JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NRK-lisensen kan bli byttet ut med NRK-skatt

En analyse av finansieringen av NRK viser at det blir 124 millioner kroner billigere å finansiere statskanalen via skatt enn via lisensen.
Ingvild Fagerheim Fjereide, leder i NTL NRK tror finansiering over statsbudsjettet kan utfordre uavhengigheten.

Ingvild Fagerheim Fjereide, leder i NTL NRK tror finansiering over statsbudsjettet kan utfordre uavhengigheten.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

Kulturminister Torhild Widvey har fått på bordet en analyse av alternative modeller for å finansiere NRK, til erstatning for dagens lisensfinansiering.

Alternativene er å finansiere statskanalen via skatteseddelen eller gjennom en egen plattformnøytral husstandsavgift.

Analysen, som er utført av konsulentselskapet Menon, slår fast at det er store penger å spare på å gå bort fra lisensfinansiering.

Skattefinansiering billigst

Driftskostnadene ved å drive inn lisensen, en oppgave som blir ivaretatt av NRKs lisenskontor i Mo i Rana, beløper seg til 150 millioner kroner årlig.

Konsulentselskapet mener at driftskostnadene vil falle fra 150 millioner kroner til 24 millioner kroner, dersom inntekten til NRK drives inn over skatteseddelen.

Menon viser til at Nederland sparte 220 millioner kroner årlig ved å gå over til en skattefinansiert modell.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ser ikke dramatisk på utredningen.

– Det er opplagt at man kan kutte mye utgifter ved ikke å ha 100 ansatte ved et lisenskontor i Mo i Rana. Det trenger man ikke et konsulentselskap for å skjønne, sier Eriksen til Aftenposten.

Han fastslår at det er en politisk avgjørelse å velge den nye modellen for NRK-finansiering. NRK-sjefen sier han synes det er naturlig å se på alternative løsninger i en tid da medieutviklingen skjer i høy fart.

Eriksen er opptatt av å beskytte NRKs uavhengighet, og han er skeptisk til at finansieringen av NRK skal skje via årlige bevilgninger over statsbudsjettet. Arbeiderpartiet deler denne skepsisen, og vil heller se på en husstandsavgift, som er innført i Tyskland.

Venstre er åpen for å endre lisensordningen. KrF, Sp og SV ønsker å beholde lisensmodellen, ifølge Aftenposten. Frp er det partiet som har sagt klarest nei til NRK-lisensen.

Regjeringen varslet i fjor høst at det ville komme en utvidet stortingsmelding som skal se på hele NRKs virksomhet i det totale mediebildet. Denne meldingen kommer til våren.

NRKs uavhengighet

Ingvild Fjereide, leder i NTL NRK, er i likhet med NRK-sjefen opptatt av statskanalens uavhengighet. Hun frykter at finansiering over statsbudsjettet kan utfordre uavhengigheten. Fjereide er naturlig nok også bekymret for arbeidsplassene til de 80 NTL-medlemmene på lisenskontoret.

– Hvilke forventninger har du til den varslede stortingsmeldingen om NRK?

– Jeg håper at den vil fokusere på et fortsatt sterkt NRK, hvor samfunnsoppdraget er like viktig som nå. Om NRK svekkes, er det de store utenlandske aktørene som tjener på det, og de har ikke noe ansvar for å ta vare på norsk kultur, sier Fjeride.

Bred oppslutning

NRK har bred oppslutning blant publikum, viser NRKs profilundersøkelse. Hele 74 prosent av brukerne mener at kringkastingsavgiften gir valuta for pengene. "Tyvtitting" ser heller ikke ut til å være et voksende problem, et fenomen som ellers kunne bidra til å svekke oppslutingen om NRK-lisensen. Andelen som betaler kringkastingsavgift er også stabilt høy. Disse forholdene forteller at lisensordningen som finansieringsform så langt ikke er svekket, konkluderer rapporten.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse