JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO får ros for Bolivia-arbeid

Norsk LOs innsats for å hjelpe fagforeninger i Bolivia vies spesiell oppmerksomhet når Norad legger fram sin rapport for året 2014 torsdag. På konferansen deltar også fredsprisvinner Kailash Satyarthi.
NORAD-rapporten for året 2014 legges fram i dag

NORAD-rapporten for året 2014 legges fram i dag

omslaget, NORAD-rapporten

Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai ble onsdag tildelt Nobels fredspris 2014 for sin kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom, og for alle barns rett til utdannelse.

I dag, torsdag er Kailash Satyarthi en av hovedattraksjonen på Norad-konferansen, der Norads rapport fra året 2014 skal presenteres. Dette er en årlig rapport til Stortinget om resultater av norsk bistand.

Blant annet trekker Norad fram arbeidet med å beskytte minoriteter, bidra til frie medier og avholde valg. Men også norsk fagbevegelses internasjonale arbeid får ros i årets rapport.

Se også: Norad-rapporten i sin helhet

Ros for Bolivia-arbeid

I rapporten er det flere eksempler på fagforeningsarbeid som Norad mener gir gode resultater ute. Blant annet blir norsk LOs innsats for å hjelpe fagforeninger i Bolivia trukket fram og også arbeidet for barnearbeideres rettigheter i Guatemala.

Ifølge rapporten er nå fagforeningene i petroleumssektoren i Bolivia på god vei til å gjenvinne sin viktige rolle etter mange år med forfall. Dette skyldes blant annet at norsk LO har hele tiden støttet fagforeningen i Bolivia til å delta aktivt i debatten om hvordan landets petroleumsressurser skal forvaltes rettferdig og demokratisk.

Leder av LOs internasjonale avdeling Vidar Bjørnstad sier at LO er stolt av deres samarbeid med oljearbeiderforbundet i Bolivia og setter selvsagt pris på positiv omtale og anerkjennelse for dette.

– Samarbeidet med Bolivia viser hvor viktig det er å utvikle kontakten mellom fagbevegelsen i Norge og i utlandet. Vi kan dele våre erfaringer på mange nivåer. Det har vi gjort i dette tilfellet. Det er stor interesse i mange land for hvordan vi har utviklet vår modell, sier han.

Fra private hender til offentlig eie

Etter å ha vært i private hender i nesten 20 år, ble petroleumssektoren i Bolivia nasjonalisert i 2006. Frem til da dette tilfalt lite av petroleumsinntektene landets fattige befolkning.

Med en svak fagbevegelse og manglende kjennskap til petroleumssektoren, hadde fagforeningene liten mulighet til å påvirke denne sektoren.

Som del av Olje for utvikling-programmet i Bolivia, har Norge, gjennom LO og forbundet Industri Energi, bidratt med kunnskap og erfaring til olje- og gassarbeiderforbundet Federación Sindical de Trabajadores Petroleros de Bolivia.

Målet var å gjøre fagbevegelsen i stand til å engasjere myndighetene og arbeidsgivere, for å sikre bred deltakelse og åpenhet i petroleumsindustrien.

Styrket sosiale dialogen

Nordan understreker at lærdommer fra andre land viser at inntekter fra petroleumssektoren kan bidra til redusert fattigdom gitt en god ressursforvaltning og fordelingspolitikk.

Aktive fagforeninger spiller en viktig rolle ved å styrke den sosiale dialogen, sette fokus på faglige og menneskelige rettigheter, samt å sikre en mer rettferdig fordeling av inntekter fra petroleumssektoren.

Olje for utvikling-programmet har gjennom LO støttet olje- oggassarbeiderforbundet i Bolivia siden 2008.

Fra 2010 til 2012 var budsjettet på i overkant av 500 000 kroner. Resultatet ser vi nå.

I Bolivia har de nå en aktiv fagbevegelse med innflytelse. Fra å bestå av 1000 medlemmer i 2008, organiserer Federación Sindical de Trabajadores Petroleros de Bolivia i dag oppimot 10 000 arbeidere. Dette er om lag halvparten av arbeidstakerne i olje- og gassektoren.

Ifølge Norad, har Industri Energi også gjennom opplæring og erfaringsutveksling bidratt til å fremme bevisstheten og kunnskapen om industrien.

Miljøspørsmål på agendaen

Olje- og gassutvinning er et betent tema i Bolivia, spesielt hos miljø- og urbefolkningsorganisasjoner.

Etter at president Evo Morales kom til makten i 2005, har det også blitt etablert formelle klagesystemer for urbefolkning som påvirkes av utbyggingen av gassrørledninger i landet. Fagbevegelsen i Bolivia deltar aktivt i debatten om bekjempelse av korrupsjon. I 2012 ble det det også vedtatt at forbundet skal ha en representant i styret i alle større oljeselskaper.

Andre foredragsholdere på Norad-konferansen i dag er utenriksminister Børge Brende, FN-toppene Helen Clark og Flavia Pansieri, samt øverste sjef i Amnesty International, Salil Shetty.

I tillegg kommer blant andre homoaktivisten Frank Mugisha fra Uganda og Hilde Frafjord Johnson, som nylig gikk av som FNs spesialutsending til Sør-Sudan.

Noradkonferansen blir streamet og bilder fra konferansen kan lastes ned fra FlickR

Twitter: #Noradkonf

Annonse
Annonse