JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagligpolitisk samarbeid, - gufs fra fortida eller veien inn i fremtiden?

Samarbeidet mellom Landsorganisasjonen og Arbeiderpartiet er like gammelt som den organisert arbeiderbevegelse i Norge.

Samarbeidet mellom Landsorganisasjonen og Arbeiderpartiet er like gammelt som den organisert arbeiderbevegelse i Norge. Dette samarbeidet er dypt forankret i historien til arbeiderbevegelsen i Norge. Arbeiderpartiet ble stiftet av faglige tillitsvalgte som innså at fagforeningene trengte å få sine interesser ivaretatt også i politikken. Man innså at sosialismen måtte fremmes både på arbeidsplassene og i det politiske system.

Kort sagt har LO og Ap delt et verdi- og samfunnssyn i snart 115 år. Siden den gang har det fagligpolitiske samarbeidet produsert gode resultater for LOs medlemmer. Arbeidstakerne har, gjennom sine tillitsvalgte, hatt en unik mulighet til å påvirke politikken til landets største parti, både i og utenfor regjering. Arbeiderpartiet har på sin side fordelen av LOs støtte i valgkamp og i enkeltsaker.

LO kongressen i 2013 vedtok å støtte Ap, SV, Sp og Rødt i deres valgkamp. Videre vedtok kongressen å styrke det fagligpolitiske samarbeidet med Arbeiderpartiet, spesielt på lokalt plan. Kongressens vedtak må ses som et ønske om at LO medlemmer og tillitsvalgte skal få enda større mulighet til å være med å utforme fremtidens sosialdemokrati. Kongressens vedtak legger grunnen for en styrking av grasrota i bevegelsen vår, og økt arbeidermakt i fremtidens samfunn.

LOs ledelse har fulgt opp dette vedtaket bl.a. med å sette opp kurset som har fått navnet Sammen-akademiet. Dette skal være et kursopplegg hvor unge tillitsvalgte både fra LO og Ap kan delta. Unge mennesker som skoleres i sosialdemokratisk politikk i fellesskap. Dette vil bidra til å styrke båndene mellom organisasjonens tillitsvalgte og øke forståelsen for hverandres synspunkter. Det vil være en styrke for kommende politikere i Ap å få økt forståelse for arbeidslivets utfordringer, samtidig som unge tillitsvalgte fra LO vil ha nytte av økt innsikt i det politiske system. Med andre ord samarbeid med gjensidig nytte, som alt fagligpolitisk samarbeid.

Det er derfor med stor forundring vi leser Leif Sandes kritiske syn på dette i Klassekampen 2.9. Andre forbundsledere og flere kommentatorer har hevet seg på, – et gufs fra fortida blir tillitsvalgtskoleringen kalt av Solfrid Rød, redaktør for Fontene. Det blir kritisert at ikke de andre partiene på venstresida får delta i dette prosjektet. LO viser mangel på bredde og mangfold hevdes det.

Vel saken er så enkel som at ingen av de andre partiene på venstresida har, eller ønsker å ha, et formalisert samarbeid med Landsorganisasjonen. Det er stor takhøyde for politiske meninger i LO, men det er faktisk bare med arbeiderpartiet at vi har et formalisert fagligpolitisk samarbeid, og det ønsker kongressen mer av. Sammen-akademiet er en naturlig oppfølging av LOs kongressens vedtak, og vi håper vi får se mer av den slags fremover.

Som en refleksjon rundt utsagnet «gufs fra fortida», vil vi til slutt bemerke at vi ikke alltid trenger å finne opp kruttet på nytt. Av og til kan vi lære av historien når vi tar valg for fremtida. Et tett faglig politisk samarbeid gjorde vår bevegelse til den største politiske kraft i dette landet. Det vil samarbeidet også gjøre i fremtiden.

Vel saken er så enkel som at ingen av de andre partiene på venstresida har, eller ønsker å ha, et formalisert samarbeid med Landsorganisasjonen.

Annonse
Annonse