JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blåbrun usikkerhet

Den borgerlige Alliansen har styrt Sverige i åtte år. På meningsmålingene før valget 14. september tyder alt på at Alliansen vil gå på et solid nederlag.
Tegning: Hallvard Skauge

Tegning: Hallvard Skauge

Hallvard Skauge

sym@lomedia.no

Rundt halvparten av velgerne stemmer på opposisjonspartiene, men rundt en av ti svensker og noe mer blant LOs medlemmer, sier de vil velge det nasjonalistiske Sverigedemokraterna, SD. Blir det realiteten kan Sverige stå overfor et politisk kaos, frykter den svenske LO-lederen Karl-Petter Thorwaldsson.

Med høy arbeidsløshet, økte sosiale forskjeller og en politikk som har styrket kapital og arbeidsgivere på bekostning av fagbevegelse og arbeidsfolk, skulle en tro at alt ville ligge til rette for det svenske arbeiderpartiet, Socialdemokraterna. Partileder og statsministerkandidat Stefan Löfven har likevel ikke klart å heve partiet mye over 30-tallet på meningsmålingene. Men Socialdemokraterna vil fortsatt være størst parti i Riksdagen. Det betyr at Löfven høyst sannsynlig blir Sveriges neste statsminister.

For første gang skal derimot Riksdagen «velge» statsminister. En grunnlovsendring gjør det obligatorisk med avstemning om statsministeren etter valget. En statsminister trenger ikke flertall for å bli sittende, men må avgå dersom han får flertall mot seg. Riksdagen har 349 medlemmer og stemmer mer enn 175 mot den sittende statsministeren må han trekke seg. Skulle derimot et mindretall på 174 eller færre samle seg mot dagens statsminister Fredrik Reinfeldt, kan han velge å bli sittende. Reinfeldt har derimot vært krystallklar på at han ikke blir sittende dersom det krever støtte fra SD.

Av sine politiske motstandere blir Sverigedemokraterna karakterisert som rasistisk og høyreekstremt. Og Moderaternas leder og statsminister Reinfeldt er blant dem som klarest ønsker å isolere partiet politisk. LO-lederen er derimot ikke helt overbevist og advarer mot politisk kaos. SD har støttet Alliansen i ni av ti avstemninger i Riksdagen. Han frykter ifølge SVT en «blåbrun» smørje hvor Alliansen og SD har flertall. Og da hjelper det lite om statsministeren heter Löfven. En slik situasjon kan fort utløse nyvalg i Sverige hvis en ny regjering får problemer med å få flertall for sitt første statsbudsjett. Sist svenskene gikk til nyvalg var i 1958.

14. september får vi se om LO-leder Karl-Petter Thorwaldsson får rett i sine advarsler. Eller om han klarte å skremme flere av sine medlemmer til å stemme riktig. Uansett forteller den svenske historien og langt på veg den danske, at borgerlige regjeringer kan være vanskelige å bli kvitt. Og at de sosialdemokratiske partiene i Norden ikke har noen enkel veg tilbake til gamle høyder. Det er også alvorlig at den ekstreme høyresiden er i ferd med å få solid fotfeste , også blant fagbevegelsens medlemmer.

Annonse
Annonse