JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anleggsarbeidere vil ikke bygge landet for enhver pris

Tillitsvalgte i anleggsbransjen har gått sammen om et opprop for liv og helse.
Utfordringer i kø: Utfordringene i anleggsbransjen står i kø. Nå har tillitsvalgte i 17 anleggsbedrifter gått sammen om et opprop. De vil bygge landet, men ikke for enhver pris. Illustrasjonsfoto.

Utfordringer i kø: Utfordringene i anleggsbransjen står i kø. Nå har tillitsvalgte i 17 anleggsbedrifter gått sammen om et opprop. De vil bygge landet, men ikke for enhver pris. Illustrasjonsfoto.

Bjørn A. Grimstad

– Vi skal fortsette å bygge landet, men ikke for enhver pris. Liv og helse må gå foran!

Slik åpner oppropet som er undertegnet tillitsvalgte fra 17 anleggsbedrifter over hele landet. Det tar for seg den sterke økningen i arbeidsulykker og dødsfall, økende press på nattarbeid, økende innleie og bruk av underentrepriser.

Seks krav

De tillitsvalgte setter fram seks krav i oppropet:

1) Omfattende skolering av verneombud hos alle aktører på prosjektet

2) HMS-ansvarlig hos entreprenørene og byggherre skal ha solid bransjeerfaring

3) Språk/kommunikasjon på anleggsplassen skal være ivaretatt før arbeidet startes

4) Nattarbeid skal være unntaket – ikke regelen

5) Byggherre og Arbeidstilsyn kontrollerer at arbeidstidsordninger følges

6) Fast ansettelse skal være hovedregelen. Velger entreprenør og tillitsvalgt unntaksvis likevel å leie inn fra bemanningsbyrå, skal den innleide være fast ansatt hos bemanningsbyrået og ha lønn mellom oppdragene.

Økende press

Steinar Førde Olsen, tillitsvalgt i M3 Anlegg AS, er en av de 17 tillitsvalgte som har skrevet under på oppropet. Han var vært i bransjen i 17 år, og peker på en utvikling mot stadig større press.

– Planleggingsprosessene kan ta mange år, men når vi starter opp skulle vi gjerne ha vært ferdig i går. Det blir stadig mer press på å jobbe om natten for å komme i mål, sier han.

Han viser til regjeringens innspill om å gi bonus til veiprosjekter som blir ferdigstilt før tiden.

– Det høres vel og bra ut, men jeg vet hvem som får trøkken. Det er gutta på gølvet. Det er ikke sikkert det er den rette veien å gå, mener han.

Nå håper Førde Olsen at arbeidsgiverne tar til seg budskapet i oppropet.

– Noen må starte, og vi vil vise at vi tar dette ansvaret. Vi anleggsfolk vil være med på å gjøre forholdene bedre i bransjen. Jeg håper at arbeidsgiverne og byggherrene tar dette til seg, avslutter han.

Står sammen

– De tillitsvalgte viser at de står sammen om disse kravene, påpeker nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Helge Haukeland.

Han sier det kan være forferdelig tøft å være tillitsvalgt i anleggsbransjen i dag, og at oppropet viser at de tillitsvalgte i bedriftene står side om side.

Oppropet er sendt til de 17 bedriftene som de tillitsvalgte representerer, samt store byggherrer som Statens vegvesen, Jernbaneverket og Kystverket, og arbeidsgiverorganisasjonene BNL (Byggenæringens landsforening) og MEF (Maskinentreprenørenes forbund).

– Vil dette oppropet føre til noen endringer i bransjen?

– Det vil garantert gi en diskusjon der ute, slår Haukeland fast.

Les oppropet ved å trykke her.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse