JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffoppgjøret i staten:

LO Stat-lederen: – Merker at det er en ny regjering

LO Stats leder mener de nye regjeringskostene kommer til syne i tarifforhandlingene.
LO Stats leder Tone Rønoldtangen fastslår at arbeidstakerorganisasjonen og staten må ha hjelp fra riksmekleren for om mulig å bli enige i åretstariffoppgjør.

LO Stats leder Tone Rønoldtangen fastslår at arbeidstakerorganisasjonen og staten må ha hjelp fra riksmekleren for om mulig å bli enige i åretstariffoppgjør.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

– Det er helt tydelig at vi har fått en ny regjering. Det tilbudet vi har fått viser at regjeringen vil ha en annen lønnspolitikk. De vil svekke opparbeidede rettigheter og gi sjefene mer makt på bekostning av de ansatte og deres organisasjoner. De kravene vi har fått er blant annet angrep på arbeidstidsbestemmlsene og partsrettighetene ute, sier Tone Rønoldtangen, LO Stats leder.

Ingen tall fra staten

Hun karakteriserer de siste ukene som ikke reelle forhandlinger, og mener arbeidstakerorganisasjonenes krav har blitt møtt med motkrav - og angrep på arbeidstakerrettigheter.

LO Stat-lederen, og forhandlingslederne i YS Stat og Unio Stat,har etterlyst tall - uten å få det.

– Staten har kommet med tilbud som er omtrentelige, og vanskelig å vite hva det inneholder. Det har ikke vært konkret økonomi - og det er det vi forholder oss til, sier Rønoldtangen.

Les også: Statsoppgjøret til mekling

2012 om igjen

Arbeidstakerorganisasjonenee beskrivelse likner på forhandlingene for to år siden. Den gang endte det i storstreik.Rønoldtangen mener det finnes noen likheter.

– Problemet den gang var at det var uenighet om størrelsen på frontfaget. Det er det ikke nå. Nå er det snakk om reell forhandlingsrett. LO Stat er tilhenger av frontfaget, men vi har krevd å få igjen for etterslepet fra forrige tariffperiode. Får vi ikke det, får vi ikke det samme som industrien. Staten har ikke vært interessert å komme oss i møte.

Uenige om etterslep

Statens forhandlingsleder, Merethe Foss, er ikke overraskende uenig i beskrivelsen til sin mortpart. Hun mener økonomien i frontfaget bør være kjent.

– Jeg opplever at vi har hatt reelle forhandlinger, men hvis de med forhandlinger er at den ene parten gir, og den andre tar, skjønner jeg hva de mener, sier Merethe Foss.

Hun fastslår at kravet fra LO Stat, Unio og YS var så høyt, at staten ikke kunne forhandle videre på dette.

– Vi har gitt et tilbud i tråd med frontfaget. Alle oppgjørene etter frontfaget, har sagt at de er i tråd med dette - så vi vet vel stort sett hva dette handler om, sier Foss.

Statens forhandlingsleder sier tallene fra TBU (Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene), viser at ansatte i industrien og staten har hatt samme lønnsutvikling de siste ti årene. Selv om denne rapporten viser et lite etterslep for denne perioden, mener Foss det ikke er grunn til å kreve kompensasjon for etterslepet.

– Dette er en rapport som alle partene i arbeidslivet er enige om, sier Foss.

SE OGSÅ:

Minutt for minutt: Livestream fra lønnsoppgjøret

Samleside: Tariffoppgjøret i staten

Annonse
Annonse

SE OGSÅ:

Minutt for minutt: Livestream fra lønnsoppgjøret

Samleside: Tariffoppgjøret i staten