JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statnett legger ned på Sunndalsøra

Styret i Statnett besluttet i dag å legge ned regionsentralen på Sunndalsøra. Lokale EL & IT-tillitsvalgte er kritiske.
FORSYINGSSIKKERHET: Forsyningssikkerhet og beredskap er viktig blant annet i forbindelse med uvær, ras og lignende hendelser som rammer kraftforsyningen. Her jobbes det med en havarert mast i området Aura - Vik etter et ras i 2012.

FORSYINGSSIKKERHET: Forsyningssikkerhet og beredskap er viktig blant annet i forbindelse med uvær, ras og lignende hendelser som rammer kraftforsyningen. Her jobbes det med en havarert mast i området Aura - Vik etter et ras i 2012.

Statnett

knut.viggen@lomedia.no

Styret i Statnett har bestemt at antall regionsentraler skal reduseres fra tre til to med virkning fra 1. september 2016. Det betyr at regionsentralen på Sunndalsøra blir lagt ned. EL & IT Forbundet i distrikt Møre og Romsdal har vært kritisk til dette, på tross av at det i dag ikke jobber noen EL & IT-medlemmer på sentralen på Sunndalsøra.

10 ansatte

Regionsentralen på Sunndalsøra har i dag 10 ansatte og har ansvaret for sentralnettet og koordinerer regionalnettet i fra nord for Sognefjorden/Høyanger opp til Fauske i Nordland. Området inkluderer flere store kraftkrevende kunder som Ormen Lange på Nyhamna, Hustadmarmor, Tjeldbergodden, Hydro Sunndal, Norske Skog Skogn, Elkem Thamshavn og industriområdene i Mo i Rana, Mosjøen og Salten.

Statnett har gjennomført en rekke analyser og vurderinger av ulike scenarier for å imøtekomme behovet for god døgnkontinuerlig overvåkning og sikker drift av kraftsystemet. Tidligere analyser har vist at driften av mindre sentraler innebærer en sårbarhet, spesielt knyttet til langvarige beredskapssituasjoner og ved sykdomsutbrudd, heter det i pressemeldingen fra selskapet.

– Krevende prosess

– Dette har vært en krevende prosess, sier konserndirektør Øivind Rue i Statnett.

– Vi har et svært godt og dedikert team på sentralen på Sunndalsøra og skjønner at dette er en vanskelig situasjon for dem. Samtidig er det vår oppgave å sørge for at vår beredskap er robust nok. Derfor er dette en riktig og viktig beslutning, sier Rue.

Får fortsette

Samtlige ansatte på regionsentralen på Sunndalsøra får fortsette i Statnett, og vil få tilbud om fortsatt jobb på Sunndalsøra, eller ved sentralene i Oslo eller Alta dersom de ønsker det. Antallet stillinger på Statnetts administrasjonssenter på Sunndalsøra vil ikke bli redusert.

Regionsentralene er en del av Statnetts driftskontrollsystem som består av landssentral, tre regionsentraler samt lokalkontroll i Statnetts stasjoner.

Forsyningssikkerhet

Statnett begrunner blant annet avgjørelsen med at kravene til forsyningssikkerhet og håndtering av risiko og sårbarhet er økende i samfunnet.Statnett mener at en stor sentral vil være mer robust, lettere kan takle sykdom, samt hendelser som innebærer ekstra innsats og som strekker seg over tid.

EL & IT Forbundet, distrikt Møre og Romsdal har tidligere krevd at Statnett opprettholder regionsentralen på Sunndalsøra, blant annet av hensyn til forsyningssikkerheten for Midt-Norge, samt sikkerheten for medlemmer som i hovedsak er de som er ute og jobber på nettet. I daglig drift, og spesielt i feilsituasjoner er det viktig med god kommunikasjon mellom montører og de som bemanner en driftssentral, mener distriktet.

– At de som sitter med oversikten på en driftssentral også kjenner til lokale forhold, samt kjenner og har oversikt over anleggsområdet er svært viktig for å unngå misforståelser som i verste fall kan føre til alvorlige ulykker. God lokalkunnskap er en uvurderlig egenskap for å kunne drifte nettet på en forsvarlig og sikker måte, skrev distriktet i en uttalelse, som også ble oversendt styret i Statnett, fylkeskommunene, fylkesmenn og lokalpolitikere. Distriktet mente også at en flytting ville kreve store utgifter til blant annet sikre kommunikasjonslinjer.

Dette har vært en krevende prosess

Konserndirektør Øivind Rue i Statnett.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse