JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krise i kullselskapet på Svalbard

Kullsprisene stuper, og Store Norske på Svalbard sliter. Hovedtillitsvalgt Arild Olsen varsler tøffe tak, men har tro på fortsatt kulldrift på øya.

Tri D. Nguyen

ane.borrud@lomedia.no

Etter en runde med nedbemanning på 70 ansatte i fjor, sa hovedtillitsvalgt Arild Olsen til Arbeidsmanden at han håpet det ble den siste runden med nedbemanning. Men fallende kullpriser gjør at bedriften igjen står overfor store utfordringer.

Må legge nye planer

– Vi lagde en masterplan i fjor, fram til 2023, med utgangspunkt i en kullpris på 83 dollar. Vi la inn et kalkulert underskudd i år og et par-tre år framover, men så skulle det gå med overskudd. Med den planen hadde vi blitt litt bustet på håret, men kommet hele ut på andre siden, sier Arild Olsen.

Men kullprisene har falt og falt, og ligger nå på rundt 72 dollar per tonn.

– Planen vi hadde var i utgangspunktet supertight, men nå må vi lage en ny masterplan.

Olsen har tro på at Store Norske er liv laga, men innrømmer at det kommer til å bli tøffe tak framover.

– At det kommer til å svi, det er helt sikkert. Vi må se på produksjonstakten, og antall ansatte må ned. Hva vi må gjøre med produksjonstakten vet vi ikke enda, men det vi vet er at hvis vi fortsetter som nå, så er vi ikke levedyktige. Noe må gjøres med dagens modell.

Har stort potensiale

Under de rådende omstendighetene understreker Olsen at de ansatte gjør en veldig bra jobb.

– Da vi produserte 2,5 millioner tonn kull i året, ble vi ansett å være verdens beste gruvearbeidere. I år kommer vi til å ligge på et produksjonsvolum på 2,4 millioner tonn, men 900.000 av disse er stein. Vi har slitt utstyr og færre gruvearbeidere. Sett i denne sammenhengen, så vil jeg understreke at vi har levert veldig bra. Og forbedret oss.

Det at de har prestert bra og levert store volum under de rådende forholdene, er det som gjør at Olsen har troen på Store Norskes fremtid.

– Det har vært mye stopptid og dobbeltarbeid, og det er et åpenbart potensiale for å gjøre det mye bedre der. Vi kan bli bedre på planlegging, og det er fortsatt stort sparepotensiale.

Olsen mener det er på administrasjonssiden det må kuttes.

– Om lag en av tre jobber med administrative oppgaver. Det er åpenbart for meg at det er her kuttene må komme, og ikke i produksjonen. Administrasjonen gjør en god jobb, men produksjon av kull må gå foran.

Ansatte må involveres

Det er ikke lenge siden de ansatte på Store Norske var gjennom en nedbemanningsrunde.

– Folk er fortsatt litt frynsete etter forrige runde. Den største faren jeg ser nå, er at vi ikke klarer å få med alle ansatte. Det er en kjempepedagogisk øvelse. Den nye masterplanen må forankres ute i organisasjonen, og ansatte må ha tro på den, påpeker hovedtillitsvalgt.

Han understreker at når den nye planen foreligger, må den ut på til de ansatte, slik at de kan gi innspill.

– De ansatte på Store Norske sitter med en kompetanse som er formidabel. Det er en åpenbar risiko at folk vil søke seg til fastlandet, og at vi dermed mister kompetanse som vi er 100 prosent avhengig av.

Store Norske viktig for Svalbard

Store Norske har ifølge Svalbardposten tatt kontakt med eier, bank og staten for å finne en løsning for drift de neste årene. I begynnelsen av november var statsminister Erna Solberg på øya, i et annet ærend. Hun ga ingen løfter om hjelp til gruveselskapet.

– Næringsdepartementet vil ha en dialog med selskapet, og se på hva de kommer opp med av strategier for framtida, sa Solberg til avisen.

Arild Olsen er ikke overrasket.

– Jeg hadde blitt mer overrasket dersom Erna hadde gitt Store Norske en blankosjekk, kommenterer han.

At regjeringen bør hjelpe bedriften er han derimot helt klar på.

– Jeg mener at så lenge vi gjør den jobben vi må gjøre internt i bedriften, og at vi kommer til å gå med overskudd om noen år, så bør regjeringen støtte bedriften så vi kommer oss gjennom denne tøffe tiden. Om så bare med en bankgaranti.

For det er ikke bare snakk om arbeidsplassene til Olsens medlemmer.

– Store Norske er en industriell motor her på Svalbard. Og vi er en politisk bedrift. Vi er den fremste spydspissen for norsk suverenitet på Svalbard. Regjeringen har ikke noe valg. Hvis Store Norske forsvinner, så er det ingen andre per i dag som kan ta over vår posisjon for å sikre suvereniteten. Hvis Store Norske går konkurs, så har Norge skutt seg i begge føttene, og det vil bli en politisk og industriell katastrofe avslutter han.

Alvorlig situasjon

Annette Malm Justad, styreleder i Store Norske, sier til Arbeidsmanden at situasjonen for bedriften er alvorlig.

– Markedet for kull har vært dårlig en stund, men det som gjør det akutt, er at prisene vi ser fremover har falt betydelig.

Dermed er bedriften nødt til å se på antall ansatte og produksjonsform.

– Med de lave prisene i markedet, er det en helt nødvendig øvelse. Men hvor mange og hvem – det må vi la administrasjonen utarbeide et forslag på. Administrasjonen må gå gjennom alle behov, og ingen er vernet, sier styrelederen.

Hun understreker at det er viktig å ha et tett samarbeid med de ansatte i den prosessen som nå kommer. Men det betyr ikke at man er enig om alt.

– Vi må ha en god dialog for å få på plass masterplanen, og den må forankres godt i organisasjonen. Men til syvende og sist, så er det styret som må ta de vanskelige valgene.

Og planen for endringene i bedriften må på plass fort.

– Vi har en ambisjon om at første del av planen skal være ferdig i slutten av november eler i begynnelsen av desember. Alt kommer nok ikke til å være på plass da, men den første delen.

I følge Malm Justad har Store Norske informert næringsdepartementet, som er eier av kullselskapet, fortløpende om situasjonen. Om regjeringen bør gå inn med støtte i en overgangsperiode, slik Arild Olsen ønsker, tar hun ikke stilling til.

– Målet vårt nå er å komme med et opplegg og en plan som eieren vår synes er fornuftig. Det er viktig for oss at arbeidet er best mulig fundamenter i i bedriftsøkonomien. Så får eieren ta stilling til det, avslutter hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse