JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tilbake til 60-tallet

Forslaget om å åpne for midlertidige ansettelser kan sende arbeidsvilkårene for bygningsarbeiderne tilbake til 60-tallet.

Kristin Margrethe Johansen

torgny@lomedia.no

Regjeringa åpner for å fjerne alle begrensninger for midlertidige ansettelser. Etter dagens lovverk må arbeidsgiveren ha en begrunnelse for midlertidig ansettelser. Det må enten være et vikariat, stillingens karakter eller et midlertidig behov.

Dette skal bort.

Nå skal det bare være arbeidsgivers ønsker som teller. For byggebransjen kan dette bety at en rykker tilbake til tida med prosjektansettelser.

Fram til midten av 70-tallet var det vanlig at du fikk jobb på en byggeplass og når bygget var ferdig, kunne du være nødt til å se deg om etter en ny byggeplass som trengte din arbeidskraft. Arbeidsmiljøloven i 1977 forbød i prinsippet prosjektansettelser. Og på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet ble det mer og mer vanlig for bygningsarbeiderne å bli fast ansatt i et firma.

Regjeringa har foreslått to alternative lengder på perioden for midlertidige ansettelser enten ni måneder eller tolv måneder. Mange byggeoppdrag er på kortere tid enn ni eventuelt tolv måneder.

Men regjeringa foreslår også en karanteneregel: «Etter utløpet av perioden kan ny avtale om midlertidig ansettelse etter denne bestemmelsen først inngås etter ni/tolv måneder for utførelse av samme arbeidsoppgaver.»

I sitt høringssvar påpeker Fellesforbundet at regjeringa ikke drøfter hva som ligger i «samme arbeidsoppgaver». Er tømrerarbeid på et nytt bygg den samme arbeidsoppgaven som tømrerarbeid på den forrige byggeplassen?

Denne problemstillinga har dukket opp fra tid til annen, blant annet i forbindelse med Blaalid-reformen som ga fritt fram for inn- og utleie av arbeidskraft.

Det blir spennende å se hvilken tolkning regjeringa legger seg på, eller kanskje de rett og slett ikke legger seg på en tolkning. Da vil det bli opp til en midlertidig ansatt tømrer å gå til sivil sak mot en entreprenør. En maur mot en elefant.

Den kollektive søksmålsretten blir jo fjernet så fagforeninger har ingen rett til å gå til sak. Det er det bare den midlertidige ansatte som har.

Tilfeldig? Neppe.

Annonse

Flere saker

Annonse