JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Privatisert gruve, svekket sikkerhet

Gruveulykken i Tyrkia tirsdag har krevd nærmere 300 menneskeliv.
– Tyrkia er verstingen sammen med Nord-Korea og Kina, mener Thorbjørn Jungård i Arbeidsmandsforbundet.
Thorbjørn Jungård i Norsk Arbeidsmandsforbund ber den norske regjeringen legge press på Tyrkia for å få landet til å ratifisere ILO-konvensjonen om sikkerhet i  gruveindustrien.

Thorbjørn Jungård i Norsk Arbeidsmandsforbund ber den norske regjeringen legge press på Tyrkia for å få landet til å ratifisere ILO-konvensjonen om sikkerhet i gruveindustrien.

Dorthe Karlsen

stig@lomedia.no

Den tyrkiske gruven ble privatisert i 2005, og Fellesforbundets Atle Høie forteller til NRK at eieren har sagt at han har fått ned kostnadene per tonn kull fra 130 til 26 dollar etter at han tok over driften.

Thorbjørn Jungård, som blant anent har ansvaret for gruveindustrien i Arbeidsmandsforbundet, bekrefter at pengegrådighet og jakten på profitt er en viktig grunn til at sikkerheten er under enhver kritikk.

– Tallene taler for seg, sier han til frifagbevegelse.no.

Stor gruvenasjon

Tyrkia er en stor gruvenasjon med rundt 92 000 arbeidstakere i bransjen. Jungård mener ingenting er på stell når det gjelder sikkerheten, og påpeker at 1000 arbeidere dør hvert år i Tyrkia i arbeidsulykker. Han karakteriserer gruvedriften i landet som en kalkulert risiko.

Ikke ILO

ILO-konvensjon 176 handler om sikkerhet i gruvene, men Tyrkia har ikke undertegnet denne konvensjonen.

– Vi tar opp slike ting gjennom vår internasjonale, men jeg mener også at den norske regjeringen må legge et press på Tyrkia gjennom ILO for å få dem til å undertegne konvensjonen, sier Jungård. I så fall vil man legge et formelt grunnlag for inspeksjoner og oppfølging av sikkerheten.

– Det handler om å få et anstendig arbeidsliv, sier han.

Ikke handling

Spørsmålet om sikkerhet i gruva var oppe i det tyrkiske parlamentet for få uker siden, ifølge NRK. Folk fra opposisjonen sier de får inn tips daglig om manglende sikkerhet i gruvene, men lite eller ignenting skjer.

– Det er ingen tvil om at kravene til sikkerhet i tyrkiske gruver må skjerpes kraftig, mener Jungård. Det har blitt meldt at 15-åringer døde i ulykken og at det manglet personlig redningsutstyr.

Det har vært over 1300 dødsfall i tyrkiske gruver siden 2000, og på verdensbasis er det over 12 000 gruveulykker i året.

«Arbeidsplassdrap»

Onur Safak Johansen, som har tyrkisk bakgrunn og jobber i LO, er opprørt over det som har skjedd. Hun uttaler seg som privatperson til frifagbevegelse.no:

– Dette er rett og slett uttrykk for forakt for menneskeliv.

Onur viser til den tyrkiske fagbevegelsen, KESK, som har uttalt at dette ikke er en arbeidsplassulykke, men et arbeidsplassdrap.

– Arbeidsgiverens profitt er satt i høysetet. Selskapet er privatisert og sikkerheten er på et lavnivå. HMS vet de ikke hva er, sier Onur Safak Johansen. Hun påpeker at myndighetene er gjort oppmerksom på manglende sikkerhet, og at feil og mangler ved det elektriske anlegget, der brannen startet, var kjent:

– Og likevel skjer dette, sier en meget opprørt LO-ansatt til frifagbevegelse.no.

Dette er ikke en arbeidsplassulykke, men et arbeidsplassdrap

Den tyrkiske fagbevegelsen, KESK

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse