JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Telenor og TeliaSonera lager dansk kjempe

De to forener krefter i Danmark.
TING PÅ GANG: Det er bevegelser i det danske telemarkedet. Norske Telenor og svenske Teliasonera sliter i kampen mot blant annet danske TDC og ønsker derfor å forene krefter.

TING PÅ GANG: Det er bevegelser i det danske telemarkedet. Norske Telenor og svenske Teliasonera sliter i kampen mot blant annet danske TDC og ønsker derfor å forene krefter.

Leif Martin Kirknes (illustrasjon)

leif.kirknes@lomedia.no

Og det er litt spesielt sett med norske øyne, for her til lands ville det vært helt utenkelig med en slik sammenslåing ettersom TeliaSonera eier Telenor-konkurrent Netcom.

Men i Danmark blir altså konkurransen fra rivalene for røff for Telenor og TeliaSonera og de to vil derfor slå seg sammen i kampen mot øvrige selskaper. De er enige om at deres respektive selskaper er verdt omtrent like mye, og oppretter derfor et nytt som de hver skal eie 50 prosent av. Småforskjellene gjør de opp kontant.

De får de rundt 3,5 millioner kunder til sammen, og en markedsandel på rundt 40 prosent.

«Det har lenge vært et uttalt behov for konsolidering i det danske telemarkedet, hvor operatørene har opplevd press både omsetning og lønnsomhet, noe som har medført begrenset rom for investeringer og innovasjon. Telenor og TeliaSonera har siden 2012 hatt et felles infrastrukturselskap i Danmark, og de to partene er nå enige om at et fullverdig og uavhengig teleselskap er den strategisk foretrukne løsningen for å utnytte synergieffekter og skape verdier fremover,» heter det i en pressemelding fra Telenor i Danmark.

Intenst

Det nye selskapet forventes å få 9 milliarder danske kroner i omsetning årlig og det forventes at sammenslåingen skal gi innsparing på mer enn 800 millioner danske kroner med full effekt fra 2019 - særlig med tanke på distribusjon, salg/markedsføring, kundeservice, administrasjon, samt nettverk og IT. Det vil også koste rundt 800 millioner danske kroner å smelte sammen de to selskapene mellom 2015-2017.

– Konkurransen i Danmark er intens, og vi ser et fortsatt press på omsetning og lønnsomhet, så en konsolidering er ikke til å unngå. Ved å slå sammen Telenors og TeliaSoneras virksomheter og kundebaser i Danmark skaper vi en robust operatør, sier Kjell-Morten Johnsen, konserndirektør og Europa-sjef i Telenor.

– Ved å slå oss sammen kan vi sikre fortsatte investeringer i Danmark, ikke bare til glede for våre kunder men også for det danske samfunnet, sier Robert Andersen, konserndirektør og Europa-sjef i TeliaSonera.

Vurderte å legge ned

Transaksjonen må godkjennes av EUs konkurransemyndigheter først, som de håper å få i 2015. Andre infrastruktureiende mobilselskaper i Danmark er danskeide TDC og svenskeide Hi3G. I tillegg kommer dem som leier telenett fra de nevnte. Høyest markedsandel har TDC med 3,2 millioner abonnementer ifølge Erhverhstyrelsens statistikk fra første halvår 2014. Hi3G, kort og godt kjent som 3 i Danmark, hadde én million kunder samme tid. Telenor hadde 1,9, og Telia 1,4 millioner abonnementer. Totalt er det 8,2 millioner mobilabonnementer i landet.

E24 påpeker at Telenors gjennomsnittsinntekt per bruker i Danmark var på 139 kroner i tredjekvartal, mot 320 i den norske virksomheten. Finansdirektør i selskapet, Richard Olav Aa, sier Telenor har vært inne på å trekke seg helt ut av landet.

Teliasonera og Tele2 vil bli sammen i Norge

I Norge er situasjonen i telemarkedet at TeliaSonera, og med det altså Netcom, ønsker å kjøpe Tele2. I så fall blir landets 2. og 3. største mobilselskap én. Men Konkurransetilsynet her til lands har varslet at de vurderer å sette ned foten for dette.

Planen har vært at bredbåndsaktøren Ice – som til mobilbransjens store overraskelse vant Post- og teletilsynets (som for øvrig endrer navn til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet i 2015) siste auksjon på 4G-frekvenser i 800 MHz-båndet (av kjennere gjerne omtalt som «indrefileten blant mobilfrekvenser») foran øynene på Tele2 og dermed stakk kjepper i hjulene for dem – også skulle få kjøpt ut deler av Tele2s eksisterende fysiske teleinfrastruktur ved et TeliaSonera-oppkjøp.

Telenor hadde første halvår 49,7 prosent av landets abonnementer, Teliasonera 22,9 og Tele2 og Tele2-eide Network Norway til sammen 18,6.

Så det er litt action her også...

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse