JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Et direkte distriktsfiendtlig forslag»

Ledelse og ansatte i Finnås Kraftlag på Bømlo går i mot flere av forslagene til endringer i det norske strømregimet og mener de er svært uheldige for små kraftlag i distriktene.
NEGATIVT: Klubbleder Tove Lise Aasheim, hovedverneombud Sigurd Barane og elverkssjef Nils Gunnar Gloppen er enige om at mange av tiltakene i den såkalte Reiten-rapporten vil være svært skadelig for en lokal kraftaktør som Finnås Kraftlag.

NEGATIVT: Klubbleder Tove Lise Aasheim, hovedverneombud Sigurd Barane og elverkssjef Nils Gunnar Gloppen er enige om at mange av tiltakene i den såkalte Reiten-rapporten vil være svært skadelig for en lokal kraftaktør som Finnås Kraftlag.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Rapporten «Et bedre organisert strømnett», som ble presenter tidligere i år, foreslår blant annet selskapsmessig og funksjonelt skille også for selskap som har færre enn 100.000 kunder.

Finnås Kraftlag dekker mellom 90 og 95 prosent av Bømlo kommune og er i likhet med flere andre kraftleverandører i Sunnhordland organisert som et samvirkelag. Av de 35 ansatte i Finnås er 21 medlemmer i EL & IT Forbundet.

– Vi er små, men får til mye bra, sier klubbleder Tove Lise Aasheim. Finnøy Kraftlag har blant annet hundre prosent bredbåndsdekning ut til sine abonnenter.

Aasheim er provosert over mange av forslagene i Reiten-rapporten, som kan få til dels store konsekvenser for lokale energiselskap.

– Vi har en helt annen måte å se samfunnsbildet på, og jeg har vanskelig for å forstå tankegangen bak dette, sier hun, og nevner blant annet at Finnås Kraftlag gir én million kroner av overskuddet tilbake til lokale lag og foreninger.

– Bømlo hadde ikke vært det kommunen er i dag uten Finnås Kraftlag, mener hun.

HMS-risiko

Hovedverneombud Sigurd Barane er bekymret for HMS-risikoen, hvis folk som er på jobb må jobbe lengre dager. I tillegg vil kundene kunne merke det i form av dårligere forsyningssikkerhet.

– Fjernes kompetanseforskriften er det en katastrofe, mener Barane.

Finnås Kraftlag blir sammenlignet med naboen Askøy, som er eid av Fredrikstad Energi. Askøy har høy økonomisk effektivitet på grunn av lave administrasjonskostnader. Og neste år blir forskjellen enda større.

– NVE måler kun økonomisk effektivitet, ikke praktisk effektivitet, sier Barane.

Med KS Bedrift

Også elverkssjef Nils Gunnar Gloppen er med i kampen mot de nye forslagene. Foruten en høringsuttalelse fra styret i Finnås Kraftlag har Gloppen også forfattet et brev sammen med Kristin H. Lind, leder i KS Bedrift Energi, der de advarer mot konsekvensene hvis forslagene i rapporten blir gjennomført. Det er særlig punktet i rapporten om at nettselskap skal skilles ut i egne selskap som KS-lederen og elverkssjefen reagerer mot.

– Konsekvensene må befolkningen i distriktet bære gjennom færre lokale selskap, dårligere beredskap og dårligere vilkår for lokal næringsutvikling, skriver Lind og Gloppen.

– Det blir påstått at de mindre selskapene ikke er robuste nok til å møte fremtidige krav til investeringer og økonomi. Men de fleste mindre og mellomstore selskapene har solid økonomi. Det gjelder også oss i Finnås Kraftlag, sier Gloppen.

Han er enig i rapporten sine mål om effektiv ressursbruk og lavest mulig kostnader, men tror at flere av tiltakene vil ha motsatt effekt.

– Gjennomføres tiltakene har vi i virkeligheten bare to valg, enten holde frem som eget selskap, noe som vil gi økte nettleiepriser og svekket konkurranse på kraftomsetningen, eller selge hele eller deler av selskaper. Da går mye tapt, leveringsdyktigheten og beredskapen svekkes. Det er også usikkert om de store selskapene vil kunne gi en pris som veier opp for det lokalsamfunnet taper på et salg, mener Gloppen.

Fjernes kompetanseforskriften er det en katastrofe

Sigurd Barane, hovedverneombud, Finnås Kraftlag

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse