JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spansk venstreside samler kreftene

MÁLAGA: Protestpartiet Podemos («Vi kan») dukket opp nærmest fra ingenting, stilte til valg på nytt EU-parlament i mai og fikk inn fem mandater. Nå vokser Podemos med rekordfart i Spania, har over 103.000 medlemmer og er landets tredje største parti.
Den 35 år gamle professoren i statsvitenskap Pablo Iglesias (midten), er frontfiguren i Spanias nye parti, Podemos. På 20 dager har partiet fått mer enn 100.000 medlemmer.

Den 35 år gamle professoren i statsvitenskap Pablo Iglesias (midten), er frontfiguren i Spanias nye parti, Podemos. På 20 dager har partiet fått mer enn 100.000 medlemmer.

Podemos

frifagbevegelse@lomedia.no

«Endelig skjer det noe», er en ganske vanlig kommentar fra folk flest, særlig fra yngre spanjoler, som siden krisen startet i 2008 har slitt med skyhøy arbeidsledighet, rekordmange familier som er kastet på gata, store kutt i utdanningstilbud og sosial goder, arbeidsmarkedsreformer, massiv korrupsjon og svart økonomi.

Gir bort deler av lønna

Det var i mars i år Podemos formelt ble stiftet, selv om mange trekker linjene tilbake til 15. mai-bevegelsen(15-M) fra 2011 som i flere uker okkuperte plassen Puerta del Sol, midt i Madrid. Den gang rant tilsynelatende alle forsøkene på å danne en sterk og organisert politisk front på venstresiden i spansk politikk ut i sanden.

Ved EU-valget i mai i år fikk Podemos – stikk i strid med alle forventninger – over 1,2 stemmer i Spania, 8 prosent, og sikret seg fem av Spanias 54 plasser i det nye EU-parlamentet.

Det har vakt oppsikt at de fem representantene med partileder Pablo Iglesias (35) i spissen, har vedtatt å si nei til EUs standard månedslønn som er mer enn 8.000 € (drøyt 65.000 NOK). Podemos-representantene får bare 1.930 € hver (knapt 16.000 NOK), tre ganger mer enn minimumslønningene i Spania. Differansen gis bl.a. bort til sosiale formål i Spania.

Krever massive endringer

Podemos mål er å bli kvitt det tradisjonelle to-parti-systemet i Spania der PSOE (sosialdemokratene) og PP (de konservative) i alle år siden gjeninnføringen av demokratiet i 1978, har byttet på å sitte i regjering, uten at de har hatt mye positivt å si for samfunnsutviklingen, ifølge Podemos.

Partiet krever mer demokrati, mer rettferdighet, bedre fordeling av godene og byrdene, oppgjør med den lammende korrupsjonen og er for et bærekraftig samfunn.

Nye plattformer

Podemos bruker sosial medier og internett aktivt i sine kampanjer for å vinne oppslutning, skape debatt og stake ut den poliske kursen. Blant annet har partiet opprettet Facebook-side og nettstedet «Plaza Podemos» for diskusjon og debatt der partiets tillitsvalgte også deltar i debattene. Podemos viser til at nylig deltok 10.008 registrerte brukere én dag i en aktuell nettdebatt.

I tillegg ønsker partiet tett samarbeid med organisasjoner og aktivister på venstresiden i spansk politikk, men noen lefling med andre politiske venstrepartier er ikke aktuelt, så langt.

Podemos snur ryggen til både PSOE og IU (Izquierda Unida – kommunistene), fordi partiet krever andre og nye, politiske styringsmodeller og former for demokrati enn det «de gamle» partiene står for. Makten skal tilbake til folket, ifølge partiet.

Når Podemos nå øker oppslutningen på meningsmålingene, skjer det særlig på bekostning av disse to tradisjonelle partiene i spansk politikk.

103.000 medlemmer på 20 dager

Podemos hviler ikke på laurbærene etter suksessen ved EU-valgene i mai. For litt over 20 dager siden startet partiet en internett-kampanje for å verve nye medlemmer. Bakgrunnen er at partiet i oktober arrangerer en større partikongress for å meisle ut kursen fram mot både lokalvalget våren 2015 og parlamentsvalget samme høst.

Så langt har 1030.000 spanjoler meldt seg inn, og dermed er Podemos i dag Spanias tredje største parti, etter PP(800.000 medlemmer) og PSOE (200.000 medlemmer).

I motsetning til i andre partier, koster det ikke noe å bli medlem av Podemos. Isteden oppfordres man til å betale er rimelig sum.

Podemos-lederen Pablo Iglesias

De fleste i Spania har en mening om mannen med hestehalen som står i spissen for partiet Podemos, den 35 år gamle professoren i statsvitenskap, Pablo Iglesias. Noen tror og håper han er mannen som kan endre spansk politikk til noe bedre – andre mener han er en farlig venstrepopulistisk oppkomling og ETA-sympatisør.

– Jeg er en vanlig person, sier Iglesias selv som har vært politisk interessert siden 14 års alderen.

Dagen etter valgseieren i EU-valget i mai til Pablo Iglesias og Podemos, varslet lederen av sosialistpartiet (PSOE) Alfredo Pérez Rubalcaba sin avgang. Uka etter sa spanskekongen Johan Carlos takk for seg. Begge avgangene hadde rot i det spanske folkets ønsker om forandringer, skriver den britiske avisen The Guardian med flere ulike politiske analytikere som kilde.

– Institusjonene er i krise. Kongehuset identifiseres med korrupsjon og har tette bånd til den øverste politiske eliten. Podemos mål er å gjøre den sosial majoriteten til en politisk majoritet, sier Iglesias. Han viser til at i Spania er hver innbygger arbeidsledig og i løpet av krisa de siste fem årene har 150.000 familier blitt kastet ut av hjemmene sine:

– Vi ønsker et mer anstendig Spania. Et land med gode offentlige tjenester, et land der ingen blir kastet ut av hjemmene sine, et land med offentlige sykehus, offentlige pensjoner, et land der arbeidet ditt gjør at du kan fylle kjøleskapet og kjøpe skoleutstyr til barna dine.

Annonse

Flere saker

Annonse