JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny krigsutstilling åpnet på Vemork

Multumedieutstilling om tungtvannsaksjonene åpnet 1. mai.
Mange hadde møtte fram da Industriarbiedermuseet på Rjukan åpnet ustillingen «Helter i Telemark» 1. mai 2014. Utsitllingen forteller historien om de dramatiske aksjonene mot tyskernes tungtvannsproduksjon på Vemork under 2. verdenskrig.

Mange hadde møtte fram da Industriarbiedermuseet på Rjukan åpnet ustillingen «Helter i Telemark» 1. mai 2014. Utsitllingen forteller historien om de dramatiske aksjonene mot tyskernes tungtvannsproduksjon på Vemork under 2. verdenskrig.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Industriarbeidermuseet på Rjukan har fått en ny attraksjon. Utstillingen «Helter i Telemark» legger hovedvekten på de dramatiske aksjonene mot tungtvannsanlegget på Vemork.

Det var styreleder for museet, Hans O. Felix, som åpnet utstillingen 1. mai.

– Det er viktig å bringe disse historiene videre til nye generasjoner, sa Felix, som også holdt hovedtalen under 1. maimarkeringen på Rjukan.

Multimedial

Den nye utstillingen er multimedial og viser helt nye sider av en historie mange kjenner deler av. Den mest kjente tungtvannsaksjonen «Operasjon Gunnerside», med Kompani Linge-soldater under ledelse av Joachim Rønneberg, førte til at Hydros hydrogenfabrikk på Vemork ble sprengt. Her ble ingen tatt til fange og ingen menneskeliv gikk tapt. Denne historien er filmatisert flere ganger. Mindre kjent er tre andre aksjoner, som ikke gikk så bra, deriblant Operasjon Freshmann som kostet hele 41 britiske soldater livet. Også senkingen av DF Hydro kostet flere menneskeliv, også livene til sivile nordmenn.

Ukjente helter

Utstillingen Helter i Telemark gir liv til flere av disse skjebnene og trekker også frem kjente og ukjente helter, mange av dem folk fra lokalmiljøet i og rundt Rjukan, som hjalp til under aksjonene. De mer kjente heltene fra Kompani Linge var avhengige av hjelp fra lokalsamfunnet for å lykkes. Noen måtte hjelpe til med mat og utstyr og ikke minst bidra med informasjon om forholdene på Vemork, om vakthold og annet.

Etterkommere

Til åpningen var de siste gjenlevende og mange av deres etterkommere invitert og de møtte opp i stort antall og fikk se en gripende utstilling..

Mot slutten forsøker utstillingen å trekke begreper som overbevisning, vilje og samhold mot vår tid. Besøkende blir engasjert i et interaktivt spill der de selv kan være med som debattanter.

Skal berøres

– Under det hele ligger en tanke om å engasjere og invitere til refleksjon. Hovedfienden er likegyldigheten. Vi vil at de besøkende skal bli berørt, sier Gunhild Lurås, som har vært en sentral person i utformingen av det historiefaglige materialet.

Utstillingen gir mulighet for både interaksjon, refleksjon og fordypning i det historiske materialet fra andre verdenskrig.

Annonse
Annonse