JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bare sunn fornuft

Eva-Lill Bekkevad

sym@lomedia.no

LO ønsker bred front mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Internt har en arbeidsgruppe jobbet med en overordnet strategi for dette arbeidet. Men det hjelper ikke at fagbevegelsen er enig med seg selv. Uten at arbeidsgivere og myndigheter bidrar på lik linje med LO og forbundene er det ikke mulig å bekjempe en av de største utfordringene det norske samfunnet står overfor. Men kampen må også føres internasjonalt. Klarer ikke EU å samle seg om en ny og offensiv arbeidsmiljøstrategi, vil vi heller ikke kunne friskmelde et norsk arbeidsliv.

Utfordringene er massive. De spenner fra at du og jeg tøyer vår egen moral og betaler svart, til mafiatilstander hvor folks liv og helse rammes. Det er lett å bli opprørt over at rundt 168 000 mennesker årlig dør på grunn av arbeidet sitt i EUs medlemsland. Langt vanskeligere er det å skape forståelse for at arbeidskriminalitet undergraver hele velferdssamfunnet vårt. Ikke bare mister fellesskapet store skatteinntekter som skal finansiere skoler og velferd, men det rammer også de seriøse virksomhetene som både gir oss kvalitet og de gode jobbene.

Med unntak av de kriminelle, taper alle på sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Derfor burde det være åpenbart at NHO og de andre arbeidsgiverorganisasjonene og myndighetene kaster seg inn i striden med full tyngde. I Danmark er arbeidsgiverne bekymret over at EU så langt ikke har klart å samle seg rundt en ny forpliktende arbeidsmiljøstrategi. I likhet med norske virksomheter opplever de å tape konkurranse mot selskap fra land der det ikke er pålagt å investere i helse- og miljøtiltak som på kort sikt kan være kostbare.

Strategier, lover og avtaler er derimot lite verdt hvis de ikke følges. Det betyr at Arbeidstilsynet og andre offentlige organ må få nødvendige ressurser og fullmakter til å gjøre jobben sin i samarbeid med fagbevegelsen. I en rekke europeiske land har man verken en sterk fagbevegelse eller tilfredsstillende offentlige tilsyn. Da hjelper det lite at alt er fint på papiret.

I dag ser det ut til at LOs budskap blir lyttet til. Men det er grunn til å tvile på om den borgerlige regjeringen forstår alvoret. Signaler om å svekke arbeidsmiljøloven og redusere fagbevegelsens rolle er urovekkende. Både arbeidsgivere og regjeringen må nå vise at de virkelig ønsker å bekjempe sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. De kan begynne med offentlig sektor som LO mener må være en spydspiss for et seriøst arbeids- og næringsliv. Men partene må også arbeide internasjonalt for å bidra til et anstendig arbeidsliv for alle arbeidstakere i verden.

Annonse
Annonse