JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støtter lokale aksjoner i tillegg til totimersstreik

Er to timers politisk streik om to måneder reaksjon god nok, eller blir det for pinglete? Landsstyret i EL & IT Forbundet valgte en kompromissløsning som åpner for å gjøre mer lokalt.
IKKE NOK: Leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen, mener en totimers generalstreik i månedsskiftet januar/februar blir for pinglete. Han fikk landsstyret med på å åpne for lokale markeringer og aksjoner i tillegg.

IKKE NOK: Leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen, mener en totimers generalstreik i månedsskiftet januar/februar blir for pinglete. Han fikk landsstyret med på å åpne for lokale markeringer og aksjoner i tillegg.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

EL & IT Forbundets tillitsvalgte lover bråk hvert år frem til Stortingsvalget i 2017 hvis Kr.F. og Venstre velger å støtte regjeringens forslag om endringer i arbeidsmiljøloven. Både i forbindelse med kommune- og fylkestingsvalget i 2015, hovedtariffoppgjøret i 2016 og Stortingsvalget i 2017 kommer forbundet til å fortsette kampen mot løsarbeidersamfunnet , heter det i uttalelsen landsstyret kom med på landsstyremøtet på Gardermoen onsdag ettermiddag.

Ville gå lenger

Regjeringens forslag om å åpne for flere midlertidige ansettelser har skapt kampvilje og sinne i forbundet. Eystein Garberg, leder i Elektrikernes Fagforening i Trøndelag, er en av dem som vil gå enda lenger enn LO.

23. september ble det arrangert en fire timer lang politisk markering i Trondheim der blant annet 450 elektrikere fra hele Trøndelag møtte opp på torget.

– Morgenen etter møtte vi sultne elektrikere som lurte på hva vi skulle gjøre nå. Noen kunne tenke seg å streike en dag i uken. Jeg tror mange av våre medlemmer vil være skuffet over at det ikke blir mer enn en to timer lang streik, sier Garberg. Han er mye ute og snakker med medlemmer, men er overrasket over at mange ikke har fått med seg hva forslagene til endringer går ut på..

– Vi har også problematikken med bemanningsbyråer som er veldig aktuelt i våre bransjer. Det brukes mye innleie og dette er tett knyttet opp til bruk av midlertidige, sier Garberg.

Må gjøre jobben sjøl

Han tror ikke det nytter å stole på andre forbund eller på media i kampen for å forhindre endringene i arbeidsmiljøloven.

– Vi må gjøre jobben sjøl, mener Garberg. Han ønsket at landsstyret skulle vedta en uttalelse som åpnet for en firetimers streik. Selv om forslaget fikk stor støtte i salen, endte avstemningen med at landsstyret i stedet gikk for heismontør Markus Hansens forslag om å gjøre enda mer lokalt, uten å si noe konkret om lengden på disse aksjonene.

– Jeg er skuffet over at ikke landsstyret gikk lenger, men når forbundslederen går opp på talerstolen og advarer folk på det sterkeste mot å stemme på mitt forslag er det vel kanskje ikke annet å vente, sier Garberg.

Slår tilbake

Leder i Rogaland Elektromontørforening og forbundsstyremedlem, Øivind Wallentinsen, tror det er fullt mulig å slå tilbake forslagene fra regjeringen, både de som allerede er kommet og det som er varslet at vil komme førstkommende fredag, både på kort og lang sikt.

– Får disse forslagene stå vil det endre det norske arbeidslivet dramatisk. Hver fjerde arbeidstaker kan bli midlertidig, det betyr 650.000 arbeidstakere, sier Wallentinsen, som også er kandidat til ledervervet i EL & IT Forbundet. Landsmøtet arrangeres i mars.

– For tiden opplever vi mange oppsigelser i Rogaland. Det er ikke noe som tilsier at de vil komme tilbake i fast jobb hvis det åpnes for å ansette midlertidig. Dette er en sak som angår alle, også de som i dag føler seg skjermet, sier Wallentinsen. Han ønsker en kraftfull markering og mobilisering helt frem til den dagen det er generalstreik.

– Vi har god tradisjon for samarbeid med andre forbund i Stavanger, men det er en lang vei å gå før vi får mobilisert for fullt, mener han. Wallentinsen, som betrakter seg selv som partiløs, men på venstresiden, tror det vil være nyttig ikke bare å påvirke de rødgrønne partiene, men også regjeringens samarbeidspartnere, KrF og Venstre.

– Vi skal ikke bare bevare dagens arbeidsmiljølov, men forbedre arbeidsmiljøet ute på arbeidsplassene. Der er det fortsatt et stort forbedringspotensiale, sier Wallentinsen.

Samarbeid

Rolf Skår fra Apply-klubben og distrikt Hordaland, Sogn og Fjordane, mener kampen må føres i samarbeid med de lokale LO-organisasjonene.

– Personlig kunne jeg tenkt meg en lengre markering, men to timer er greit i denne omgangen, sier han.

Svein Åge Samuelsen, tidligere klubbleder i blant annet Atea, nå nestleder i LO i Trondheim, synes to timer er stusselig, men lover «alle sammen til byen» når generalstreiken skal avvikles. Også Geir Ove Bernhoff fra Caverion og Rogaland, mener to timers streik ikke er nok.

– Vi trenger rett og slett mer tid, sier han.

Randi Solberg, Relacom og Oslo og Akershus, synes ikke det er så viktig om det blir en to timer eller fire timer lang streik, selv om to timer synes noe kort.

– Mange av våre folk jobber to og to og vil ha utfordringer med å komme seg inn fra jobber og til sentrum for å markere i løpet av to timer, men vi skal ha så mange arbeidsfolk i gatene som vi får til, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse