JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk sparken og ble politianmeldt – får 250.000 kroner i erstatning

En ansatte i Bærum kommunen fikk sparken og ble politianmeldt av arbeidsgiveren for grovt bedrageri i fjor vår. Nå har han vunnet mot kommunen i lagmannsretten.
KOMMUNEN MÅ BETALE: Borgarting lagmannsrett har bestemt at Bærum kommune må betale mannen som ble avskjediget 250.000 kroner i erstatning.

KOMMUNEN MÅ BETALE: Borgarting lagmannsrett har bestemt at Bærum kommune må betale mannen som ble avskjediget 250.000 kroner i erstatning.

Eline Lønnå, Magasinet for fagorganiserte

– Jeg håper at dette er en lærepenge for Bærum kommune. Det skal ikke være slik at kommunen kan avskjedige folk på så tynt grunnlag, sier Bjørn M. Johnsen, leder av Fagforbundet i Bærum etter at han har fått dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Ble politianmeldt

Det startet i april i fjor da en ansatt i Bærum kommune fikk forhåndsvarsel om avskjed. En måned senere mistet han jobben på dagen. Kommunen begrunnet avskjeden med at mannen hadde misbrukt sin stilling til å oppnå personlige fordeler ved å leie ut teknisk utstyr til kommunen fra sitt enkeltmannsforetak.

Mannen har bemerket at dette var kjent og akseptert av arbeidsgiver og at han leide ut utstyret til langt under markedspris for å hjelpe leietakerne som trengte ekstra utstyr. Dette var utstyr som kommunen manglet i sine egne lokaler. Bærum kommune hevdet på sin side at de ikke visste om noe om dette. Gjennom en treårsperiode fakturerte den ansatte kommunen for 55.000 kroner. Mannen ble også politianmeldt av sin arbeidsgiver, men saken ble raskt henlagt med begrunnelse om at politiet ikke kunne se at det hadde skjedd noe straffbart. Kommunen hevdet mannen også brøt Bærum kommunes etiske retningslinjer.

Han stevnet arbeidsgiveren sin og krevde erstatning. Da saken kom opp i Asker og Bærum tingrett i januar i år, ble det slått fast at avskjeden ikke var gyldig som avskjed, men gyldig som oppsigelse. Hovedforskjellen på de to begrepene er at det ved en oppsigelse løper en oppsigelsesfrist, mens den ansatte må gå på dagen ved en avskjed. Kommunen ble også dømt til å betale en erstatning på 55.000 kroner.

Vant ankesaken

Fagforbundet og den ansatte anket saken, og denne uken kunne de juble over seier på alle punkter i lagmannsretten. Avskjeden er ikke gyldig, heller ikke som oppsigelse. Bærum kommune må dessuten betale en erstatning på 250.000 kroner for økonomisk tap og belastning ved å bli politianmeldt .

I tillegg må kommunene betale 288.600 kroner i saksomkostninger. Retten mener mannen ikke er å bebreide for å ha leid ut eget utstyr til kommunen i en slik grad at avskjed er rimelig eller nødvendig.

Lagmannsretten fastslår at mannen ved flere anledninger har oppfattet at han har fått tillatelse av sine overordnede til å leie ut utstyret, og at han i liten grad kan klandres for det som har skjedd.

– Mistenker at det lå noe annet bak sparkingen

Saken har vært en stor påkjenning for mannen, som har skaffet seg en annen jobb. Bjørn M. Johnsen i Fagforbundet i Bærum mener det ligger andre ting bak avskjedigelsen enn det kommunen begrunnet den med.

– På det tidspunktet var han varatillitsvalgt og hadde bistått fagforeningen i drøftinger med arbeidsgiver om arbeidstidsordninger. Han var den som var svært aktiv på sitt arbeidssted i kampen for å få til en akseptabel arbeidstidsordning. Dette ble mislikt av tjenestelederen, som ikke ville akseptere noen av forslagene vi la fram, sier Johnsen.

Da den ansatte fikk et brev med varsel om avskjed, bisto Johnsen i drøftingsmøte med Bærum kommune.

– Fagforbundet mente at det ikke var saklig grunnlag for avskjeden. Begrunnelsen var etter vår oppfatning helt uforståelig, og vi fikk snart mistanke om at hans aktive rolle som tillitsvalgt var den bakenforliggende årsaken til avskjeden. Dette hevdet vi også overfor arbeidsgiver, men disse møtene førte ikke fram, sier Johnsen.

Bærum kommune tar dommen til etterretning

Fagbladet har vært i kontakt med Bærum kommune for en kommentar. Kommunalsjef for kultur, Berit Inger Øen, skriver i en e-post at kommunen reiste avskjedigelsessak på grunn av sammenblanding av roller som arbeidstaker og selvstendig næringsdrivende.

– I tingretten ble saken omgjort fra avskjedigelse til oppsigelse. Lagmannsretten kom til et annet resultat. Det tar vi til etterretning, skriver Øen.

Når det gjelder Fagforbundets mistanke om at det var den ansattes rolle som tillitsvalgt som førte til avskjeden, skriver hun:

– Jeg vil presisere at avskjedigelsessaken ble reist på grunn av sammenblanding av roller som arbeidstaker og selvstendig næringsdrivende.

Annonse
Annonse