JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen i krig mot ungdomsledigheten i Afrika

Nær 75 millioner unge mennesker i verden er arbeidsledige og mer enn 6 millioner har gitt opp på jakten på en jobb. Denne uka har norsk LO utfordret fagforeningsledere i Afrika til å ta opp kampen mot den eksplosive ungdomsledigheten i Afrika.

Kristin Margrethe Johansen

nina.hanssen@lomedia.no

Et steinkast unna «Mosi-oa-tunya» (røyken som buldrer) også kjent som Victoriafallene arrangerer norsk LO denne uka 7.partnerkonferanse med representanter fra de 23 samarbeidspartnere de har i Afrika samt representanter fra internasjonale organisasjoner. I år som på ungdomskonferansen i 2012 bekymrer fagforeningslederne seg fortsatt for den eksplosive ungdomsledigheten i Afrika. Den afrikanske fagbevegelsen står overfor en rekke sammensatte utfordringer.

Med økende arbeidsledighet, store utfordringer med uformell sektor, lave lønninger, angrep på fagbevegelsen, nedgang i fagforeningsmedlemskap, angrep på kollektive forhandlinger og en svekkelse av rettssikkerheten for arbeidere. Og i alle land er det først og fremst unge mennesker som jobber i de lavest betalte jobber og også med en høy risiko skader og ulykker.

Spørsmålet som norsk LO stilte til sine afrikanske partnere i dag var: Hvordan kan fagbevegelsen i Afrika fremme en agenda for etablering av anstendig arbeidsplasser for ungdom, sørge for at de får sine rettigheter?

Dr Mohammed Mwamadzingo fra ILO mener at unge i Afrika har svært lav utdanning sammenlignet med andre regioner i verden, men at løsningen ikke alene ligger i bedre utdanning.

For å få fortgang mener han det trengs en aktiv sysselsettingspolitikk med mål om full sysselsetting, inkludert de unge. Blant annet sa han til konferansedeltakerne i Zambia at all økonomisk politikk må omfatte jobbskaping som et hovedmål i land for å sikre ungdommer arbeid. Dette må fagforeninger kreve av sine regjeringer som i dag ikke har fokus på full sysselsetting. I tillegg bør fagforeninger fortsette å stå på krava for å få en god arbeidslivspolitikk som beskytter rettighetene i lovverket, fremmer respekt for arbeidsstandarder og sørge for at de styrker den sosial dialog for å sikre større deltakelse og at stemmene til de unge skal bli hørt. Men det er store utfordringer for både de afrikanske fagforeninger og for regjeringer.

Det er viktig å se ungdomsledigheten i sammenheng med den voksende uformelle økonomien som absorberer mange av de unge som ikke finner formelle jobber. Det som ofte blir pekt på som en utfordring for myndighetene er at det er for mye fokus på å generere økonomisk vekst, og at investeringene gjøres i kapitalintensive sektorer som utvinning av naturressurser.

Som i de fleste land som er representert er fortsatt de fleste sysselsatt i jordbrukssektoren og denne sektoren mottar lite investeringer. I denne sektoren er det også veldig få som er organisert i en fagbevegelsen eller som ser denne muligheten.

Mange unge ser ikke lenger på det å arbeide i jordbruket som en mulig levevei. Byene har ikke nok jobber å tilby og de tvinges ut i den uformelle økonomien.

Men nå lover alle LOs partnere å jobbe enda mer for å få sine ungdommer i arbeid og ikke minst få de med i fagbevegelsen. Ungdommene bør også få mer innflytelse i sine fagforeninger slik at de kan bidra til å skape jobber.

Fagbevegelsen står overfor enorme utfordringer på sikt dersom de ikke klarer å finne løsninger på hvordan man best kan organisere ungdommene og andre i den uformelle økonomien. De risikerer å ikke lenger være representative når det tradisjonelle medlemsgrunnlaget fortsetter å krympe.

Men ved å sette dette øverst på den fagligpolitiske agendaen håper Norsk LO at dette vil gi resultater. Norsk LO gjør en viktig jobb i Afrika og får masse ros for at de engasjerer seg så sterkt i landene og støtter fagbevegelsene.

Etter å ha hørt rapportene fra de ulike land, så er det ingen tvil om at det haster med å få sysselsatt ungdommene i Afrika. Denne konferansen er en god start for det å investere i ungdommen er å investere i nåtiden og fremtiden for et helt kontinent.

Annonse
Annonse