JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Agenda på tiggerferd

Tankesmia Agenda ber nå LO-forbundene om penger, men det er vanskelig å finne forbund som vil støtte dem økonomisk.
BREV: Tankesmien Agenda vil bli store og trenger støttespillere. I brevs form henvender de seg til alle LO-forbundene og mange andre - men pengene sitter ikke løst. På bildet ser vi Agenda-leder Marte Gerhardsen.

BREV: Tankesmien Agenda vil bli store og trenger støttespillere. I brevs form henvender de seg til alle LO-forbundene og mange andre - men pengene sitter ikke løst. På bildet ser vi Agenda-leder Marte Gerhardsen.

Sissel M. Rasmussen

anne.siri.rena@lomedia.no

Tankesmia Agenda har akkurat sendt ut brev til LOs forbund med ønske om økonomisk støtte. Ingen LO-forbund har tidligere gitt støtte, og det er ikke lett å finne de entusiastiske støtterspillerne for Agenda.

– Hvor mange tankesmier skal det finnes, og hvor mye skal vi tenke selv? spør Hans O. Felix, leder i EL & IT Forbundet, som foreløpig ikke har satt av én krone til Agenda.

Ingen sa at de ønsket å støtte Agenda da Klassekampen tok en ringerunde til de største forbundene i LO i slutten av oktober.

Fellesforbundet, Handel og Kontor, Norsk Tjenestemannslag, Industri Energi, Fagforbundet og EL & IT Forbundet var alle lunkne til prosjektet, ifølge avisa.

FriFagbevegelse har nå kontaktet de samme, etter at "tiggerbrevet" fra Agenda har nådd mottakerne. Alle har lest brevet, men ingen har behandlet henvendelsen ennå.

NTL skal se på saken

Leder John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag (NTL) mener Agenda er en viktig stemme i samfunnsdebatten, at den reiser viktige problemstillinger rundt tema som fordeling, arbeidsliv og utdanning.

Men forbundet har ikke bestemt hvordan de skal støtte opp om tankesmias arbeid i 2015, sier han.

NTL avholdt nylig landsmøte.

– Vi har ikke hatt møte i de nyvalgte besluttende organene etter landsmøtet, og har derfor ikke tatt stilling til hvordan vi vil støtte Agenda, kommenterer Leirvaag.

EL & IT: – Har bidratt indirekte

– Forbundene har indirekte bevilget en god pott med penger til Agenda via vedtak i LO-sekretariatet, kommenterer EL & IT Forbundets leder Hans O. Felix.

LO har så langt gitt 12 millioner kroner som fordeles over tre år fram til og med 2015.

EL & IT Forbundets budsjett for neste år er ferdig, uten noe avsatt til tankesmia. Derimot skal en rund pott med navnet "bevilgninger" behandles på vårens landsmøte, og der kan det være en mulighet for Agenda, og også Manifest Analyse, som forbundet støtter i dag.

– Men jeg kan ikke forskuttere et landsmøte, fortsetter Felix.

– Hvor mange smier trenger vi?

– Hvorfor har det ikke vært særlig entusiasme å spore rundt Agenda på forbundsnivå i LO?

– At dette synes å være et prosjekt mellom LO og Arbeiderpartiet, uten særlig bredde, er noe det har vært snakket mye om.

– Videre spør jeg meg hvor mange smier vi egentlig trenger – og hvor mye vi skal tenke selv?

Felix mener likevel at Agenda har kommet "forholdsvis greit" i gang, og at han og flere av kollegene har vært tilhørere på møter i Agenda-regi.

Forbundslederen sier også at Agenda kan tjene som et "ok motsvar" til den høyreorienterte tankesmien Civita.

Fagforbundet åpner ikke pungen

Fagforbundet, LOs største, har tidligere vurdert støtte, men likevel vedtatt ikke å gå inn med penger. Det er det ikke sikkert de gjør nå heller.

– Vi har villet se an hvordan tenketanken utvikler seg, kommenterer Gunnar Gussgard, administrativ leder.

– Hva gjør dere med den siste henvendelsen?

– Vi legger ikke opp til noen ny vurdering den nærmeste tida, og ganske sikkert ikke før til neste år, fortsetter Gussgard.

Fagforbundet støtter Manifest Analyse med 750 000 kroner i året.

HK vurderer bevilgning før jul

Handel og Kontor (HK) skal se på saken på nyåret, opplyser Ove Magnus Halkjær, leder for informasjonsavdelingen.

– Forbundet vil ta stilling til dette når saken kommer til behandling i arbeidsutvalget, sier han.

Industri Energi-leder Leif Sande kommenterer kort via sms:

– Vi har ikke fått tatt stilling til dette ennå, sier forbundslederen.

Til Klassekampen har Sande tidligere sagt han er strålende fornøyd med innsatsen til Manifest Analyse.

Leder Arve Bakke i Fellesforbundet er på utenlandsreise, og nestleder Anders Skattkjær ønsker ikke å kommentere saken.

– Videre spør jeg meg hvor mange smier vi egentlig trenger – og hvor mye vi skal tenke selv?

Hans O. Felix, forbundsleder i LO & IT Forbundet

– Vi er foreløpig ikke bekymra, men håpefulle

Agenda vil utvide, og går bredt ut for å få støttespillere. Fortsatt har de ingen på kroken. – Vi er avhengig av at noen tør å satse, sier stabssjef Marte Ramborg.

ANNE SIRI RENÅ

anne.siri.rena@lomedia.no

Fram til nå er det bare LO sentralt og milliardær Trond Mohn som har gitt økonomisk støtte til tankesmia. De har gitt henholdsvis 12 og 24 millioner kroner hver til sammen.

– Dette er en flott grunnfinansiering som vi er takknemlige for. Men summen kan ikke fullfinansiere oss, sier stabssjef Marte Ramborg, som har nettopp finansiering som et av sine spesialfelt i Agenda.

Ramborg sier de ønsker å utvide neste år, både med noen flere ansatte og med flere arrangement.

2015-budsjettet behandles i Agenda-styret førstkommende mandag, og fram til da ønsker ikke Ramborg å snakke om konkrete pengesummer.

Så langt har de ikke lyktes med å motta finanser.

– Vi er foreløpig ikke bekymra, men håpefulle, sier Ramborg.

Kontakter bredt

– Hvorfor går dere direkte til LO-forbundene?

– Fordi vi tror de synes det er viktig at det finnes en tankesmie som ligger i sentrum og litt til venstre, og som kan bidra til å flytte tyngdepunktet i norsk politikk, kommenterer Ramborg.

Ingen av forbundene har svart konkret – ennå.

I brevet er det verken spesifisert ønsket beløp eller tidsrammer for eventuelle bidrag.

– Vi håper på langsiktige avtaler med flere, fortsetter Ramborg, som også er i kontakt med forbund utenfor LO, og organisasjoner og bedrifter.

– Synd hvis det blir konflikt

Mange LO-forbund støtter fra før Manifest Analyse. Ramborg sier det er synd hvis dette nå blir presentert som en konflikt og konkurranse mellom de to tankesmiene.

– Vi på venstresida har viktigere ting å konsentrere oss om enn å kjempe mot hverandre, kommenterer Ramborg, som mener det bør være rom for å kunne støtte begge.

Som ny tar det tid å opparbeide seg både kontakter og tillit, mener hun.

– Det er forståelig at eventuelle bidragsytere har ventet for å se oss an. Nå har vi arrangert flere seminarer og blitt tydeligere i profilen vår.

– Vi er avhengig av at noen tør å satse på oss, for vi har en viktig jobb å gjøre, avslutter Marte Ramborg.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse