JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk Industri i konflikt med sin egen advokat

NHOs største landsforening, Norsk Industri, risikerer å bli trukket for retten av en av sine egne advokater etter at hun ble tvunget til å slutte da hun fylte 67 år.
Stein Lier-Hansen og Norsk industri risikerer å bli saksøkt av en av sine egne advokater etter at hun ble sagt opp da hun fylte 67 år.

Stein Lier-Hansen og Norsk industri risikerer å bli saksøkt av en av sine egne advokater etter at hun ble sagt opp da hun fylte 67 år.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

frifagbevegelse@lomedia.no

I fjor sommer ble Brit Semner sagt opp fra jobben som advokat i Norsk Industri etter 20 år i stillingen. Begrunnelsen var at hun hadde fylt 67 år. Den begrunnelsen mente advokaten ikke var holdbar.

– Jeg er frisk og sunn og ønsket å bidra ved å jobbe. Jeg mener oppsigelsen er i strid med loven. I tillegg har jo Norsk Industri og ledelsen mange ganger understreket at det er viktig at eldre arbeidstager står i jobb, sier Semner til avisa Dagens Næringsliv.

Støtte fra ombudet

Nå har Semner får støtte fra Likestillings- og diskrimineringsombudet som mener Norsk Industris bedriftsinterne aldersgrense er unødvendig og i strid med både arbeidsmiljølovens bestemmelser om aldersdiskriminering og likestillingslovens forbud mot diskriminering etter kjønn på grunn av pensjonsforholdene.

Semner sier hun ikke utelukker at saken ender i retten. Norsk Industri vil ikke kommentere saken før de har studert Likestillingsombudets uttalelse grundigere.

Ikke parallell til Gjensidige-saken

For noen år siden vandret en liknende sak, der forsikringsselskapet Gjensidige var involvert, helt til topps i rettsapparatet. Den gang konkluderte Høyesterett med at selskapet hadde rett til å si opp den ansatte med hjemmel i en bedriftsintern aldersgrense på 67 år.

Brit Semner mener imidlertid det er flere tin som skiller hennes sak fra Gjensidige-saken:

– Da sa Høyesterett at det er tre vilkår som alle må være oppfylt for at 67-årsgrensen skal være lovlig. Det er at aldersgrensen er godt kommunisert og kjent for alle. Men den er ikke omtalt i min ansettelseskontrakt, ikke i arbeidsreglement eller i pensjonsavtalen. Ifølge Norsk Industri er det orientert om aldersgrensen på et allmøte langt tilbake og dessuten på intranettet etter jeg fikk varsel om fratreden. De to andre kravene er at aldersgrense skal være konsekvent praktisert for alle. Men andre kolleger har fortsatt jobbet. Så skal tidligere aldersgrense være kombinert med svært god pensjonsordning. Pensjon la Høyesterett særlig vekt på, sier hun til Dagens Næringsliv.

Annonse

Flere saker

Annonse