JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

For lenge på oljebølgen

Fastlandsindustrien har lenge savnet oppmerksomhet. Men på Industri2014-konferansen i Bodø fikk den mye godvilje fra politikerpanelet.
Sveriges tidligere, sosialdemokratiske statsminister, Göran Persson, mener Norges langsiktige styrke står og faller med eksportindustrien evne til å ta nye markedsandeler i en verden der konkurrentene produserer for halve prisen.

Sveriges tidligere, sosialdemokratiske statsminister, Göran Persson, mener Norges langsiktige styrke står og faller med eksportindustrien evne til å ta nye markedsandeler i en verden der konkurrentene produserer for halve prisen.

Nina Sandås

nina.sandaas@lomedia.no

Det var Arbeiderpartiets fylkesrådsleder i Nordland; Tomas Norvoll, som i en kronikk i Avisa Nordland slo an tonen. Hans budskap i kronikken og som innleder på konferansen var at vi i Norge må evne å satse like tungt på andre næringer som vi gjør innen petroleumsindustrien.

– Kraftoverskuddet bør brukes

I den avsluttende debatten i dag om fremtidens industri var fire nærværende medlemmer i Energi- og miljøkomiteen og Næringskomiteen enige om at vi har brukt mye ressurser på å utvikle petroleumssektoren. Fastlandsindustrien har ikke fått samme oppmerksomhet eller støtte. Alle svarte et kort «ja» på spørsmålet fra debattleder om Norge har ridd for lenge på oljebølgen.

– Man trenger ikke være historiker for å erkjenne at vi ikke har hatt behov for å satse på industrien. Mye av den er jo også rettet mot oljesektoren. Jeg tror mulighetene er store for at det overskuddet av ren kraft Norge og Norden vil få i årene framover, bør tas i bruk av ny industri, mente Terje Lien-Aasland (Ap).

Prat og praksis

Det politikerne kan gjøre, er å legge til rette med rammebetingelser, vilkår og virkemidler som tiltrekker seg ny industri. Og ikke minst trengs forutsigbarhet. Også dette var paneldeltakerne skjønt enige om.

Prat er èn ting, praksis noe annet. Helge Aasen, administrerende direktør i Elkem Bremanger, fortalte dagen før at bedriften risikerer ekstrakostnader på tosifrede millionbeløp hvis Reiten-utvalgets forslag blir virkelighet. Bremanger-bedriften kan bli flyttet til et annet regionalnett. Helge Aasen etterlyste nettopp forutsigbarhet og likebehandling. Bare slik kan konkurransedyktig fastlandsindustri opprettholdes.

Konkurransefortrinn

LOs nestleder, Tor Arne Solbakken, minnet om at Norges viktigste konkurransefortrinn er vår rene og fornybare kraft. Vi produserer kraft i fast form som aluminium. Vi produserer renere enn de fleste andre land.

– Vi må sørge for at det fortrinnet vi har, kan beholdes. Jeg vil også advare mot å sette industri opp mot olje. Det er gjennom oljeindustrien vi har utviklet vår leverandørindustri som nå eksporterer til hele verden, framholdt Solbakken.

Avfall som brensel

Det skjer mye i fastlandsindustrien for å redusere klimagassutlippene. Per Brevik fra Norcems sementfabrikk i Brevik fortalte at man har fått ned klimagassene med 40 prosent ved å ta i bruk avfallsbasert brensel i stedet for kull. Målet er null utslipp i 2030. Samtidig driver man verdens første testsenter for karbonfangst i sementfabrikk som tradisjonelt har vært blant verstingene.

En tidligere statsministers råd

Göran Persson, svensk statsminister i årene 1996-2006, var invitert for å fortelle om et Europa i forandring. Han fravek temaet, snakket fritt fra hjertet og minnet om hvor heldig stilt Norge er, med så mange store naturressurser. Og ikke minst det mesterverk av statsfinansiell disiplin som han kalte oljefondet.

– Det er jo veldig synlig hvor avhengig den offentlige økonomien er av oljeinntektene, over 5 prosent av BNP. Derfor gjelder det å omstille seg i tide, til den dagen norsk olje og gass er slutt, sa Persson.

– Den som venter, blir straffet av historien. I en liten åpen økonomi som den norske – eller svenske – er det fastlandsøkonomien, industri og vareproduksjon som bærer i det lange løp, slo han fast.

De fornybare ressursene er naturgitte satsingsområder, ren vannkraft og ren fisk. Norges langsiktige styrke står og faller med eksportindustrien evne til å ta nye markedsandeler i en verden der konkurrentene produserer for halve prisen, advarte Persson.

Annonse
Annonse