Brudd i hotell og restaurantoppgjøret
Forhandlingene innen hotell- og restaurantbransjen går til mekling, etter brudd fredag.
Stemningen var hjertelig da NHO Reiselivs Jostein Hansen (til v.) og Clas Delp fra Fellesforbundet overleverte kravene til tariffoppgjøret innen Hotell og Restaurantbransjen. Nå er begge siders krav avvist, og oppgjøret går til mekling.
Håvard Sæbø
harald@lomedia.no
Fellesforbundet og NHO Reiseliv forhandler om den såkalte Riksavtalen, som er overenskomsten innenfor bransjen. Ved forhandlingsstart var hovedkravet fra Fellesforbundet at bransjen skal få et avtalepunkt som gir reelle lokale forhandlinger, der dagens avtale inneholder et punkt om lokale "drøftelser".
– Vi har ikke blitt møtt med noen forståelse for dette kravet, sier forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet.
NHO Reiselivs motkrav gikk på oppmyking av arbeidstidsbestemmelsene og en egen lønnsskala for vikarer, ifølge forhandlingsleder Jostein Hansen på grunn av et ønske om å satse på dem som har dette som heltidsjobb.
– De motkravene vi har møtt, handler om at sesongansatte og ferievikarer skal ha lavere lønn enn fast ansatte i hel- eller deltid. I tillegg til lavere lønn for midlertidig ansatte, har NHO Reiseliv fremmet krav om at arbeidstiden for den enkelte skal avtales direkte mellom hver enkelt ansatt og arbeidsgiver. I dag har de tillitsvalgte forhandlingsrett på vaktlisten for alle ansatte, sier Delp..
– Kort fortalt krever vår motpart at midlertidig ansatte både skal få en lavere lønn og at arbeidsgiver skal ha full styringsrett på arbeidstiden. Dette er helt uakseptabelt for oss.
Det er ikke avklart når meklingen begynner, men fristen for å få en avtale på plass er 6. april klokken 24.00.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.