JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

All makt til denne app

Et nyfødt spansk parti skal gjeninnføre demokratiet med smarttelefoner.
Lotta Elstad er skribent, kommentator og forfatter.

Lotta Elstad er skribent, kommentator og forfatter.

LO Media

Og det er ikke et piratparti. Det er drevet fram av en politisk vekkelse i et kriserammet Spania, med nesten seks millioner arbeidsløse, skamklipte offentlige budsjetter og en korrupt elite.

Partiet heter Podemos. Direkte oversatt til norsk: «Vi kan». Navnet er i stil med Obama-slagordet «Yes we can», som i sin tid var inspirert av det latinamerikanske «Si se puede» – «ja, det er mulig» – siden håp, tross alt, gjør livet levelig, svartsyn er ubrukelig – og framtiden er digital.

Etter EU-valget i mai i år var de fleste kommentatorer enige: Ytre høyre – enten det var franske Front National eller Sverigedemokraterna – hadde medvind. En annen tendens gjaldt også: Den europeiske venstresiden var «back in game», som filosof Srecko Horvat har formulert det. Venstrepartiet Syriza gikk av med en klar gresk seier.

Et annet eksempel er spanske Podemos.Det er blitt kalt en sensasjon. Partiet ble stiftet denne våren – og hundre dager etter oppstarten fikk det 8 prosent av stemmene ved valget til Europaparlamentet. Siden har det bare vokst. På få måneder har det fått over 100 000 medlemmer og er blitt landets tredje største parti. En forklaring er at Podemos dekker et skrikende behov, bokstavelig talt: De siste årene har spanjoler nettopp skreket etter økonomisk åpenhet, rettferdig omfordeling, og ikke minst et «reelt demokrati».

Men hvordan innføre et slikt et? Man begynner med å eksperimentere på eget parti.

Nettet og mobilen er redskapene.

Podemos samlet inn valgkamppenger gjennom folkefinansiering, såkalt crowdfunding. Betalinger dokumenteres på internett for å praktisere den samme gjennomsiktigheten partiet krever for landet. En annen digital strategi er å gjøre beslutninger til en borgerdreven prosess gjennom det nettbaserte systemet Agora Voting: 33 000 stemte på hvem som skulle representere partiet i EU-valget, verifisert gjennom tekstmelding. Partiet samarbeider også med Laboratorio Democrático (demokratilaboratoriet) for å utvikle mobilapplikasjoner for «øyeblikkelige» meningsmålinger. Gjennom Appgree skal medborgere diskutere partiets strategi. Med Reddit – et nettsamfunn der man legger ut og stemmer på hverandres lenker – kommuniserer partiets kandidater og innbyggere direkte.

Det hører med til historien at spanjoler er blant verdens mest entusiastiske brukere av sosiale medier. Flere advarer likevel mot «klikktivisme» – en falsk forestilling om at vilkårlig klikking på nettet er det samme som faktisk politisk deltakelse.

Hvem har tid til å følge med hver gang et nytt forslag fra et tilfeldig medlem popper opp på mobildisplayet?

Ikke minst: Hvor skal alle media-analfabeter gjøre av seg?

Om folket kan ta makten tilbake med apper, vil bare tiden vise. Å skrike etter samfunnsforandring er lettere enn å skape en. Man lærer litt, men bare litt, av historien, så favner man i blinde, puster med magen – og tenker: Det er verdt et forsøk.

På få måneder har Podemos blitt landets tredje største parti.

Annonse
Annonse