JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbannet på vegne av FO-medlemmene

Forbundsleder Mimmi Kvisvik i FO reagerer kraftig på at kvinner i lederstillinger i dagens Dagavisen sier at kvinner langt på vei har seg selv å takke for at de ikke får nyte godt av bonuser og høye personlige tillegg.
FO-leder Mimmi Kvisvik er sterkt uenig med Heidi Nordbye Lund, Elin Ørjasæter og Gro Møllerstad, som i Dagsavisen i dag oppfordrer kvinner til å tenke mer som menn når de velger yrke

FO-leder Mimmi Kvisvik er sterkt uenig med Heidi Nordbye Lund, Elin Ørjasæter og Gro Møllerstad, som i Dagsavisen i dag oppfordrer kvinner til å tenke mer som menn når de velger yrke

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

– Folk som uttaler seg slik, kan aldri har vært nært innpå folk som har det vanskelig, sier forbundslederen som organiserer barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere.

Mimmi Kvisvik er glad for at tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla i går var ute i media og sa at bonuser, personlige tillegg og presset for mer lokal lønnsfastsettelse er kvinnefiendtlig og hindrer likelønn.

Ekstra glad er Kvisvik for at Valla får støtte fra LO-økonom Stein Reegård.

– Reegårds analyser har høy troverdighet, så jeg ble kjempeglad da jeg så at han bekreftet dette i går, sier hun. Men fikk nærmest kaffen i vrangstrupen i morges, da hun leste intervjuet med stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H), Gro Møllerstad, daglig leder i selskapet Hodejegerne AS og Elin Ørjasæter i dag. De oppfordrer kvinner til å oppføre seg mer som menn når de velger yrke.

(dagsavisen.no:) Mener kvinner må gjøre som menn

Nordby Lunde uttaler at debatten om likelønn begynner i feil ende. Hun mener at man allerede som 15-åring kan velge om man vil bli høytlønnet ingeniør eller lavtlønnet sykepleier.

Dette får Kvisvik til å se rødt.

Likelønn NÅ!

– Jeg mener likelønn henger nøye sammen med hva slags velferdssamfunn vi ønsker. Mine medlemmer har tre årig høgskole-/universitetsutdanning og jobber med de mest utsatte gruppene og tjener likevel langt under en gjennomsnittslønn i industrien. Hvis disse valgte å bli ingeniør, hvem, skulle da ta seg av de som trenger hjelp? Folk som uttaler seg sånn, har kanskje en drøm om saligheten og ser kanskje for seg et annerledes samfunn der folk må kjøpe seg ulike tjenester hvis de blir rammet. Et slikt samfunn ønsker ikke jeg meg. Jeg blir ganske forbanna, sier Kvisvik.

Gi velferdsstatens fotsoldater likelønn NÅ, sier hun og deler ut en fersk brosjyre som FO står bak. Hun mener det er grunn til å være bekymret.

– De siste tallene fra TBU viser at forskjellene øker. Det går i feil retning. Det har det gjort en stund. Vi er nå på 2002-nivå. Kvinnelige helse og sosialarbeidere i kommunal sektor tjener i snitt 225.000 kroner mindre enn mannlige industrifunksjonærer i privat sektor. Å jobbe med de aller svakeste i samfunnet blir ikke verdsatt, sier hun.

– Nå må vi være villige til å ta grep.

Kvisvik er oppgitt over at typiske kvinnejobber verdsettes mindre enn typiske mannsjobber. I likhet med Valla, frykter hun at trenden over tid kan forsterke eksisterende lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i visse grupper.

Annonse

Flere saker

Annonse