JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt på luselønn?

I løpet av året kan det bli slutt på timelønner ned til 66 kroner i fiskeindustrien. Tariffnemnda har enstemmig vedtatt å sende et forslag om allmenngjøring av den tariffbestemte minstelønna ut på høring.
Tariffavtalens minstelønn kan bli gjort gjeldende for alle ansatte i  firksindustrien i løpet av dette året.

Tariffavtalens minstelønn kan bli gjort gjeldende for alle ansatte i firksindustrien i løpet av dette året.

LO Media

jan.erik.ostlie@lomedia.no

Med frist 19. september skal Nærings- og Nytelsemiddelarbeiderforbundet (NNN), som en av mange høringsinstanser, ta stilling til Tariffnemndas forslag til forskrift om allmenngjøring av overenskomsten for fiskeindustrien. Deretter blir saken, inkludert høringssvarene, behandlet i Tariffnemnda 9. oktober.

Blir allmenngjøring vedtatt her, vil dette være på plass innen 1. desember i år, opplyser avdelingsleder Knut Bodding i LOs forhandlingsavdeling. Det betyr at den tariffestede minstelønna på kr 162,85 pr time for produksjonsmedarbeidere og kr 172,85 pr time for fagarbeidere vil være lovbestemt minstelønn for alle som jobber i bransjen.

Forskjellsbehandling

At saken nå har havnet på Tariffnemndas bord er et resultat av årets tariffoppgjør mellom Fiskeri- og Havbrusknæringens Landsforening og NNN. I meklingsforslaget fra dette oppgjøret varslet FHL at de vil være positive til allmenngjøring som et tiltak for å sikre en seriøs bransje.

I begjæringen om allmenngjøring fra LO/NNN heter det følgende om bakgrunnen:

«LO og NNN opplever i økende grad en negativ forskjellbehandling av utenlandske arbeidstakere i norsk fiskeindustri. Særlig er det arbeidstakere fra de nye EØS-landene (hovedsakelig arbeidstakere fra Baltikum og Romania) som arbeider på lønns- og arbeidsvilkår som samlet sett ligger langt lavere enn både det som er vanlig i bransjen og i forhold til overenskomstens minstebestemmelser.»

Fra 66 til 130 kroner timen

I begjæringen framgår det dokumentasjon fra sju navngitte bedrifter. I tillegg framgår det at NNN har vært i kontakt med seks navngitte bedrifter, tillitsvalgte og ansatte som ikke har vist noen vilje til å framlegge dokumentasjon. De innleide arbeidstakerne i flere av de sistnevnte bedriftene opplyser imidlertid at de får betalt under minstelønnssatsene.

Ved flere av de bedriftene der det er framskaffet dokumentasjon, er det funnet timelønner fra 66 kroner til 130 kroner i timen.

Organiseringsfrykt

I en av bedriftene kom NNN også i kontakt med flere utenlandske arbeidstakere som valgte å organisere seg i forbundet. Det ble avholdt et meklingsmøte mellom NNN og bedriften. I begjæringen kan vi lese følgende: «Etter dette møtet ble de ansatte kalt inn til sin overordnede en og en hvor de måtte svare på spørsmål om de var organisert. Dersom de var organisert fikk de ikke videreført sitt ansettelsesforhold. De som fortalte de ikke var medlemmer, eller at de hadde meldt seg ut av NNN fikk fortsette sine kontrakter. NNN mistet mange medlemmer, da mange i frykt for å miste arbeidet sitt meldte seg ut av NNN. Noen tariffavtale ble ikke inngått.»

I det samme dokumentet framgår det også at Arbeidstilsynet i perioden februar til mai i fjor gjennomførte en tilsynsaksjon hos den delen av fiskeindustrien som tar i mot fersk fisk. I de besøkte virksomhetene var de fleste arbeidstakerne utenlandske sesongarbeidere. 43 tilsyn ble gjennomført, de fleste meldt på forhånd. Kun to virksomheter ungikk pålegg om forbedringer. Reaksjonsprosenten var dermed på 95 prosent, noe som er mye høyere enn i andre tilsynskampanjer (65 prosent).

Dette kan bli allmenngjort:

Blir Tariffnemndas endelige vedtak i tråd med forslaget som nå sendes på ghøring, er det disse bestemmelsenei tariffavtalen som blir gjortr gjeldende for alle som jobber i fiskeindustrien:

Tariffavtalens minstelønnssatser.

Lønnssatsene for unge under 18 år.

Bestemmelsene om skift- og ulempetillegg.

Bestemmelsene om arbeidstid.

Bestemmelsene om betaling for overtidsarbeid.

Saken avgjøres på Tariffnemndas møte 9. oktober.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Dette kan bli allmenngjort:

Blir Tariffnemndas endelige vedtak i tråd med forslaget som nå sendes på ghøring, er det disse bestemmelsenei tariffavtalen som blir gjortr gjeldende for alle som jobber i fiskeindustrien:

Tariffavtalens minstelønnssatser.

Lønnssatsene for unge under 18 år.

Bestemmelsene om skift- og ulempetillegg.

Bestemmelsene om arbeidstid.

Bestemmelsene om betaling for overtidsarbeid.

Saken avgjøres på Tariffnemndas møte 9. oktober.