JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

For Europa og SPD

Kongressen til den tyske landsorganisasjonen DGB i Berlin denne uken viser en organisasjon i endring. Gamle kampsaker tones ned, falmede fiendebilder stues vekk. DGB framstår som garantist for det gode arbeid, for Europa og er blitt venn med SPD igjen.
Forholdet mellom DGB og det sosialdemokratiske partiet SPD er bedre enn på veldig lenge. Onsdag formiddag fikk SPD-leder Sigmar Gabriel tale i over 40 minutter, bare avbrutt av stadig stigende applaus.

Forholdet mellom DGB og det sosialdemokratiske partiet SPD er bedre enn på veldig lenge. Onsdag formiddag fikk SPD-leder Sigmar Gabriel tale i over 40 minutter, bare avbrutt av stadig stigende applaus.

Terje I. Olsson

frifagbevegelse@lomedia.no

DGB vil framstå som en moderne organisasjon i takt med den nye tid. DGB framstiller seg selv ikke bare som Tysklands sosiale samvittighet, men også som garantisten for det gode arbeid. Slik formulerte den nyvalgte DGB-lederen Reiner Hoffmann seg i sin fagligpolitiske hovedinnledning tirsdag morgen.

Kongressen har selvsagt fattet sine vedtak om minstelønn på 70 kroner timen til alle og uten unntak for ungdom under 18 og langtidsledige som får seg ny jobb. De har vedtatt 63 års pensjonsalder, uttalt seg mot midlertidige ansettelser og mot lønnsdumping. Men dette er gamle kampsaker som er i ferd med å bli gjennomført av den sittende regjeringen. Sånn sett er det utvilsomt viktige seire for DGB og spesielt den avtroppende lederen Michael Sommer.

Nye utfordringer

Nå legges det mer vekt på nye utfordringer: Utdanning, forskning og utvikling som stadig går igjen. Bare innenfor pleie- og sykehussektoren mangler det 270.000 faglærte medarbeidere. Kongressen krever økt satsing på utdanning og spesielt fagutdanning som i fjor gikk tilbake med 243.000 lærlinger.

DGB-kongressen har fattet vedtak om kamp mot seksuell trakassering og overgrep, de vedtar krav om mer likestilling og krever at ektemennene skal ta flere tak både i kjøkkenet og med ungene, de vedtar en kravliste til digitalt arbeid med særlig vekt på personvern, de er opptatt av de demografiske endringer i samfunnet og virkningene for arbeidslivet, de krever at det innføre en øvre grense for sjeflønninger og de vil ha mer medbestemmelse i en globalisert verden.

Tariffenhet

Den saken som kanskje har vakt mest hodebry og problemer både før og under kongressen gjelder forslaget om såkalt tariffenhet, dvs. at det bare skal være en tariffavtale på hver arbeidsplass og at det er den største fagforeningen som bestemmer.

Saken kom opp i 2010 etter en rekke ville streiker i regi av leger, piloter, lokomotivførere osv. DGB-leder Sommer gikk ut sammen med arbeidsgivernes president og forlangte tiltak. Denne saken har vært meget omstridt internt i DGB, og spesielt forbundet Ver.di var veldig i tvil. Ver.di er sammen med IG Metall et av de to store og dominerende forbundene i DGB med over to millioner medlemmer hver. Men for Ver.di er tariffenhet problematisk. Trass i størrelsen er ikke Ver.di største fagforening på veldig mange bedrifter. Dessuten rører forslaget om tariffenhet ved det helligste av alt, nemlig streikeretten.

Kongressen endte dermed med et vedtak som i og for seg går inn for tariffenhet som prinsipp, men på betingelse av det ordningen ikke rører ved streikeretten. Dermed er saken i realiteten død. Det spennende er nå hva regjeringen gjør. Sosialdemokratene hadde tariffenhet som et av sine krav ved regjeringsforhandlingene i høst og regjeringserklæringen inneholder en passus om dette. Saken kan bli både vanskelig og pinlig for Angela Merkels koalisjonsregjering.

Sivil ulydighet

I Tyskland er politiske streiker forbudt, men kongressen har denne uken fattet vedtak om at sivil ulydighet i form av blokader og aksjoner må være legitimt og anses som akseptable kampformer i DGB. Det er ingen uproblematisk sak i en landsorganisasjon med et meget sterkt politiforbund.

En representant for Politiforbundet vakte imidlertid applaus, da han gikk på talerstolen og presenterte seg som polititjenestemann og fagforeningsmann.

– Som polititjenestemann er jeg imot sivil ulydighet, men som fagforeningsmann vil jeg be dere stemme for denne uttalelsen, sa Jens Berner.

Og først og fremst vil de ha mer Europa. Den nye lederen Reiner Hoffmann har jobbet 17 år i Brussel i ulike fagforeningssammenhenger og er europeer på sin hals. Han snakker engelsk og fransk, og har et omfattende europeisk nettverk. Men han vil ha endringer i Brussel og Strasbourg.

Mer demokrati i EU

I en uttalelse om Europa-politikken krever DGB omfattende utvidelse av demokrati og medbestemmelse i EU. DGB vil ha slutt på at avgjørelser tas i lukkede bakrom. De krever mer demokrati og de krever at Europaparlamentet får vesentlig mer innflytelse i forhold til både Kommisjonen og Ministerrådet.

Dette er selvsagt liflige toner for den sosialdemokratiske presidentkandidaten ved neste helgs Europavalg, Martin Schulz. De krav DGB kommer med er helt i tråd med den politikk Schulz og sosialdemokratene står for.

Så er da også forholdet mellom DGB og det sosialdemokratiske SPD bedre enn noen gang. Som kjent ble det totalt ødelagt under SPDs forbundskansler Gerhard Schöder i begynnelsen av dette årtusen. De siste ukene har avgående DGB-leder Michael Sommer fortalt i det ene intervjuet etter det andre hvordan Schröder sjikanerte ham offentlig. Under et statsbesøk i Ghana, introduserte Schröder Sommer for den ghanesiske presidenten med en bemerkning om at denne karen kunne de gjerne få beholde. Da var Sommer noen dager i forveien blitt presentert for presidenten i Kenya som mannen som skapte så mye problemer for kansleren hjemme i Tyskland.

Idyll og harmoni med SPD

Nå er det bare idyll selv om DGB fortsatt presiserer at de er en partipolitisk uavhengig organisasjon. De siste to årene har SPD tatt et oppgjør med seg selv og fjernet seg fra Agenda 2010-politikken som var roten til alt ondt. Onsdag morgen talte SPD-leder Sigmar Gabriel til kongressen og fikk holde på i over 40 minutter uten andre avbrudd enn stadig økende applaus. Den nye DGB-lederen Hoffmann er da også partimedlem siden 1972.

Og DGB er fornøyd med seg selv. Både avgående leder Michael Sommer og den nye Hoffmann struttet av selvtillit hele uken til ende. De viser til at mange av de gamle kravene nå blir gjennomført. Samtidig peker de på at den katastrofale tilbakegangen i medlemstall for noen år siden nå er stoppet opp og at de igjen øker. 50.000 nye medlemmer bare siste år.

Da passer det selvsagt ikke å legge til at denne medlemstilveksten skjer i en periode, da Tyskland er inne i en kraftig økonomisk oppgang. 1,6 millioner nye jobber de siste tre årene. Antallet yrkesaktive er nå på 43 millioner. Da blir et samlet medlemstall på seks millioner litt stusselig, men det passer ikke i festtalene.

Annonse
Annonse