JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Ingen god sak for Telenor»

– Ingen i Telenor synes dette er en god sak, sier informasjonssjef i Telenor Norge, Knut Sollid.
IKKE VEDTATT: Informasjonssjef i Telenor Norge, Knut Sollid, sier vedtaket om en eventuell nedleggelse vil skje på styremøtet 9. april.

IKKE VEDTATT: Informasjonssjef i Telenor Norge, Knut Sollid, sier vedtaket om en eventuell nedleggelse vil skje på styremøtet 9. april.

Telenor Norge

leif.kirknes@lomedia.no

Informasjonssjef i Telenor Norge, Knut Sollid, understreker at det ikke er vedtatt ennå om Finnsnes-avdelingen skal legges ned eller ikke. Det er snakk om en innstilling til et styremøte 9. april.

– Jeg må få uttrykke at det er ingen i Telenor som synes dette er en god sak. Vi har jo med mennesker å gjøre. Personlig føler jeg virkelig med alle det gjelder, sier nordlendingen fra kontoret sitt i Tromsø.

Han forteller at det fra Telenors ståsted føltes mest skånsomt overfor de ansatte ikke å meddele om innstillingen på forhånd, fordi det kan hende styret ikke fatter vedtaket.

– Vi mente det var det mest skånsomme informasjonsløpet. At fagforeninger er uenige må vi akseptere, sier Sollid.

Klarte ikke bygge opp

Innstillingen til styret er basert på økonomiske vurderinger, i hovedsak peker Sollid på endringer i markedet. Fasttelefonimarkedet går nedover, det samme gjør prisene for mobiltelefoni. Samtidig krever forbrukerne fart og god dekning, så Telenor må bygge ut i stor skala. Telenor har satt i gang sparetiltak i hele konsernet.

– Det å skulle legge ned en avdeling med 51 ansatte er ingen enkel beslutning for Telenor. At det er Finnsnes det er snakk om er begrunnet i størrelse. Da vi omstrukturerte for noen år siden var vi klare på at vi ønsket avdelinger med minimum 100 ansatte, sier Sollid.

- Da vi la ned i Bardu var ønsket å bygge opp Finnsnes, men det har ikke skjedd, på Finnsnes er det faktisk blitt færre. Vi har ved flere anledninger forsøkt å bygge opp avdelingen. Vi utlyste 20 stillinger, men fikk bare én søker.

Atpåtil dreies forbrukernes supportbehov over til skriftlig kommunikasjon fremfor telefonisk, forklarer Sollid.

- Men trenger ikke også kunder som tar kontakt på chat og sosiale medier en kundebehandler i andre enden?

- Jo, men i mindre grad, svarer informasjonssjefen.

Kommersielt, ikke politisk

Om styret vedtar nedleggelse 9. april vil de ansatte få tilbud om relokalisering til en annen lokasjon og økonomisk bidrag til flytting. Nærmeste er Harstad, rundt 130 kilometer fra Finnsnes. De som vender Telenor ryggen vil få ansienitetsavhengige sluttpakker og deretter indiviuelle avtaler samt tilbud om omskolering innen en gitt frist. Avviklingen vil finne sted i mai/juni.

- Enkelte mener Telenor har et slags samfunnsansvar for å bevare arbeidsplasser i distriktene, er det noe du ønsker å kommentere?

- Vi registrerer at det er en tanke som henger igjen nær 30 år etter at Televerket ble fristilt. Nå er vi et kommersielt selskap som konkurrerer på lik linje som andre, og politikk er ikke Telenors ansvar. Telenor er en norsk bedrift som går gjennom relativt store endringsprosesser, sier Sollid.

- Hva sier du til dette med omstilligsloven?

- Vi mener vi har handlet rett og fulgt de prosessene man ifølge loven skal følge.

Skjedd før i Troms

9. april er nå ansettsom dommedag for avelingen på Finnsnes. Fylkeskommunen kan vedta å bremse Telenor til den datoen, mens de vurderer hvorvidt omstillingsloven gjelder i dette tilfellet.

Klubbleder i EL & IT-klubben på Finnsnes, Gunnar Bertheussen mener at denne saken kommer under omstillingsloven.

– Dette er flytting av arbeidsplasser ut av fylket og sentralisering, sier Betheussen.

Lørdag er det appell på torget i Finnsnes. Facebook brukes som mobiliseringskanal. De regner med at minst et par hundre vil møte opp, deriblant familie, venner, søsterforbund i Midt-Troms og sympatiserende lokalpolitikere.

Stoppe Telenor har tromsværingene klart før, eller ihvertfall utsatt en avgjørelse. Bertheussen har danset denne dansen før.

– Vi klarte å stoppe en slik flytting fra Bardu for ni år siden, men feiliet i omkampen for tre år siden. Da var jeg i samme situasjon som jeg er nå. Telenor sa de skulle bygge oss opp i Finnsnes, men har egentlig bare bygget oss ned. Siste året har det vært ansettelsesstopp.

Ordfører (H) på laget

Om omstillingsloven kommer tilanvendelse, må saken inn til en mer omfattende behandling, som vil kjøpe tid for de ansatte.Ellers er det kroken på døra 1. juli, og mange må vurdere sluttpakke fra 10. april.

De lokaltillitsvalgte er stolte av ordføreren sin, som under møtet tok arbeidsplassene i forsvar. De håper han vil legge litt politisk press på sine regjeringspartifeller i Høyre.

– Han har bedt oss stå på. Han ser at et tap av 50 arbeidsplasser er stort, sier Bertheussen.

Personlig føler jeg virkelig med alle det gjelder

Knut Sollid, informasjonssjef i Telenor Norge

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse