JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer alternativ straff fra de rødgrønne

Den avtroppende regjeringen vil ha mer fotlenkesoning og samfunnsstraff for bøter. Det frigjør over 150 fengselsplasser, og betyr flere arbeidsplasser i friomsorgen.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Geir Bjørkli, er glad for at de rødgrønne utvider ordningen med elektronisk kontroll til hele landet. Men vil de borgerlige følge opp?

Over 1200 domfelte venter nå på å sone fengselsstraffene sine, og køen vokser. Fengslene er nesten helt fulle. I fengslene med høy sikkerhet er belegget hele 97 prosent, mens regjeringens mål er langt lavere: 90 prosent. Det er for at fengslene skal ha mulighet til å flytte fanger, både internt og mellom fengslene.

Her er tiltakene som skal frigjøre fengselsplasser:

– 105 nye plasser for hjemmesoning med elektronisk kontroll. Finnmark, Møre og Romsdal, Trøndelagsfylkene, Telemark og Buskerud, Østfold og flere plasser i Oslo.

– Innføring av elektronisk kontroll med fotlenke som alternativ til varetektsfengsling.

– Bøtetjeneste: Samfunnsnyttig tjeneste i stedet for fengsel for å gjøre opp for bot. Frigjør 50 fengselsplasser.

Mer elektronisk kontroll

Om de rødgrønne får det som de vil, skal hjemmesoning med elektronisk kontroll tilbys domfelte i hele landet. Regjeringen har satt av nesten 40 millioner kroner til en utvidelse av ordningen, til over 340 plasser.

Det er uklart hvordan den borgerlige regjeringen vil forholde seg til det. Ifølge regjeringserklæringen vil de evaluere soning med elektronisk kontroll «for å sikre en mer treffsikker bruk av ordningen».

Fotlenkesoning ble innført som et prøveprosjekt i 2008, og fins nå i elleve av landets 19 fylker.

Kriminalomsorgens utdanningssenter evaluerte ordningen i fjor, og fant at 10 prosent har tilbakefall til ny kriminalitet etter to år. 20 prosent av innsatte i fengsel har tilbakefall etter to år, ifølge en Krus-studie fra i år.

Fotlenke i varetekt

Fra nyttår skal det være mulig med hjemmesoning med fotlenke som alternativ til varetektsfengsling.

Det betyr at siktede kan oppholde seg i eget hjem, underlagt et strengt regime med elektronisk kontroll, i stedet for å sitte i varetekt i fengsel.

– Det kan være hensiktsmessig, kanskje særlig for unge lovbrytere. Vi skal alltid bruke det mildeste virkemiddelet når det er mulig, sa justisminister Grete Faremo om dette i våres.

Kan ikke betale boten

Også fra 1. januar neste år skal det være mulig å gjennomføre samfunnsstraff for de som ikke har penger til å betale bøter. Det betyr mange flere stillinger til friomsorgen som skal stå for gjennomføringen av bøtetjenesten, trolig rundt 30 i hele landet.

– De som ikke klarer å betale bøtene er ofte de mest utslåtte, ofte folk med rusproblemer. Det kan bli en utfordring for friomsorgen å finne passende arbeidsoppgaver, sier Geir Bjørkli.

Forvaringsdømte på prøve

Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) har nedsatt en arbeidsgruppe som utreder arbeidet med prøveløslatte forvaringsdømte, kommer det fram i statsbudsjettet.

– Det er mange forvaringsdømte som etter hvert skal ut. De må ha en gradvis utslusing, noe de ikke har i dag. Det er bra KDI jobber med det, mener Bjørkli.

Mer fra 2014-statsbudsjettet:

– En klasse til ved fengselsskolen.

– 50 millioner til vedlikehold av fengslene.

– 37 millioner til ombygging og sikkerhetstiltak ved Ila fengsel.

– Prosjektering av 1-2 nye fengsler med til sammen 300 plasser på Sørlandet.

Annonse

Flere saker

Annonse