JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tunisisk fagbevegelse kan få fredsprisen

Den tunisiske fagbevegelsen, UGTT, er nominert til Nobels fredspris for 2014.

colourbox.com

frifagbevegelse@lomedia.no

Det er fire tunisiske universiteter som har nominert organisasjonen. Bakgrunnen er UGTTs rolle som mekler mellom islamister og sekulære krefter i Tunisia.

Den arabiske vårens hjemland

Tunisia er landet der begrepet «den arabiske våren» oppsto i 2011. Et folkelig opprør førte til at diktatoren Ben Ali måtte gi opp sitt grep om makten og flykte fra landet. Men livet etter diktaturet skulle vise seg å bli alt annet enn en dans på roser.

Det islamistiske Ennahda-partiet vant det første valget. Arbeidet med en ny grunnlov utviklet seg raskt til en fullstendig fastlåst konflikt mellom islamistene og en gruppering av liberale og venstreorienterte partier som ville utvikle Tunisia til et demokrati etter europeisk modell.

I tillegg viste Ennahda-ministrene seg ganske talentløse når det kom til å administrere landet. Resultatet var bortimot økonomisk kollaps og stadig vanskeligere levekår for folk flest. Voldsomme demonstrasjoner i gatene og reine terrorangrep fra ytterliggående islamister ble stadig vanligere innslag. Det hele toppet seg da to framtredende liberale politikere ble skutt og drept.

Lyktes på tredje forsøk

Tre ganger i løpet av 2012 og 2013 forsøkte UGTT å lansere forslag om en nasjonal dialog for å få utviklingen ut av det blindsporet den var på vei inn i. Begge de to første forsøkene ble avvist av Ennahda, men tredje gang lyktes man. Etter 70 dager med intense forhandlinger fikk man på plass et veikart og en timeplan for hvordan den videre prosessen med å få på plass en ny grunnlov og holde nye valg skal gjennomføres.

Det er denne innsatsen UGTT nå er nominert til fredsprisen for.

Dialog virker

- Utviklingen i Tunis har bevist at dialog, selv mellom ideologiske motstandere, kan føre fram til kompromisser som er akseptable for alle parter – selv i en region der religiøse, etniske og territorielle konflikt nesten utelukkende løses med våpen, skriver Mustapha Tlili, direktør for Amman-kontoret til FNs arbeidsorganisasjon, ILO, i en kommentarartikkel på nettstedet Equaltimes.org.

- En annen lærdom fra Tunisia er at eksistensen av en representativ og uavhengig fagbevegelse og et organisert sivilsamfunn, som er i stand til å virke som en motmakt, er den beste garantien mot et tilbakefall til et nytt diktatur, legger Tlili til.

Forrige gang en fagorganisasjon fikk Nobels fredspris var i 1983. Da gikk prisen til Lech Walesa og den uavhengige polske fagbeveglsen Solidaritet.

Annonse
Annonse