JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Burgere du ikke kan leve av

Samtidig med den norske valgkampen aksjonerte amerikanske «hurtigmat-arbeidere» for en lønn det er mulig å leve av.

sym@lomedia.no

Kravet er å heve den statlige minstelønna på 7.25 dollar til en timelønn på 15 dollar. De kjemper også for retten til å fagorganisere seg. I dag er gjennomsnittslønna i bransjen 9 dollar, rundt 54 kroner timen. I Norge er det ungdommen som jobber i McDonalds og andre hurtigmatkjeder. Det store flertallet er mellom 16 og 25 år.

Slik var det også i USA. Nå har en av fire ansatte i bransjen ansvar for barn. Over halvparten er voksne, og mange har avsluttet både videregående og utdanninger på høyskolenivå. Salg av hurtigmat er den sterkest voksende næringen i USA, samtidig som arbeidsplasser i industrien og varehandelen forsvinner. Problemet er at du ikke kan leve av femti kroner timen; selv ikke med tolv timers dager.

De streikende møter lite sympati skal vi tro debatten på amerikanske medier. Vil de ha et arbeid å leve av, får de finne seg andre arbeidsplasser, mener noen. Andre påpeker at høyere lønn for de ansatte, betyr økte priser på burgerne de skal kjøpe. Milliardoverskuddene til hurtigmat-kjedene er ikke tema. Få tror at arbeiderne vil lykkes. Selv president Obama sliter med å få hevet minstelønna til 9 dollar, Kongressen sier nei.

I Norge tar vi det nærmest for gitt at du kan leve av en heltidsjobb. Ifølge McDonalds norske hjemmesider er startlønna for en voksen medarbeider 144 kroner per time. Det er 17 kroner under hva en renholder har krav på i en bransje som nå er allmenngjort. Sammenlignet med USA og store deler av Europa er derimot lønnsnivået solid. Selv i EUs økonomiske lokomotiv, Tyskland, er det mange som tjener langt mindre enn det som trengs for å betale regningene. En av fire er lavlønte. Et av temaene i den tyske valgkampen var kravet om en minstelønn på 8,50 euro, rundt 66 kroner timen. For enkelte tyske arbeidere vil det bety en dobling av lønna.

Lav arbeidsløshet, en sterk fagbevegelse som har kraft til å sikre allmenngjorte tariffavtaler i stedet for lovfestet minstelønn, skiller Norge fra resten av verden. I åtte år har vi hatt en regjering som ser verdien av å samarbeide med fagbevegelsen. Også dette har Norge vært ganske alene om. Nå kan vi raskt bli likere resten av verden.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr.15/2013)

Annonse

Flere saker

Annonse