JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tysk LO krever pensjon fra 60 år

BERLIN: Ikke før er den nye pensjonsreformen med rett til å gå av med pensjon med 63 år vedtatt, så forlanger tysk LO fleksibel pensjonsalder fra 60 år.
DGBs nestleder Anneli Buntenbach sier at bedre overgangsløsninger fra aktivt yrke til pensjon har absolutt prioritet for tysk fagbevegelse.

DGBs nestleder Anneli Buntenbach sier at bedre overgangsløsninger fra aktivt yrke til pensjon har absolutt prioritet for tysk fagbevegelse.

Terje I Olsson

frifagbevegelse@lomedia.no

Den tyske landsorganisasjonen DGB krever nå innføring av en fleksibel pensjonsalder som skal gjøre det mulig å gå av med pensjon allerede ved fylte 60 år.

DGB-nestleder Anneli Buntenbach uttalte fredag til den tyske storavisen «Die Welt» at en forbedring av overgangen fra yrkesaktivitet til pensjon har absolutt prioritet for tysk fagbevegelse.

Buntenbach mener at det viktigste nå ikke er selve fastleggelsen av en bestemt pensjonsalder på 63 år, slik pensjonsreformen fastlegger, men tiden før man går i pensjon. Dessuten ønsker DGB at den tyske AFP-ordningen (Arbeitsteilzeit) må gjennomgås kritisk på ny for å se om den fyller sin oppgave.

Vekker oppsikt

Utspillet fra DGBs nestleder vekker oppsikt fordi det bare er et par uker siden den tyske regjeringens omfattende pensjonspakke ble banket igjennom i Forbundsdagen.

Pensjonsreformen er den dyreste reform i moderne tysk historie og sikrer full pensjon fra 63 år med 45 års opptjening. Det skal dessuten ikke være noen avkorting for personer som har vært arbeidsledige inntil tre år innenfor opptjeningsperioden på 45 år. I tillegg er det vedtatt en egen mammapensjon for kvinner som fødte barn før 1992.

Reformen er anslått å koste cirka 4,4 milliarder euro (rundt 40 milliarder norske kroner) i inneværende år, stigende til ni milliarder (ca 75-80 milliarder kroner) i 2015 og senere til cirka 11 milliarder (rundt 100 milliarder kroner) per år fram mot 2030.

Innenfor det sosialdemokratiske regjeringspartiet SPD ryster mange fortvilet på hodet over de nye kravene fra fagbevegelsen, selv om man er forsiktig med uttalelser utad. Men i det ledende kristligdemokratiske CDU/CSU er reaksjonene meget sterke. Den tyske arbeidsgiverforeningen og andre interessegrupper på høyresiden går selvsagt meget klart imot forslaget fra DGB.

Myk overgang

Pensjonsforslaget kommer opp nå fordi et regjeringsoppnevnt utvalg som arbeider spesielt med pensjonsspørsmål, er innkalt til møte kommende torsdag.

Et av spørsmålene som kommer opp er å innføre egne ordninger for tidsbegrensede arbeidskontrakter for eldre arbeidstakere som ønsker en myk overgang til pensjonstilværelsen. Dette reagerer den tyske landsorganisasjonen DGB meget sterkt imot. DGB sier at de tar avstand fra et hvert forsøk på å innføre spesielle arbeidsordninger for eldre arbeidstakere.

Dersom eldre arbeidstakere kommer til enighet på arbeidsplassen om å fortsette arbeidsforholdet etter fylte 63 år, skal det skje på helt ordinær måte som for alle andre, heter det i en uttalelse fra DGB.

Annonse
Annonse