JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Striden som kan ende i streik

Er pensjon utsatt lønn som arbeidstakerne skal få være med og forvalte? Nei, sier NHO. Men LO gir seg ikke.
LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund er uenige om pensjon.

LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund er uenige om pensjon.

Vidar Ruud, ANB

– Pensjonene er pengene til hver enkelt arbeidstaker. Du kan si det er utsatt lønn, slår Fellesforbundets leder Arve Bakke fast overfor ANB rett før lønnsoppgjøret braker løs mandag. Det er den konkurranseutsatte industrien, med Fellesforbundet og motparten Norsk Industri, som forhandler først i det såkalte frontfaget.

Og nettopp pensjon, at tjenestepensjonsspørsmål i privat sektor skal inn i tariffavtalene, er årets store stridstema.

LO-leder Gerd Kristiansen er optimist foran årets tarifforhandlinger.

– Frontfaget forhandler med basis i de to hovedkravene som LOs representantskap vedtok; pensjonssaken og opprettholdelse av kjøpekraften. Så blir det et samarbeid mellom Fellesforbundet og resten av LO-sekretariatet om hvordan innretningen blir etter hvert på pensjonskravet. Her skal vi jobbe nært og tett. Her skal alle fellesskapets ressurser benyttes for å oppnå resultater. Strategien i detalj vil jeg ikke gå inn på, sier LO-sjefen til ANB.

– Men de har ikke akkurat blitt mindre negative til pensjon inn i tariffen oppe på NHO-huset?

– Hvis Norsk Industri, som skal forhandle med Fellesforbundet på mandag, kommer til bordet og nekter å diskutere pensjon, da har forbundsleder Arve Bakke tydelig sagt fra at det er brudd etter fem minutter. Det er noe med å gå så knallhardt ut og si at dette vil vi ikke snakke om. Det er tross alt to parter som skal forhandle om det som bringes på bordet. De kan ikke nekte å snakke om kravene våre. Jeg har is i magen.

– Pensjon er utsatt lønn som arbeidstakerne skal være med og styre?

– Det er helt riktig.

– NHO-sjefen frykter at dere bare bruker årets krav som en brekkstang for å få streikerett på det langsiktige målet, nemlig to tredeler av lønna i pensjon?

– Det er klart vi har et langsiktig mål om to tredeler av lønna i pensjon til våre medlemmer. Men det er et langsiktig mål. Jeg skjønner ikke at de er bekymret så lenge vi kan synliggjøre at den enkelte arbeidsgiver faktisk får billigere ordninger. Samtidig får arbeidstakeren mer ut i pensjon. Dette må de se på når vi skal forhandle, sier Kristiansen.

– NHO-sjef Kristin Skogen Lund, hva er feil med LOs ønske om en bredere pensjonskasse der arbeidstakerne kan få mer ut av hver krone innbetalt pensjon?

– Bredere pensjonskasse gir ikke billigere pensjon. LO bruker dette som et argument med vikarierende motiv. Vi har allerede gode innskjøpsordninger som sikrer mye pensjon for pengene. Jeg vil understreke at NHO er for et godt og robust pensjonssystem. I dag har vi en god folketrygd, vi har en obligatorisk tjenestepensjon, og mange har avtalefestet pensjon på toppen. Det er viktig å huske på at vi nå snakker om en liten del av helheten. Den må bedriftene få bestemme ut fra egne behov og evne, sier Skogen Lund.

– Hvorfor det? Er ikke pensjon bare utsatt lønn?

– Nei. Pensjonssystemet er komplisert og omfattende. Det egner seg svært dårlig for forhandlinger i lønnsoppgjør under streiketrussel.

– Er det streikeretten dere frykter mest i pensjonssaken?

– Vi frykter et innlåst system uten fleksibilitet. LO sier at det de krever nå ikke vil koste noe, men det stemmer ikke.

– Så du mener LO har en snedig strategi som bare handler om å få streikerett på pensjon?

– Ja, det handler om at de vil ha makt og kontroll på dette området.

– Men kan dere ikke styre dette i fellesskap, for det er jo ikke bedriftenes penger?

– Nei, men det er bedriftene som betaler. Jeg sier ikke at alt i pensjonssystemet er perfekt, men du kan ikke begynne med å tariffeste og låse inn en flik av et totalsystem. Hvis man skal se på dette, må man gjøre det sammen med myndighetene som en helhet. Det hører uansett ikke hjemme i tariffoppgjørene., mener Skogen Lund.

(ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse