern som går vesentlig lengre enn de globale rammeavtalene som inngås mellom yrkesinternasjonalene og multinasjonale selskaper. De tyske tilleggsavtalene kan være forskjellige, men bygger på sosialt partnerskap, skal sikre et anstendig lønnsnivå og gode arbeidsforhold, men inneholder også klare bestemmelser om medbestemmelse.

En av de viktigste avtalene gjelder Volkswagen-konsernet med 570.000 ansatte i 26 land. Avtalen som forutsetter fagforening og bedriftsråd truer nå med å stoppe videre investeringer i VW-fabrikken i den amerikanske delstaten Tennessee etter at de ansatte med knapt flertall for vel to uker siden vedtok at fagforeningen United Auto Workers ikke skal ha forhandlingsrett ved fabrikken.

Avstemningen på Chattanooga-fabrikken skjedde etter at det i mange måneder har pågått en politisk kampanje utenfor fabrikken mot det de kaller «german Betriebsrat» (tyske bedriftsråd). Kampanjen har vært drevet av både delstatens guvernør, kongress- og senatsrepresentanter og høyreorienterte krefter i det republikanske partiet. Målet er å holde de amerikanske sørstatene mest mulig fagforeningsfrie.

VW skal være verdensledende

Nettopp fagforening og medbestemmelsesrett står sentralt i Volkswagen-konsernet. Konsernet har vedtatt en egen «Strategie 2018» som har som mål at VW skal være verdensledende som sosialt innstilt arbeidsgiver.

–Det betyr ikke bare at VW skal være i toppen når det gjelder sikre og ergonomisk gode arbeidsplasser med en ordentlig lønn. Det betyr også at de ansatte skal føle seg vel med og på sin arbeidsplass, sier Bernd Osterloh, leder for det globale bedriftsrådet i Volkswagen-konsernet.

På en konferanse om medbestemmelse og styrerepresentasjon i Berlin i midten av februar presenterte han Volkswagens nokså enestående Charter om arbeidsforhold. Det innebærer at uansett hvor Volkswagen produserer, så skal man lønnsmessig være i det øvre sjikt. Det gjelder enten fabrikken ligger i Tyskland, India, Kina, Brasil eller for den saks skyld i Tennessee. Unntaksvis kan man akseptere å ligge i mellomsjiktet, men VW får aldri være en lønnssinke noe sted, understreker Osterloh.

Charteret utvidet i 2012

VW-Charteret er opprinnelig fra 2009, men ble vesentlig omarbeidet og utvidet i november 2012. Det fastlegger regler for informasjon og medbestemmelse verden over. Et spesielt viktig punkt er at hvis ikke de ansattes representanter i representantskapet gir sin tilslutning, kan VW ikke bygge en ny eller stenge en eksisterende fabrikk noe sted.

Det er en slik situasjon man eventuelt kan stå overfor ved fabrikken i Chattanooga i Tennessee.

Volkswagens Charter og medbestemmelsespraksis går mye lengre i å sikre de ansattes medbestemmelsesrett på tvers av fabrikkporter og landegrenser enn de globale rammeavtalene som inngås med yrkesinternasjonalene. Det finnes rundt 85 slike avtaler, hovedsakelig utgått fra europeiske konsern. Det gjelder Faber-Castell, BMW, Electrolux, Siemens og mange andre.

Seks norske selskaper

–Slike globale rammeavtaler er også inngått med seks norske selskaper, sier seniorrådgiver Diis Bøhn ved LOs internasjonale avdeling.

Det gjelder Statoil, Norsk Hydro, Veidekke, Norske Skog, Aker og Telenor.

Avtalene inneholder de grunnleggende faglige rettighetene, slik de er formulert i ILOs kjernekonvensjoner. I tillegg inneholder avtalene henvisninger til standarder når det gjelder HMS, lønn, arbeidstid, ansettelsesforhold, ytre miljø og skolering. Noen av avtalene har mekanismer for implementering og konfliktløsning, andre ikke.

–Dette med mekanismer for konfliktløsning er viktig, men det er ikke alltid med. Dessuten er altså dette avtaler som inngås mellom yrkesinternasjonalene og enkelte multinasjonale konserner, og det krever tett oppfølging. Da kan det være et stykke ned til de vanlig tillitsvalgte. Men hovedinntrykket er at disse avtalene fungerer bra, sier Bøhn.

Annonse

Flere saker

Annonse