JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Var veldig nær streik

Meklinga i staten var svært nære å ende med streik, sier NTL-leder John Leirvaag. – Men vi fikk avverket angrepene på opparbeide rettigheter og fikk lagt hoveddelen av tilleggene som generelle tillegg med god likelønnsprofil.
STO I MOT: NTL-leder John Leirvaag mener meklinga i staten endte med at det som var viktigst for NTL ble sikret.

STO I MOT: NTL-leder John Leirvaag mener meklinga i staten endte med at det som var viktigst for NTL ble sikret.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Meklinga i staten ble en forsvarskamp for NTL og LO Stat.

At de verste angrepene ble avverget, og at to tredjedeler av tilleggene er generelle tillegg, gjorde at NTL-leder John Leirvaag mener det var bedre å si ja, enn å streike.

– Vi var veldig usikre på om dette gikk bra, inntil vi fikk noe bevegelse i form av justeringer av enkelte lønnsrammer, og fikk økte kronebeløp på nedre halvdel av lønnstabellen. Da vi fikk totalpakken, var det et enstemmig forhandlingsutvalg i NTL som gikk inn for å anbefale resultatet, sier Leirvaag.

Angrep

For slik meklinga ble, var det viktigste å forsvare seg mot alle angrepene som kom på hovedtariffavtalen, både fra arbeidsgiver og Akademikerne.

– Arbeidsgiver gikk løs på arbeidstid i kravstillingene sine. De ville åpne for at partene lokalt skulle kunne avtale andre arbeidstidsordninger enn det som ligger i Hovedtariffavtalen, dersom de ble enige om det. Forskjøvet arbeidstid var også oppe, og de ville ha endringer på beregninger av reisetid og beredskapsvakter, sier Leirvaag.

Opplysnings- og utviklingsordninga var også oppe, der staten ville gå frå en prosentvis avsetning til OU-fondet til et kronebeløp.

– Det ville betydd mindre avsetning til OU-fondet, og en slåsskamp hvert oppgjør om hvor stort det skal være. Arbeidsgiver hadde flere krav som ville forrykket ytterligere balansen mellom arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiver i lokale forhandlinger, og de ville ha enda mer styringsrett på det, sier Leirvaag.

Anbefalt

NTL-lederen sier de selvsagt ønsket å få til mer, og at en mekling hele tiden er en avveining om du skal streike, eller si at det som ligger på bordet er godt nok til at du kan anbefale det.

– Vi endte på å anbefale, basert på at det ligger en god kvinneprofil i det generelle tillegget, selv om vi selvsagt skulle hatt en bedre uttelling på de lavere lønte. Og vi skulle gjerne hatt noe til justering av stillingsgrupper, og likelønnsføring på lokale forhandlinger. Men også der var staten kjempestrie, sier han.

Når utgangspunktet var at staten og Akademikerne ville ha en svært stor lokal pott, sier Leirvaag seg fornøyd med at to tredjedeler av midlene blir gitt som generelle tillegg.

– Vi har slått tilbake angrepene på hovedtariffavtalen, klart å få til en stor andel av de frie midlene som generelle tillegg, og klart å få til noen justeringer og endra noen rammer, oppsummerer han.

Tekstkrav var det ikke noen muligheter for å få til.

Leirvaag har så langt ikke fått så mange reaksjoner fra organisasjonen.

– Foreløpig er man nok i «spørrefasen». Men når vi sender noe ut til medlemmene for uravstemning med anbefaling om å stemme ja, så tror vi det går igjennom. Det er ikke vits å sende ut noe vi tror medlemmene vil stemme ned.
Les også: Klart for uravstemning i statsoppgjøret | Løsning ni timer på overtid i staten

Annonse
Annonse